Το .EU TLD συμπληρώνει 5 χρόνια, είναι όμως επιτυχημένο;

Το Top Level Domain (TLD) της Ευρώπης συμπληρώνει αύριο 5 χρόνια ζωής (η λειτουργία του άρχισε 7 Απριλίου 2006), φτάνοντας έτσι τα 3,4 εκατομμύρια domains. Αν σκεφτούμε όμως, πως η κατάληξη αυτή είναι διαθέσιμη σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους από 27 διαφορετικές χώρες, οι αριθμοί δεν φαίνονται τόσο ενθαρρυντικοί.

Όταν άρχισε να λειτουργεί η υπηρεσία, την οποία διαχειρίζεται η EURid, οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες από ότι δείχνουν τα στατιστικά μέχρι σήμερα. Τον 1ο μήνα που ενεργοποιήθηκαν τα registrations, κατοχυρώθηκαν 1,7 εκατομμύρια domains, κάτι που σημαίνει πως χρειάστηκαν 5 χρόνια για να διπλασιαστεί αυτός ο αριθμός.

Η EURid είχε ανακοινώσει τα 4 domains με τη μεγαλύτερη ζήτηση τον 1ο μήνα που έγινε διαθέσιμη η ευρωπαϊκή κατάληξη. Τα δύο πρώτα από αυτά (sex.eu και schumacher.eu) αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν. Το 3ο της λίστας, το realestate.eu, φαίνεται σαν να σχεδιάστηκε... 2 δεκαετίες νωρίτερα, ενώ το 4ο, business.eu, περιλαμβάνει μόνο διαφημίσεις προς άλλες ιστοσελίδες.

Παρακολουθώντας κανείς το πλήθος των domains που έχουν το .EU ως TLD, βλέπει πως αυτά δεν ξεπερνούν το 1,4% του συνόλου των domains που υπάρχουν στον κόσμο. Η αλήθεια βέβαια είναι πως, το .EU ήρθε σε μια χρονική στιγμή, που άλλες καταλήξεις ήταν ήδη διαδεδομένες. Επιπλέον, ίσως να μην διαφημίστηκε όσο θα έπρεπε αφού κανένας μεγάλος οργανισμός δεν τον υποστήριξε αρκετά.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω κάποια εμπορική εταιρεία που χρησιμοποιεί την κατάληξη .EU για το domain της, αφού σχεδόν όλα όσα μου έρχονται στο μυαλό είναι ιστοσελίδες επίσημων υπηρεσιών, σχετικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα στα σύνορα μίας χώρας, θα διαλέξουν την αντίστοιχη κατάληξη (όπως το .GR) ενώ για όσες σκοπεύουν να επεκταθούν και στο εξωτερικό, το πιο πιθανό είναι να διαλέξουν το .COM.

Εσείς, τι πιστεύετε πως χάλασε τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην αρχή; Μήπως δεν ήταν αρκετά ώριμη η αγορά για την υιοθέτηση ενός τέτοιου domain, ή απλά άργησε να γίνει διαθέσιμο;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.