Phylo: Γενετική ανάλυση μέσω Παζλ!

Projects σαν το Folding@Home του πανεπιστημίου του Stanford, που χρησιμοποιεί κατανεμημένη επεξεργασία για να εκτελεί υπολογισμούς εξομοίωσης τού φαινομένου τής Αναδίπλωσης Πρωτεϊνών, είχε και έχει μεγάλη επιτυχία. Τώρα όμως μια ομάδα από το τμήμα Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά χρησιμοποιεί παιχνίδια (αντί ανενεργούς επεξεργαστές) για μια ακόμη καλύτερη χρήση: την αντιστοίχηση του DNA, RNA ή την ευθυγράμμιση της πρωτεϊνικής ακολουθίας.

Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους βιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των διαφόρων ειδών και να βρει σημαντικά τμήματα του γονιδιώματος.Ανέπτυξαν ένα παιχνίδι παζλ το οποίο ονομάζεται "Phylo: A Human Computing Framework for Comparative Genomics" ή απλώς Phylo για συντομία, το οποίο κάνει το απεχθή έργο της γενετικής ανάλυσης ένα συλλογικό παζλ.

Το παιχνίδι είναι αρκετά διασκεδαστικό. Η ιδέα είναι να ταιριάξετε χρωματικά μπλοκς σε ένα παιχνίδι ταχύτητας με σκορ- μπορείτε επίσης να παίξετε και ενάντια στον υπολογιστή ή άλλους παίκτες, και αν και δεν υπάρχει κάποιο βραβείο για την νίκη σας, υπάρχει σίγουρα ένα είδος ικανοποίησης μιας και... δεν κάνετε κάτι να περάσετε απλά τον χρόνο σας- βοηθάτε για έναν αρκετά σημαντικό σκοπό! Λύνοντας το παζλ τα αποτελέσματα σας πάνε  Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σάντα Κρουζ για την ανάλυση και την αποθήκευση τους σε ένα πρόγραμμα πλοήγησης των γονιδιωμάτων, το οποίο συγκεντρώνει καταλόγους για τα δισεκατομμύρια των γενετικών αλληλουχιών σε μια φιλική προς την χρήση εφαρμογή.

Αν θέλετε λοιπόν να περάσετε τον χρόνο σας παίζοντας κάποιο παιχνίδι, γιατί να μην παίξετε Phylo αντί για άλλο ένα Bejeweled; Τουλάχιστον έτσι βοηθάτε και την ανθρωπότητα!

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.