Flattr - ή όπως λέμε Digg με λεφτά!

Το Flattr είναι μια καινούργια υπηρεσία η οποία είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση (beta mode). Τι είναι όμως το Flattr; Ένα μεγάλο θέμα στο web είναι η πληρωμή του content. Το περιεχόμενο που παράγει κάποιος, είτε αυτό είναι ένα blog post, είτε ένα podcast, είτε ακόμα μια φωτογραφία, ή ένα design, έχει μικρές διεξόδους έτσι ώστε να διατεθεί εμπορικά.

Από την άλλη μεριά, το web μπορεί ανταποδοτικά να προσφέρει την αναγνώριση, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε. Το Flattr ωστόσο φιλοδοξεί να ενώσει την ελευθερία της διακίνησης της πνευματική δουλειάς με ένα οικονομικό ανταποδοτικό μοντέλο. Με απλά λόγια, αν σας αρέσει κάτι που είδατε, διαβάσατε, κατεβάσατε, το Flattr αναλαμβάνει να δώσει ένα χρηματικό ποσό στο δημιουργό του έργου. Η διαδικασία, μοιάζει περισσότερο με το Digg, όπου ψηφίζουμε τα καλύτερα blog posts ή άρθρα, μόνο που στη περίπτωση του flattr η κάθε ψήφος συνοδεύεται και από ένα χρηματικό ποσό.

Το χρηματικό αυτό, με ελάχιστο κόστος συντήρησης τον μήνα τα 2 Euro, μπορείτε να το διαθέσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Αν επιλέξετε η συνολική σας δαπάνη τον μήνα να είναι 2 ευρώ, τότε το ποσό αυτό θα διαιρεθεί με τις ψήφους που έχετε δώσει, και οι δημιουργοί που έχετε ψηφίσει θα εισπράξουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί. Για παράδειγμα: 2 ευρώ μέγιστο ποσό τον μήνα, 10 ψήφοι τον μήνα, αντιστοιχεί σε 20 λεπτά για κάθε ψήφο, αυτά είναι τα χρήματα που θα εισπράξουν από εσάς, όσοι δημιουργεί ψηφίσατε!

Προσωπικά πιστεύω ότι το flattr, μπορεί να εισάγει ένα νέο μοντέλο στις μικροπληρωμές (micropayments) και φυσικά να διαμορφώσει διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο παράγονται διάφορα έργα. Θεωρώ επίσης ότι είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση ότι θα πρέπει να πληρώνεται η παραγωγή και όχι η χρήση!

Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή το Νο1 στην λίστα ψήφων του Flattr είναι το γνωστό leak για τον πόλεμο του Αφγανιστάν απο τα Wikileaks, με 1425 ψήφους.

Σχολιάστε >
5 σχόλια
|
Κατηγορίες:

5 απαντήσεις στο “Flattr - ή όπως λέμε Digg με λεφτά!”

  1. Ο/Η @everydaypanos λέει:

    Rewrd.com is better. Και ειναι Ελληνικό.

  2. Ο/Η @everydaypanos λέει:

    Γιατί δεν βάζει Flattr ή Rewrd το Away.gr?

    Έχει αρκετό χώρο δεξιά από το FB Like. Γρήγορα πριν το FB αντιγράψει και αυτή την ιδέα όπως το Foursquare/Gowalla (Facebook Places)

    • Ο/Η D. Kalavros-Gousiou λέει:

      Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Η χρήση του Flattr δεν έχει απορριφθεί ως σενάριο, το αντίθετο μάλιστα. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η υπηρεσία θα προσφέρει ουσιαστικά λίγα έσοδα στο Away, καθώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα.