instagr.am: ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω του

instagr.am

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως μία τάση για τις εφαρμογές φωτογραφίας που εμπεριέχουν και social στοιχεία. Δίχως αμφιβολία, αυτή η τεράστια έκρηξη οφείλεται στο instagr.am, ένα application που δημιουργήθηκε από τον Kevin Systrom και επιτρέπει στους χρήστες να τραβήξουν φωτογραφίες με το iPhone τους, να τους βάλουν κάποιο από τα προεπιλεγμένα φίλτρα και να τις δημοσιέυσουν για να τις δουν οι φίλοι τους, να τις κάνουν like και να τις σχολιάσουν.

Είναι μία από τις ιδέες που λες "γιατί δεν την σκέφτηκα εγώ" και φυσικά γύρω της έχει ήδη δημιουργηθεί ένα τεράστιο οικοσύστημα. Αν και η ομάδα απαριθμεί μόλις 4 άτομα, οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο instagr.am έχουν ξεπεράσει τα 4.2 εκατομμύρια και κάθε εβδομάδα εγγράφονται 130.000 νέοι χρήστες. Το sharing των φωτογραφιών γίνεται άμεσα σε Facebook, Twitter, Foursquare, Tumblr, posterous και flickr με κυριολεκτικά ένα click. Αυτό όμως που πραγματικά εκτόξευσε το instagr.am και του δίνει ώθηση να συνεχίσει, είναι το API που επιτρέπει στους developers να δημιουργήσουν την δική τους εφαρμογή χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων της υπηρεσίας.

instagr.am web clients

Όσοι θέλουν να δουν όλες τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι χρήστες του instagr.am αλλά δεν έχουν iPhone, μπορούν να το κάνουν μέσω των 3 web clients: του Inkstagram.com, του web.stagram.com και του extragr.am.

Το Inkstagram.com απαιτεί ο χρήστης να κάνει login με το instagr.am account του. Αμέσως μετά, μεταφέρονται αυτούσιες όλες οι δυνατότητες της υπηρεσίας από το iPhone στην οθόνη του υπολογιστή. Μπορείτε να δείτε το feed σας, τις δημοφιλείς φωτογραφίες απ' όλο το instagr.am, τις φωτογραφίες που σας αρέσουν, φωτογραφίες από έναν μόνο χρήστη. Το μόνο "αρνητικό" είναι ότι, παρόλο που μπορείτε να κάνετε like μία φωτογραφία, δεν μπορείτε να την σχολιάσετε.

inkstagram.com

Από την άλλη, το web.stagram.com δεν απαιτεί login και μπορείτε κατευθείαν να δείτε όλες τις φωτογραφίες, να αναζητήσετε κάποιον χρήστη, να δείτε την "φωτογραφία της ημέρας" ή να χαθείτε στα "Hot Tags" προσπαθώντας να ανακαλύψετε την πιο όμορφη φωτογραφία. Ακόμα, κάνοντας login στο web.stagram.com με το instagr.am account σας, έχετε όλες τις δυνατότητες που σας παρέχει η original εφρμογή για iPhone (εκτός από το να ανεβάσετε φωτογραφίες).

web.stagram.com

Ένας ακόμα web client για το instagr.am είναι το extragr.am. Το τι μπορείτε να κάνετε με το extragr.am το φαντάζεστε: like, comment, follow, discovery, popular, feed view και όλα τα "κλασσικά". Αυτό όμως που πραγματικά μου αρέσει στο extragr.am είναι η δυνατότητα που έχουν οι χρήστες, να αναζητήσουν φωτογραφίες από μία συγκεκριμένη περιοχή. Απλά πληκτρολογούν την περιοχή και το extragr.am αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Έτσι, μπορεί κανείς να πάρει μία πιο "καλλιτεχνική" γεύση από διάφορα μέρη του κόσμου με λίγα μόνο clicks.

extragr.am

instagr.am powered applications

Όμως, το οικοσύστημα γύρω από το instagr.am δεν περιορίζεται σε web clients. Οι άνθρωποι του barbariangroup.com δημιούργησαν ένα application που "τραβάει" φωτογραφίες από το instagr.am και τις μετατρέπει σε screensaver για τον OSX powered υπολογιστή σας. Το screenstagram (όπως είναι το όνομα του) μπορεί είτε να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες από το δικό σας feed, είτε να βρίσκει τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες απ' όλους τους χρήστες. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το screensaver είναι δυναμικό, δηλαδή οι φωτογραφίες αλλάζουν συνεχώς για να μην βλέπετε συνέχεια την ίδια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Το statigr.am είναι η εφαρμογή που εμφανίζει αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά για το προσωπικό σας feed: ποιες είναι οι most liked και πιο συζητημένες φωτογραφίες, ποιες μέρες ανεβάζετε τις περισσότερες φωτογραφίες, ποιο είναι το φίλτρο που έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερο και ποιοι είναι οι "καλύτεροι φίλοι" σας στο instagr.am. Μικρή ουσιαστική αξία έχει αυτή η υπηρεσία για τους απλούς χρήστες αλλά αν αναλογιστούμε ότι το instagr.am χρησιμοποιείται και από πληθώρα εταιριών, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γι αυτούς που χειρίζονται εταιρικά accounts.

instagr.am in real life

Βέβαια, το instagr.am universe, δεν περιορίζεται στο web. Οι λάτρεις της φωτογραφίας, θέλουν να έχουν και τυπωμένες τις πιο πετυχημένες και όμορφες φωτογραφίες τους. Το postagramapp.com σας δίνει αυτήν ακριβώς την δυνατότητα. Αφού κάνετε login με το instagr.am account σας (είτε από το postagram iPhone application είτε από τον υπολογιστή σας), μπορείτε να επιλέξετε την φωτογραφίας σας που σας αρέσει, να γράψετε ένα δικό σας, προσωπικό μήνυμα και να την αποστείλετε σε όποια διέυθυνση θέλετε. Και όλα αυτά, με κόστος μικρότερο από 1 δολάριο, για την ακρίβεια 99 cents.

Postagramapp.com

Γύρω από το instragr.am έχει δημιουργηθεί και μία κοινότητα ανθρώπων που θέλει να επικοινωνεί περισσότερο με τους υπόλοιπους χρήστες συγκριτικά με ένα απλό like ή ένα comment. Στο instagramers.com μπορεί κανείς να συζητήσει για τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει, για φωτογραφικές ιδέες αλλά και να γνωρίσει από κοντά άλλους instagramers αφού έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 45 city και country groups. Ακόμα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και ενδιαφέροντες instagramers σε εβδομαδιαία βάση μέσα από τις ειδικές στήλες FlashOn και FocusOn που υπάρχουν στην σελίδα.

Instagramers.com

instagr.am iOS Applications

Τέλος, έχουν δημιουργηθεί και αρκετά iOS Applications για να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την instagr.am εμπειρία των χρηστών. Το Instagallery [iTunes Link] κυκλοφορεί εδώ και 2 μήνες περίπου (από τις 19 Μαρτίου) ενώ μόλις πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το Instashow [iTunes Link]. Σε αντίθεση με το Instagallery που είναι και για iPhone και για iPad, το Instagallery έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το iPhone. Το κόστος και των 2 εφαρμογών ανέρχεται στα 1.59€ αν και προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει καμία. Εξάλλου, για να βλέπω τις φωτογραφίες των φίλων μου στο iPad, χρησιμοποιώ το Flipboard που πλέον έχει ενσωματώσει τις κυριότερες λειτουργίες του instagr.am.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, κατά την γνώμη μου, το instagr.am είναι μία εκπληκτική πλατφόρμα με απεριόριστες δυνατότητες από την στιγμή που δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το API. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουμε να βλέπουμε και λιγότερο χρήσιμες εφαρμογές (αλλά διασκεδαστικές) όπως το PicAFight.com του "δικού μας" Paul Stamatiou. Επίσης, θα ήθελα να δω πότε θα αρχίσουν οι εξαγορές διαφόρων υπηρεσιών - δορυφόρων και τους τρόπους που θα μπορέσει το instagr.am να αποκτήσει revenue..

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.