Διαθέσιμη για κατέβασμα η τελική έκδοση του Internet Explorer 9

Η Microsoft ανακοίνωσε σε ένα event κατά τη διάρκεια του SXSW στο Τέξας, την κυκλοφορία της 9ης έκδοσης του browser της εταιρείας, Internet Explorer, περιλαμβάνοντας αρκετές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχο του. Είναι όμως αρκετές για να αλλάξετε;

Μετά από μήνες στην έκδοση beta, η Microsoft έκανε διαθέσιμη την τελική έκδοση του "Beauty of the Web" όπως το ονομάζουν. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην ταχύτητα, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην εμφάνιση. Η ίδια η εταιρεία μας παρουσιάζει τις αλλαγές μέσα από 9 βασικούς άξονες.

1) Ταχύτητα

Γίνετε χρήση hardware-acceleration για καλύτερες επιδόσεις στην αναπαραγωγή πολυμέσων, έτσι ώστε να υπάρχει η αίσθηση πως οι ιστοσελίδες είναι εγκατεστημένες ως προγράμματα στον υπολογιστή.

2) Απλοποιημένος σχεδιασμός

Έχουν αφαιρεθεί τα περιττά κουμπιά, αφού πλέον βλέπετε μόνο όσα είναι απαραίτητα. Το αποτέλεσμα; Περισσότερος χώρος για να εκμεταλευτούν οι ιστοσελίδες.

3) Γρήγορη πρόσβαση στα αγαπημένα site

Οι χρήστες μπορούν να καρφιτσώσουν όποιες ιστοσελίδες επιθυμούν (pinned sites) στην γραμμή εργασιών των Windows, για γρήγορη πρόσβαση σε αυτές οποιαδήποτε στιγμή.

4) Συνδυασμός γραμμής διεύθυνσης και γραμμής αναζήτησης

Πλέον δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτά τα 2 πεδία, αφού έχουν ενωθεί. Όταν ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει κάποια διεύθυνση (π.χ. away), θα εκτελεστεί αναζήτηση στην προτιμόμενη υπηρεσία αναζήτησης. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. www.www.away.gr), θα αρχίσει να φορτώνει η διεύθυνση.

5) Ανασχεδιασμός της σελίδας Νέα Καρτέλα (New Tab)

Όταν ανοίγετε νέα καρτέλα εμφανίζονται οι ιστοσελίδες τις οποίες επισκέπτεστε συχνότερα, καθώς και αυτές που έχετε κλείσει πιο πρόσφατα.

6) Συνδυασμός των Windows 7 με τον νέο browser

Νωρίτερα είδαμε τα pinned sites. Κάνοντας δεξί click στο εικονίδιο του IE9 στη γραμμή εργασιών, έχετε πρόσβαση στις σελίδες που επισκέπτεστε συχνότερα. Τα προηγούμενα, μαζί με κάποιες επιπλέον λειτουργίες των Windows 7 κάνουν τη χρήση του IE9 ευκολότερη.

7) Βελτιωμένη διαχείριση των add-ons

Εάν κάποιο από τα add-ons που έχετε εγκατεστημένα καθυστερούν τον browser, αυτός σας ειδοποιεί για να τα απενεργοποιήσετε ή να τα καταργήσετε.

8) Καλύτερος έλεγχος του προσωπικού απορρήτου

Το χαρακτηριστικό Tracking Protection επιτρέπει τον έλεγχο στο τι πληροφορίες μοιράζεστε με συγκεκριμένα sites.

9) Βελτιωμένη διαχείριση των downloads

Υπάρχει η δυνατότητα παύσης ενός download, ενώ σε περίπτωση που αυτό περιλαμβάνει κάποιο κακόβουλο κώδικα, θα ειδοποιηθείτε ανάλογα.

Προσωπικά, έτρεξα στο ίδιο σύστημα με Windows 7, 3 διαφορετικά tests πάνω στους δημοφιλέστερους browsers (Chrome, IE και Firefox), τα αποτελέσματα των οποίων μπορείτε να δείτε παρακάτω έτσι ώστε να δείτε και εσείς τις επιδόσεις του IE9 συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Με υπογράμμιση είναι ο νικητής του κάθε test.

  • Acid 3 (μεγαλύτερο = καλύτερο)
    • Chrome 10: 100/100
    • Internet Explorer 9: 95/100
    • Firefox 4: 97/100
  • SunSpider (χαμηλότερο = καλύτερο)
    • Chrome 10: 392,5ms
    • Internet Explorer 9: 318.6ms
    • Firefox 4: 371.9ms
  • PeaceKeeper (μεγαλύτερο = καλύτερο)
    • Chrome 10: 6992
    • Internet Explorer 9: 3678
    • Firefox 4: 3423

Υπάρχουν δύο οπτικές για να δει κανείς τις νέες αλλαγές. Η πρώτη λέει πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη βελτίωση του browser της Microsoft, τόσο σε επίπεδο ταχύτητας, όσο και σε επίπεδο εμφάνισης/χρηστικότητας. Σίγουρα οι άνθρωποι πίσω από τον IE9 έχουν δίκιο να είναι περήφανοι για τόσες θετικές αλλαγές.

Από την άλλη μεριά, ίσως το παρατήρησαν κι άλλοι, όλοι οι λόγοι που παραθέτει η Microsoft για να επιλέξουμε τον browser της, τουλάχιστον στον Google Chrome που χρησιμοποιώ προσωπικά, ισχύουν ήδη. Οπότε, σύμφωνα πάντα με τους αντιπάλους του, ο Internet Explorer δεν έχει να μας αντιπαραθέσει κάτι το διαφορετικό, κάτι επιπλέον που με κάνει να τον επιλέξω έναντι κάποιου άλλου. Βέβαια, είναι μόλις η 1η μέρα κυκλοφορίας του και με τόσες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, αξίζει να τον δοκιμάσουμε λίγο ακόμα.

Μπορείτε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση από το beautyoftheweb.com, την επίσημη σελίδα που δημιούργησε η Microsoft για τον Internet Explorer 9.

[via] [via]

Σχολιάστε >
34 σχόλια
|
Κατηγορίες:

34 απαντήσεις στο “Διαθέσιμη για κατέβασμα η τελική έκδοση του Internet Explorer 9”

  1. Ο/Η oltion λέει:

    distixos oxi gia ta xp. mono se vista kai 7

    • Ο/Η charistas λέει:

      Ναι, δυστυχώς δεν υποστηρίζει τα XP. Όπως είπε η Microsoft, η λειτουργία επιτάχυνσης που αξιοποιεί τον επεξεργαστή γραφικών δεν συνεργάζεται ικανοποιητικά με τους οδηγούς των XP.