Ο CTO της Nokia μιλάει για την Nokia, το Android, τα Windows Phone 7, το MeeGo και το Symbian

Nokia Microsoft

Τις ημέρες που βρισκόμουν στην Βαρκελώνη για το Mobile World Congress είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνομιλήσω με τον Chief Technology Officer της Nokia, κ. Rich Green. Φυσικά, το θέμα της συνέντευξης δεν ήταν άλλο από τις εξελίξεις στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, την στρατηγική της Nokia, την συνεργασία με την Microsoft, τα Windows Phone 7, το MeeGo και το Android.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο και απόλυτα κατανοητό ήταν το γεγονός ότι η Nokia θέλει να εστιάσει όλη της την προσοχή στα Windows Phone 7 και δεν υπάρχει Plan B που να περιλαμβάνει την συνεργασία με κάποια άλλη εταιρία όπως η Google και το Android. Μάλιστα, ο κ. Green αναφέρθηκε και στα προβλήματα του λειτουργικού της Google λέγοντας πως οι τόσο συχνές αλλαγές και προσθήκες δεν βοηθούν τους χρήστες να αφομοιώσουν τις νέες λειτουργίες.

Η Nokia πιστεύει ότι κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται ένα Major Update για το λειτουργικό, κάτι που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με την νοοτροπία της Microsoft που ετοιμάζει το πρώτο service pack των Windows Phone 7 και αναμένεται να το δώσει στην κυκλοφορία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πάντως, ο CTO της Nokia αναγνωρίζει ότι η Φινλανδική εταιρία πρέπει να βελτιώσει τους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύουν για να είναι ανταγωνιστικοί και να βρεθούν μπροστά απο τις εξελίξεις. Ακόμα, προανήγγειλε το πρώτο Nokia τηλέφωνο με Windows Phone 7 και είπε πως θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι λεπτομέρειες που έδωσε σχετικά με την συμφωνία των δυο κολοσσών, της Microsoft και της Nokia. Οι Φινλανδοι της Nokia έχουν το ελεύθερο από την Microsoft να επέμβουν όσο θέλουν στα Windows Phone 7 και να κάνουν οποίες βελτιώσεις ή αλλαγές κρίνουν αυτοί απαραίτητες. Όμως, η Nokia θέλει να προσφέρει μια κοινή εμπειρία σε όλους τους χρήστες της και γι αυτό δεν σκοπεύει να κάνει μεγάλες αλλαγές. Προτιμάει να αφήσει το κομμάτι αυτό στους developers και μάλιστα τους ενθαρρύνει να "τρελαθούν" και να πρωτοτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα, ο κ. Green τόνισε ότι οι developers δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών και πως με αυτά πρέπει να ασχολούνται οι άνθρωποι της Nokia και των υπολοίπων κατασκευαστών.

Ένα κομμάτι που η Nokia δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει και θα συνεχίσει την ανάπτυξη του, είναι το Symbian. Φυσικά, αναγνωρίζει την πληθώρα προβλημάτων που υπάρχουν και σκοπεύει να δουλέψει ώστε να τα λύσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Συνειδητοποιεί πως πρέπει να γίνουν δραστικές και σημαντικές αλλαγές και μια από αυτές είναι η απόλυση προσωπικού. Ήδη, έχει έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Φινλανδίας για να βρεθούν τρόποι απορρόφησης των απολυμένων της Nokia.

Τέλος, έγινε αναφορά και στις συσκευές του μέλλοντος, τα tablets (σημ. το post αυτό γράφτηκε σε iPad) και, παρόλο που δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες, είναι θέμα χρόνου να δούμε και το πρώτο tablet που θα φέρει το σήμα της Nokia.

Προσωπικά, από την συζήτηση που είχα με τον κ. Rich Green, κατάλαβα πως η Φινλανδική εταιρία έχει κατανοήσει πλήρως την θέση που βρίσκεται και ξέρει πως ίσως τα Windows Phone 7 να είναι η τελευταία της ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο. Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο CTO της Nokia, δεν έχουν την δύναμη για να χτίσουν ένα τρίτο οικοσύστημα γύρω από το MeeGo.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι κινήσεις της εταιρίας από εδώ και στο εξής καθώς όλοι περιμένουν "με το δάχτυλο στην σκανδάλη" το επόμενο κινητό τηλέφωνο της Nokia. Εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν και σε 1 περίπου χρόνο θα μιλάμε για την εντυπωσιακή παρουσία της Nokia στο Mobile World Congress 2012..

[photo via]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.