UPDATED: Σοβαρό bug στους Intel 320 SSDs!

H νέα σειρά Solid State Drives της Intel διανύει μόλις τον 4ο μήνα ζωής της στην αγορά και ενισχύει τη θέση της εταιρείας, χάρη στις υψηλές επιδόσεις των μοντέλων της. Ωστόσο, όπως τίποτα και κανείς δεν είναι τέλειος, έτσι και οι 320 SSDs έχουν το αδύνατο σημείο τους πού προκαλεί πονοκέφαλο στους χρήστες και διαρκή ανασφάλεια για τα δεδομένα τους...

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές χρηστών σε διάφορα τεχνολογικά fora, αλλά και στο επίσημο support forum της Intel, οι 320 SSDs πάσχουν από ένα σοβαρό bug στον controller τους, το οποίο μπορεί να «ενεργοποιηθεί» οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα κι αν ο δίσκος λειτουργεί άψογα για διάστημα μηνών, χωρίς προφανή προβλήματα. Ένας χρήστης κατάφερε να «σκοτώσει» τον 320 του μετά από πολλά συνεχόμενα power cycles, διακόπτοντας και επαναφέροντας την παροχή ρεύματος σε αυτόν δηλαδή. Αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές συνθήκες χρήσης σε καμία περίπτωση, το σχόλιο πυροδότησε αρκετές απαντήσεις, μεταξύ των οποίων και αναφορές άλλων χρηστών για παρόμοια προβλήματα με τους δικούς τους 320, με κανονική όμως χρήση.

Πιό συγκεκριμένα, το bug φαίνεται να δρα όταν για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί αναπάντεχα η παροχή ρεύματος στο δίσκο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα μετά το reboot του SSD η χωρητικότητα να μειωθεί στα 8 MB και φυσικά όλα τα δεδομένα να έχουν χαθεί διά παντός. Ορισμένοι κάτοχοι των μοντέλων αυτών κατάφεραν να επαναφέρουν το δίσκο τους στην κανονική του κατάσταση με τη βοήθεια του Intel SSD Toolbox, χωρίς όμως να ανακτήσουν τα δεδομένα τους. Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση/τοποθέτηση από εκπρόσωπο της Intel επί του θέματος, αν και αναφορές κάνουν λόγο για firmware update πού διορθώνει το πρόβλημα, στα τέλη του Ιουλίου.

Έπειτα από αρκετά μεγάλη περίοδο συμβίωσης με τους SSDs, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι παρά τα εμφανή πλεονεκτήματά τους (ταχύτητα, μέγεθος, έλλειψη θορύβου κ.λπ.) και την απουσία μηχανικών μερών, παραμένουν αρκετά πιό επισφαλείς από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους και ως εκ τούτου, ο χρήστης πρέπει τακτικά να πραγματοποιεί back-up των δεδομένων του, για να μη βρεθεί προ απροόπτου. Δυστυχώς τα Solid State Drives έχουν αρκετά ακόμα δρόμο μπροστά τους έως ότου καθιερωθούν ως ένα ασφαλές, γρήγορο και οικονομικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Ειδικότερα αν είστε κάτοχοι ενος Intel 320 SSD, καλό θα ήταν να προσέχετε ακόμη περισσότερο τα δεδομένα σας, τουλάχιστον μέχρι να εκδωθεί κάποιο update.

Update: Η Intel αναγνώρισε επίσημα το bug, χωρίς όμως να δώσει πληροφορίες για τη φύση του προβλήματος ή για το πότε θα εκδωθεί κάποιο update.

“Intel is aware of the customer sightings on Intel SSD 320 Series. If you experience any issue with your Intel SSD, please contact your Intel representative or Intel customer support (via web: www.intel.com or phone: www.intel.com/p/en_US/support/contact/phone). We will provide an update when we have more information.”

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.