Openfund: οι επενδύσεις, η γνώμη των founders και τα πρώτα αποτελέσματα [Part 3]

openfund

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύσαμε 4 συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν σηκώσει funding από το Openfund και μας μετέφεραν την μέχρι τώρα εμπειρία τους. Τόσο ξένοι, όσο και Έλληνες founders μας μίλησαν για την εμπειρία τους και την Openfund επιχειρηματική τους ζωή.

Το αφιέρωμα μας στο Openfund συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα με μερικές ακόμα συνεντεύξεις από Founders αλλά και από τον Γιώργο Τζιραλή, ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών του Openfund. Σήμερα, σειρά έχουν ο Διονύσης Ζίνδρος και ο Miroslav Solanka, ιδρυτές της Kamibu και του SportMeets.com. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν:

Συνέντευξη #5: Διονύσης Ζίνδρος, Founder της Kamibu

Kamibu

www.away.gr: Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση σου και με την πιθανή προϋπηρεσία που έχεις στον επιχειρηματικό χώρο;

Δ. Ζίνδρος: Είμαι προπτυχιακός φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και προς το παρόν έχω αναβάλλει τις σπουδές μου για να ασχοληθώ με την επιχειρηματικότητα. Τα υπόλοιπα άτομα στην ομάδα μου είναι προπτυχιακοί φοιτητές στην ίδια σχολή και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ο καλλιτέχνης στην ομάδα μας έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Bradford της Αγγλίας.

Πριν από το Final Promise, το τωρινό προϊόν που αναπτύσσουμε με την εταιρία μου, την Kamibu, είχα ασχοληθεί με διάφορα άλλα projects. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το www.zino.gr, ένα Ελληνικό κοινωνικό δίκτυο απευθυνόμενο σε εφήβους, που αριθμεί 15,000 εγγεγραμμένα μέλη. Το zino αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα μηχανικών που τώρα δουλεύουν στο Final Promise. Επιπλέον, πολλές από τις γνώσεις που έχω στον επιχειρηματικό χώρο τις απέκτησα δουλεύοντας για δύο χρόνια ως μηχανικός λογισμικού για το deviantART.com, το μεγαλύτερο website κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως για καλλιτέχνες. Πριν από αυτά ασχολήθηκα με διάφορα projects, μερικά περισσότερο και μερικά λιγότερο επιτυχημένα, τόσο εμπορικά όσο και ελεύθερου λογισμικού.

www.away.gr: Πες μας μερικές πληροφορίες για την startup σου και για το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει.

Δ. Ζίνδρος: Η εταιρία start-up που έχουμε μαζί με τον Πέτρο, τον Αλέξη, το Γιώργο, και τον Ανδρέα είναι η Kamibu, μία εταιρία ανάπτυξης κοινωνικού και ψυχαγωγικού λογισμικού. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους δημιουργώντας κοινωνικές εμπειρίες βιντεοπαιχνιδιών που έχουν πραγματικό νόημα και χρησιμότητα. Αναπτύσσουμε ένα παιχνίδι, το Final Promise, που περηφανεύεται για τα πλήρη 3D γραφικά του μέσα στον browser χωρίς τη χρήση plugins όπως Adobe Flash ή Java, αλλά χρησιμοποιεί μόνο ανοιχτές τεχνολογίες του web.

Πρόκειται για ένα massively multiplayer online role playing game το οποίο απευθύνεται τόσο σε hardcore παίκτες όσο και σε casual gamers. Δηλαδή δεν απαιτεί το να αφιερώσει κανείς υπερβολικό χρόνο για να μπορέσει να εξελιχθεί στο παιχνίδι, και, καθώς είναι προσβάσιμο με ένα κλικ σε μορφή ιστοσελίδας, μπορεί κανείς να το επισκέπτεται όποτε νιώθει πως θέλει να παίξει. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ποιότητα των γραφικών του ανταγωνίζεται τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ενώ δεν είναι απαραίτητο να κατεβάσει κανείς τίποτε για να παίξει, και φυσικά είναι δωρεάν.

www.away.gr: Πότε το Openfund χρηματοδότησε την startup σου; Πώς αυτά τα χρήματα βοήθησαν την startup σου να αναπτυχθεί;

Δ. Ζίνδρος: Η συμφωνία μας με το Openfund έκλεισε περίπου το Μάρτιο του 2011, ενώ οι διαπραγματεύσεις μας είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011. Τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ανάπτυξη του προϊόντος, αλλά και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής στρατηγικής μας, καθώς και για τυπικά έξοδα όπως λογιστικά, νομικά, αλλά και χώρους εργασίας. Αυτό που ουσιαστικά κάνει εφικτό μία τέτοια επένδυση είναι η δυνατότητα να δουλεύουμε όλοι full time χωρίς να χρειάζεται παράλληλα να έχουμε και δεύτερες δουλειές.

www.away.gr: Από την ημέρα που πήρατε τα χρήματα, μέχρι σήμερα, μπορείς να μας πεις πώς αναπτύχθηκε το κύριο προϊόν σας; Μπορείς να μας κάνεις μία μικρή αναδρομή σε αυτούς τους μήνες;

Δ. Ζίνδρος: Από τον Ιανουάριο που δουλεύουμε όλοι full time έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο για το προϊόν μας. Το final promise πλέον μπορεί να τρέχει και παίζεται ήδη από μία πολύ μικρή ομάδα χρηστών, περίπου 10 - 20 άτομα, οι οποίοι μας βοηθούν να διορθώσουμε τα βασικά προβλήματα που έχει. Η "test drive" έκδοση του παιχνιδιού αναμένεται σύντομα, και σιγά σιγά θέλουμε να αναπτύξουμε τον αριθμό των testers μας στους 100 περίπου. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με πολλές ιδέες, αρκετές από τις οποίες απέτυχαν, και αρκετές από τις οποίες πέτυχαν. Το όμορφο είναι ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μέσα από αυτή την εμπειρία μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου περιμένουμε να είμαστε σε θέση να το κάνουμε δημόσια διαθέσιμο σε όλους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μας βοηθήσει στις δοκιμές για τις πρώτες αυτές εκδόσεις του παιχνιδιού μας, μπορεί να συμπληρώσει την e-mail διεύθυνσή του στο http://finalpromise.com/ για να λάβει μία πρόσκληση όταν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε περισσότερους testers.

www.away.gr: Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Openfund (και των υπόλοιπων seed funds): Οι Advisors, τα χρήματα ή κάποιο άλλο είδος βήθειας; (πχ networking, νομικά)

Δ. Ζίνδρος: Όλα όσα προσφέρουν είναι μέρος μίας συνολικής βοήθειας της οποίας κάθε τμήμα είναι αναπόσπαστο και συμβάλλει ως μέρος μίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Αυτά είναι πράγματα που έρχονται μαζί ως προσφορά από την πλευρά μία επενδυτικής εταιρίας και λειτουργούν συμπληρωματικά. Παρ'όλα αυτά, αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι σίγουρα οι σύμβουλοι του OpenFund, που βοηθούν τόσο στις επαφές μας με ανθρώπους του χώρου, όσο και με συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές για τα λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε.

www.away.gr: Είσαι ικανοποιημένος από το Openfund και τους Advisors; Αν μπορούσες να γυρίσεςι τον χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι;

Δ. Ζίνδρος: Είμαι πολύ περισσότερο ικανοποιημένος απ' ό,τι περίμενα. Μου αρέσει που δεν χρησιμοποιούν παρεμβατικά μέτρα στη διοίκηση του start-up μας και που μας επιτρέπουν να καθορίζουμε την πορεία της εταιρίας μας οι ίδιοι. Επιπλέον, ο συμβουλευτικός τους ρόλος σε κρίσιμες αποφάσεις έχει βοηθήσει δραματικά και με τρόπο απρόσμενο σε δύσκολες καταστάσεις, και αναμένουμε ότι η συμβολή τους θα είναι ακόμη πιο σημαντική όσο προχωράμε προς το όραμά μας.

Συνέντευξη #6: Miroslav Solanka, Founder του SportMeets.com

Sportmeets.com

www.away.gr: Can you give us some information about your educational and business background?

M. Solanka: I have studied Economics and Business at Glasgow University. Also a couple of years of Photography in Los Angeles before that. I like to get my hands dirty in a lot of stuff, from electronics design, through business and economics to programming. I've done some computer consulting in LA, but had never started an online company before SportMeets.

www.away.gr: Tell us a few things about your startup and which problem are you trying to solve?

M. Solanka: SportMeets.com is an online app that helps recreational sporters organize together, meet and play their favorite sports. It makes life easier for group organizers as well as sport players.

www.away.gr: When did you got funded from Openfund? How these money help you develop your product?

M. Solanka: We were part of the very first batch of companies to get funded by the Openfund at the beginning of 2010. The funding was used to develop the beta version of the product, initial marketing efforts and to keep the company going in these early stages. After all, that's exactly what seed stage funding is used for - take a prototype of a product and develop it to something that users can gather value from.

www.away.gr: From the moment you got funded, until today, could you analyze the evolution of your product? Can you please give as a small “walkthrough” of these months?

M. Solanka: The first 4 months have been dedicated to product development - basically refining what we'll provide as the initial beta offering. We also started working on business development with various partners, which has continued up until today. Though, startup is a very chaotic experience, so there are many days that you do not stick to the "overall schedule" but have to deal with pressing issues.

www.away.gr: What do you think is the greatest advantage of the Openfund (and other seed funds): Advisors, money or some other kind of help? (ie. networking, legal)

M. Solanka: The constant amount of support from various advisors and executive board members during the bring-to-market stage was quite important. I also benefited greatly from the leverage a strong backing partner generates for a small unknown startup like SportMeets at the time. Of course, the money is also an important factor.

www.away.gr: Are you satisfied with the Openfund and its Advisors? If you could go back in time, would you change anything?

M. Solanka: Yes, I am satisfied with the Openfund process because it helped forge a long-term relationship though all the stages of development of SportMeets.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.