Hackamonths: Η ιδέα του Facebook για να κρατήσει χαρούμενους τους εργαζόμενους του

Πολλές εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους, μιας και κάποιες φορές οι τελευταίοι παθαίνουν το λεγόμενο burnout με την to-do λίστα που δεν λέει να μειωθεί. Έτσι και το Facebook δημιούργησε το Hackamonth, ένα πρόγραμμα που πέρα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αποσκοπεί στην έλευση νέων χαρακτηριστικών στο social network.

Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έχει επιλέξει να κάνει η Google, όπου κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει το 20% του χρόνου του στο γραφείο να το αναλώνει σε κάτι που δεν έχει απαραίτητα σχέση με την περιγραφή της εργασίας του. Αυτή η τακτική, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία πολλών από τα προϊόντα που υποστηρίζει η εταιρεία. Το Facebook είχε υλοποιήσει κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Κάποιες νύχτες οργανώνονται τα λεγόμενα Hackathons, όπου, παρέα με το απαραίτητο κινέζικο φαγητό, τις κρέπες, την πολύ καφεΐνη και ό,τι άλλο θέλει ο καθένας, οι developers της εταιρείας δημιουργούν διάφορα πρωτότυπα projects, τα οποία υλοποιούν ιδέες με τις οποίες δεν είχαν το χρόνο να ασχοληθούν κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους εργασίας.

Τώρα το Facebook το πάει ένα βήμα παραπάνω, δημιουγώντας τα Hackamonths. Όχι, όχι... δεν χρειάζεται να κάνουν επί 30 νύχτες αυτό που έκαναν στα Hackathons. Αρχικά οι εργαζόμενοι παροτρύνονται να καταθέσουν τις ιδέες τους για κάποιο project το οποίο θα χρειάζεται δουλειά περίπου 30 ημερών. Στη συνέχεια ψηφίζουν μεταξύ τους για να αποφασίσουν ποια είναι τα 3 πιο ενδιαφέροντα projects, τα οποία τελικά θα είναι τα αντικείμενα του Hackamonth. Κάθε εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται σε κάποιο project για περισσότερο από 1 χρόνο, έχει το δικαίωμα να επιλέξει να απασχοληθεί σε κάποιο από τα projects του Hackamonth επί 1 μήνα. Όταν αυτός ο μήνας ολοκληρωθεί, ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει σε εκείνο το project ή να επιστρέψει στο προηγούμενο.

Την προηγούμενη χρονιά το Facebook Hackamonth ήταν σε δοκιμαστική φάση, όμως φαίνεται πως απέδωσε καρπούς. Το Facebook Deals είναι για την ακρίβεια απόρροια αυτού του εγχειρήματος, το αρχικό όνομα του οποίου ήταν Paid Deals. Η ηγεσία του Facebook θέλει κάθε στιγμή του χρόνου, περίπου το 10% των εργαζομένων της να απασχολούνται στο Hackamonth. Πως σας φαίνεται αυτή η ιδέα;

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.