Mac App Store, οι πρώτες σκέψεις

Οι φήμες αποδείχτηκαν αληθινές και από σήμερα είναι διαθέσιμο το Mac App Store της Apple. Με μία πρώτη ματιά, πρόκειται για ένα App Store για iOS devices που έχει δεχθεί κάποιες σχεδιαστικές βελτιώσεις και τρέχει σαν ξεχωριστή εφαρμογή και όχι σαν ένα κομμάτι του iTunes. Παρατηρώντας το λίγο περισσότερο, η αίσθηση που αποκομίζει κανείς, είναι ότι το App Store της Apple είναι ο παράδεισος των εφαρμογών, καθώς πρόκειται για μία δεξαμενή στην οποία οι εφαρμογές δεν τελειώνουν ποτέ.

Οκ, είμαι υπερβολικός καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 1000 εφαρμογές αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η στιγμή που θα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά πολύ, δεν είναι μακριά. Το γεγονός ότι η Apple ελέγχει κάθε Application προτού αυτό βγει online, με κάνει να πιστεύω ότι οι εφαρμογές θα είναι υψηλής ποιότητας και απολύτως ασφαλής για τον υπολογιστή μας.

Ακόμα, η καρτέλα "Updates" που υπάρχει στο App Store θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη μελλοντικά καθώς δεν θα χρειαζόμαστε να ψάχνουμε συνέχεια αν κάποια εφαρμογή έχει ανανεωθεί αφού ένα κλικ θα αρκεί για να κατέβουν αυτόματα όλα τα updates των εφαρμογών μας.

Όπως και στο iOS App Store, έτσι κι εδώ, υπάρχουν οι καρτέλες που όλοι έχουμε αγαπήσει: "Top Charts" για να βλέπουμε τι αγοράζουν οι περισσότεροι χρήστες και "Featured" για να ξέρουμε ποιες εφαρμογές προτείνει η μαμά-Apple. Προβλέπω ότι θα ξοδέψω πολλά λεφτά τις επόμενες μέρες στις εφαρμογές που θα ανακαλύψω σε αυτά τα δύο tabs. Τέλος, υπάρχει ακόμα μία καρτέλα που θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμη: Purchased. Με μια ματιά θα μπορούμε να ξέρουμε τι εφαρμογές έχουμε κατεβάσει καθώς και την ημερομηνία που τις κατεβάσαμε.

Προσωπικά, θεωρώ ότι το Mac App Store θα οδηγήσει σε μία τεράστια αλλαγή στην βιομηχανία καθώς πλέον η απόκτηση εφαρμογών θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Θα δίνουμε μόνο μία φορά την πιστωτική μας κάρτα και δεν θα χρειάζεται να αγχωνόμαστε για πιθανές απάτες ή κλοπές. Εξίσου σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους εφαρμογές με πολύ μικρή αξία, δηλαδή 0.79€. Πλέον, θα περάσει στον κόσμο η συνήθεια να πληρώνει για το software και να μην ψάχνει πάντα την πειρατική, δωρεάν και παράνομη εφαρμογή.

Εσείς ποια εφαρμογή κατεβάσατε πρώτη?

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “Mac App Store, οι πρώτες σκέψεις”

  1. Ο/Η netfreak λέει:

    Δημήτρη κάνεις ένα λάθος - όχι μόνο εσύ, όλοι όσοι καλύπτουν ειδήσεις γύρω από την Apple.

    Το OS X και οι προσωπικοί υπολογιστές της Apple δεν είναι "mainstream". Απευθύνεστε στο 5% της αγοράς, οπότε θεωρώ άτοπες τις σκέψεις σου στην τελευταία παράγραφο περί αλλαγής της βιομηχανίας.

    Ισχύουν άλλα standards σε σχέση με την αγορά κινητών όπου το iOS έχει - ακόμα νομίζω - θέση οδηγού σε διάφορα θέματα.

    Εν πάση περιπτώσει, στο θέμα του Mac App Store, δεν είμαι τόσο θετικός κυρίως λόγω του ότι με ενδιαφέρει η ελευθερία στο θέμα των εφαρμογών. Θα μου πεις, στην ουσία δεν άλλαξε κάτι, αλλά κοιτάω μελλοντικά. Όπως κάποτε η Apple αποφάσισε να κλείσει το λειτουργικό της σε ορισμένο/επιλεγμένο hardware, έτσι και στο μέλλον δεν την εμποδίζει κάτι να κλείσει το λειτουργικό σε ελεγχόμενα κανάλια διάθεσης εφαρμογών και δημιουργούς για τους Χ,Υ λόγους.

    • Ο/Η dkalo λέει:

      Έχεις δίκιο ότι η Apple είναι μόλις το 5%, αλλά, καλώς ή κακώς, είναι industry leader και νομίζω ότι μπορεί να περάσει την νοοτροπία του App Store και στους υπόλοιπους δημιουργούς OS (aka Microsoft), όπως έγινε και με το App Store για το iOS. Βέβαια, συμφωνώ ότι ισχύουν άλλα standards συγκριτικά με την αγορά των κινητών τηλεφώνων, οπότε όντως είναι ένα θέμα αν θα γίνει mainstream αυτή η νέα τάση.

      Αν δεν αποφασίσει να "κλειδώσει" το software της όπως έχει κάνει με το hardware της και αντίστοιχα με το iPhone, νομίζω ότι το Mac App Store, θα είναι ένα win/win τόσο για τους χρήστες, αλλά και για την Apple.