Μειώνονται οι πωλήσεις PS3 games, κερδισμένη η Microsoft και το Xbox 360

ps3 sales decline due to breach

Στον απόηχο της επίθεσης hackers στο PlayStation Network, η Sony φαίνεται πως θα βγεί χαμένη σε αρκετούς τομείς. Σύμφωνα με στοιχεία από retailers των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, οι πωλήσεις των κονσολών της Sony έχουν μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται stock στις αποθήκες των καταστημάτων, ενώ παράλληλα την αντίθετη πορεία έχουν τα Xbox 360 της Microsoft.

Η 20η Απριλίου του 2011 έχει ήδη γραφτεί ως μια «μαύρη ημέρα» στην ιστορία της Sony και του PlayStation. Ξημερώνει 14 Μαϊου και το PSN δεν έχει επανέλθει σε λειτουργία ακόμη, καθώς οι τεχνικοί της εταιρείας δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να εξασφαλίσουν την αρτιότητα και την ασφάλεια του δικτύου πριν προχωρήσουν περαιτέρω.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου το PSN διέκοψε τη λειτουργία του εξ’αιτίας μαζικής επίθεσης hackers (επιρρίπτοντας την ευθύνη στη γνωστή ομάδα “Anonymous”, η οποία ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή) και τα στοιχεία των 70 εκατομμυρίων χρηστών του πέρασαν στην κατοχή τους, από ονοματεπώνυμα μέχρι και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Η Sony δημοσιοποίησε το θέμα σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, προκαλώντας την οργή των συνδρομητών του PSN, ενώ έπρεπε να παρέλθουν δύο εβδομάδες μέχρι την δημόσια συγγνώμη του CEO της, κ. Howard Stringer. Για να «γλυκάνει το χάπι» η Sony θα προσφέρει ένα μήνα δωρεάν Playstation Plus συνδρομές στους απλούς χρήστες του PSN αλλά και δωρεάν επέκταση των ήδη υπαρχόντων συνδρομών Playstation Plus και Music Unlimited για ένα μήνα. Παράλληλα θα προσφέρει, επίσης δωρεάν, ένα χρόνο συνδρομή στο AllClear ID Plus πρόγραμμα της Debix, το οποίο προστατεύει τους χρήστες ενάντια σε online απάτες και κλοπή προσωπικών δεδομένων, αλλά και προσωπική ασφάλιση ύψους ενός εκατομμυρίου δολλαρίων ανά χρήστη!

Δυστυχώς για τη Sony και παρά τις διαβεβαιώσεις για τη μελλοντική ασφάλεια των χρηστών της, το αγοραστικό κοινό δείχνει την αρνητική του διάθεση όσον αφορά το PS3. Αρκετοί είναι οι κάτοχοι της κονσόλας πού την επιστρέφουν με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά ή ένα Xbox 360! Η τάση αυτή καταδεικνύεται και από τις πωλήσεις δημοφιλών τίτλων όπως το FIFA 11 και το Call of Duty: Black Ops, με την πλάστιγγα να γέρνει σαφώς προς τη μεριά της Microsoft.

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: Στα μέσα Μαρτίου το 49% των χρηστών αγόρασαν το FIFA 11 για το Xbox 360 ενώ το 37% για το PS3. Τις πρώτες μέρες των προβλημάτων για το PSN (23-30 Απριλίου) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 52% και 26%, ενώ την επόμενη εβδομάδα (1-7 Μαϊου) άγγιξαν το 49% και 21% αντίστοιχα. Αν τα παραπάνω δε σας πείθουν, τα στοιχεία για το CoD: Black Ops είναι ακόμα πιό αποθαρρυντικά για τη Sony. Στα μέσα Μαρτίου, 49% των πωλήσεων του αφορούσαν το PS3 και 37% το Xbox 360, όμως την κρίσιμη εβδομάδα (23-30/4) η ισορροπίες άλλαξαν άρδην, με το 59% να αντιστοιχεί στην κονσόλα της Microsoft και μόλις το 30% στο PS3! Την αμέσως επόμενη εβδομάδα τα ποσοστά συνέχισαν προς την ίδια κατεύθυνση (66% και 24% αντίστοιχα). Οι δύο παραπάνω τίτλοι έχουν σαφώς μεγαλύτερες διακυμάνσεις λόγω του δημοφιλούς τους χαρακτήρα, καθώς μια πιό σφαιρική ματιά στις πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνει μικρές διαφορές μεταξύ PS3 και Xbox 360, με νικητή πάντως το δεύτερο.

Με βάση τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία, είναι σαφές πως οι απώλειες της Sony θα ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια, πέρα από την απώλεια εσόδων από τα PSN subscriptions. Ίσως οι τιμές του PS3 μειωθούν κατ’ανάγκη, ίσως κάποιοι χρήστες προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την απώλεια δεδομένων τους και λάβουν αποζημίωση, όμως αφήνοντας στην άκρη το οικονομικό σκέλος, η αξιοπιστία της εταιρείας δέχθηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα και η αντιμετώπιση της κατάστασης σίγουρα δεν έδωσε πόντους στη Sony.

Οι gamers στρέφονται μαζικά προς το Xbox 360 και αρκετοί από αυτούς ίσως να μην κοιτάξουν ποτέ πίσω τους. Όποια κι αν είναι η τελική κατάληξη, αυτή η ιστορία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ανάγκης για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε δίκτυα τέτοιου εύρους και servers πού εξυπηρετούν τις ανάγκες τόσων χρηστών. Good luck Sony, you’ll need it.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.