Οι σκέψεις της Nokia για το Mango, τους developers και τα App Stores

Η Jo Harlow, επικεφαλής του τμήματος Smart Devices της Nokia, βρέθηκε όπως και πολλοί άλλοι στην παρουσίαση του Mango, της επόμενης major release του λειτουργικού της Microsoft. Από εκεί, μίλησε στο Forbes για τα μελλοντικά σχέδια της Nokia όσον αφορά τη συνεργασία της με το τμήμα του Windows Phone OS, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν το Windows Phone 7.5, την τύχη των Windows Marketplace και Ovi Store και την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η φιλανδική εταιρεία.

Τη στιγμή που η Nokia επέλεξε να συνεργαστεί με την Microsoft για το λειτουργικό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιεί, η τελευταία είχε ήδη θέσει τις βάσεις και είχε αρχίσει τον σχεδιασμό του Windows Phone 7.5 ή αλλιώς του Mango. Παρόλο που σε αυτή την περίπτωση, λόγω των χρονικών ορίων, η Nokia δεν μπορούσε να έχει λόγο στις αλλαγές που θα έφερνε το συγκεκριμένο update, η Harlow ξεκαθάρισε πως στο μέλλον οι δύο εταιρείες θα συνεργάζονται έτσι ώστε να δώσουν την καλύτερη εμπειρία στον τελικό καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα, η Nokia θα μπορέσει να βοηθήσει με την εμπειρία της στον τομέα του navigation, του imaging ή ακόμα και στη συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η προσπάθεια που θα γίνει από τη μεριά της Nokia, θα αφορά τις μικρές πινελιές που θα προστεθούν στο Windows Phone και οι οποίες θα δίνουν ένα τόνο μοναδικότητας στα κινητά της.

Ίσως τις μεγαλύτερες δυσκολίες από όλους, θα τις αντιμετωπίσουν οι developers της Nokia, αφού θα κληθούν από το πουθενά να συνηθίσουν στην ανάπτυξη εφαρμογών για Windows Phone. Όπως είναι φυσικό, η αγορά του Symbian που αποτελείται από 250 εκατ. πελάτες, δεν θα ξεχαστεί, γι αυτό και θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω και σε αυτή την πλατφόρμα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά στο νέο λειτουργικό. Όπως λένε, μέχρι να γίνει αυτό, σκοπεύουν να διανέμουν ακόμα 150 εκατ. Symbian συσκευές.

Μέρος της συμφωνίας μεταξύ Microsoft-Nokia, ήταν πως η Nokia θα είναι ουσιαστικά υπεύθυνη της διαχείρισης του app store που αφορά το Windows Phone. Σύμφωνα με την Harlow και τα δύο stores (Windows Marketplace και Ovi Store) θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά το δεύτερο θα αλλάξει μορφή. Σκοπός τους είναι να μπορεί να διαχειρίζεται εφαρμογές για πολλές πλατφόρμες, όπου οι developers θα ανεβάζουν πέρα από αυτές για το Nokia Windows Phone, εφαρμογές για άλλες πλατφόρμες της Nokia ή ακόμα και για άλλους κατασκευαστές κινητών που τρέχουν Windows Phone.

Τέλος, στο Mango event η Microsoft μίλησε για τα low-end Windows Phone smartphones που πρόκειται να λανσαριστούν στο μέλλον, μερικά από τα οποία, όπως ξεκαθάρισε η Jo Harlow, θα έρθουν από τη Nokia. Η εταιρεία μας έχει συνηθίσει να καλύπτει όλο το φάσμα των τιμών με τα κινητά που δημιουργεί, κάτι που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να κάνει. Επιπλέον, δεν μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη μάχη των 3 -πλέον- μεγάλων, δηλαδή του iOS, του Android και του Windows Phone, μία μάχη που, όπως όλοι συμφωνούμε, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τον τελικό καταναλωτή. Με τον ανταγωνισμό σε τόσο υψηλά επίπεδα, οι καινοτομίες που θα δούμε να εφαρμόζονται στο άμεσο μέλλον με κάνουν να τρίβω τα χέρια μου από ενθουσιασμό. Εσάς;

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε μία μίνι-παρουσίαση του Mango, το οποίο θα περιλαμβάνουν οι πρώτες συσκευές της Nokia με Windows Phone.

[via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.