Guest Post: 4+1

Editor’s note: Ακολουθεί Guest Post από τον Δημήτρη Φλώρο. Ο Δημήτρης εργάζεται ως Senior Account Executive στην εταιρία στρατηγικής, επικοινωνίας και public affairs CIVITAS. Όταν βρίσκεται εκτός ωρών γραφείου, γράφει στο προσωπικό του blog για τη διαφήμιση και τα social media, ενώ θα τον βρείτε και στο Twitter ως Dimflo. Στο παρακάτω post ο Δημήτρης γράφει για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής για τους σύγχρονούς -νέους- επαγγελματίες.

Δεν νομίζω ότι έχει περάσει μέρα της ενήλικης ζωής μου που να είπα ότι «πρόλαβα να τα κάνω όλα». Όχι μόνο δεν προλαβαίνω αλλά με ένα φανταστικό τρόπο μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο η “to do list” μου μεγαλώνει… και μεγαλώνει.

Προσθέστε τώρα και το μυστικό συστατικό της συνταγής. «Οικονομική κρίση», «κρίση», «ύφεση»… you name it. Η κούρσα μόλις αγρίεψε. Μετατράπηκε από περίπατος στο δασάκι σε ένα μαραθώνιο sprint. Αδύνατο? Και όμως αληθινό. Και όλοι εμείς τρέχουμε καθημερινά σαν τρελοί να προλάβουμε να τα κάνουμε όλα, πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά, πιο έξυπνα … πιο… πιο.

Και ξαφνικά κουραζόμαστε, αγανακτούμε και αρχίζουμε να «σιχτιρίζουμε» την ώρα και τη στιγμή. Αν εκείνη τη στιγμή λοιπόν, παγώσουμε το χρόνο, βγούμε από το κουτάκι μας και παρατηρήσουμε την κατάσταση από ψηλά θα συνειδητοποιήσουμε ότι το τελευταίο πράγμα που φταίει είναι η δουλειά μας.

Τις στιγμές αυτές εγώ πάντα φέρνω στο μυαλό μου τον γνωστό (?) 30sec speech του Bryan Dyson (πρώην CEO της Coca-Cola).

«Φανταστείτε τη ζωή σαν ένα παιχνίδι στο οποίο προσπαθείτε σαν ζογκλέρ να κρατήσετε ταυτόχρονα πέντε μπάλες στον αέρα. Την εργασία, την υγεία, την οικογένεια, τους φίλους και τον ψυχικό σας κόσμο (το πνεύμα). Σύντομα θα καταλάβετε ότι η εργασία είναι μία λαστιχένια μπάλα, ακόμα και αν σας πέσει κάτω θα αναπηδήσει και πάλι στα χέρια σας. Οι άλλες τέσσερις όμως είναι φτιαγμένες από γυαλί. Αν σας πέσουν κάτω ενδέχεται να γρατζουνιστούν, να σημαδευτούν ή ακόμα και να σπάσουν σε χιλιάδες κομμάτια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα είναι ίδιες πια».

Ο λόγος του Dyson κλείνει με μία παρότρυνση: «να εργάζεστε αποδοτικά στις ώρες γραφείου και να φεύγετε στην ώρα σας. Αφιερώστε τον απαιτούμενο χρόνο στην οικογένεια σας, στους φίλους σας και στην ξεκούραση σας».

«Value has a value only if its value is valued»

Ο κάθε ένας από εμάς που «καταριέται» την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκε στο διάβα της Χ, Ψ, Ζ εταιρίας, ας ξανακοιταχτεί στον καθρέφτη. Ίσως μπορέσει να διακρίνει μέσα στον χαμό, τον άνθρωπο που έχασε έναν κολλητό, κάποιον που τον χώρισε η γκόμενα, κάποιον  που έχει να δει τα παιδιά του 10 μέρες ή κάποιον που απλά δεν έχει αφιερώσει ούτε μία στιγμή στον εαυτό του εδώ και μήνες.

Οι μέρες είναι δύσκολες και οι καιροί όντως… αρκετά «σκοτεινοί». Πάρτε μία βαθιά ανάσα λοιπόν, ξαναδιαβάστε τα λόγια του Dyson και ακολουθήστε τη συμβουλή του Nigel Marshal:

«If you don’t design your life someone else will design it for you and you may just not like their idea of balance»

Κανένα «αφεντικό» δεν θέλει δυσαρεστημένους, μη δημιουργικούς, αντιδραστικούς και κατσούφηδες συνεργάτες. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Βοηθήστε τους λοιπόν κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Φροντίστε τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε.

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.