Κίνα: Το λεωφορείο του μέλλοντος

Η Κίνα με την άνθηση της οικονομίας και του πληθυσμού, αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ένας από τους λόγους είναι και ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Σύμφωνα με την China Hush όμως, η Shenzhen Huashi Future Parking Equipment, μία εταιρεία που εδρεύει στην Κίνα, έχει βρει την λύση στο πρόβλημα.

Η εταιρεία προτείνει την δημιουργία road-straddling λεωφορείων, στα οποίο τα αυτοκίνητα θα μπορούν να περνάνε από κάτω όταν σταματάνε ή ακόμα και όταν βρίσκονται σε κίνηση. Αυτά τα mega-λεωφορεία θα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν 1200-1400 επιβάτες μαζί, ενώ θα μπορούν να εισέρχονται ή να βγαίνουν από αυτά είτε μέσω τερματικών σταθμών (σαν τους σταθμούς του προαστιακού), είτε με τη βοήθεια μίας ενσωματωμένης σκάλας.

Τώρα σε ότι αφορά την ασφαλή πλοήγηση αυτού του λεωφορείου, η εταιρεία έχει να προτείνει δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η τοποθέτηση σιδηροτροχιών στις δύο πλευρές της κάθε λωρίδας του αυτοκινητόδρομους, ενώ ο δεύτερος είναι η τοποθέτηση λευκών γραμμών στη θέση των σιδηροτροχιών, οι οποίες θα επιτρέπουν την κίνηση του με την χρήση τεχνολογίας αυτόματου πιλότου. Δηλαδή το τραίνο θα διαβάζει τις λευκές λωρίδες και θα κινείται πάνω σε αυτές. Ωστόσο, η μέθοδος με τις σιδηροτροχιές προτιμάται, καθώς θα εξοικονομείται ένα 30% της ενέργειας.

Πέρα από το γεγονός ότι θα βοηθήσει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, το συγκεκριμένο λεωφορείο είναι και οικολογικό, καθώς θα κινείται με ηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, σε κάθε τερματικό σταθμό, το λεωφορείο θα φορτίζεται με τη βοήθεια επαφών που θα υπάρχουν στην οροφή του. Ακόμη, αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον λεωφορείο, θα εξοικονομεί 860 τόνους καύσιμα το χρόνο, ενώ θα μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 2640 τόνους.

Η ιδέα των 3D Fast Bus, όπως αυτά ονομάζονται, δεν είναι τόσο ακραία. Το project υπόσχεται μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος κατά 20%-30%, ενώ η κατασκευή του κοστίζει μόλις το 10% από ότι θα χρειάζονταν για την δημιουργία ενός ισοδύναμου μετρό. Μάλιστα δεν αποτελεί έκπληξη, ότι υπάρχει ήδη ένα πιλοτικό σχέδιο για την συνοικία Mentougou στο Πεκινό (Beijing’s Mentougou District). Το project πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνει μία διαδρομή μήκους 186 χλμ.

Σίγουρα πρόκειται για ένα απίστευτο project, αλλά αν υλοποιηθεί άντε να μάθεις τους οδηγούς να περνάνε κάτω από το λεωφορείο. Φαντάζομαι μέχρι να το συνηθίσει ο κόσμος, θα γίνουν τα απίστευτα ατυχήματα (μακάρι να βγω ψεύτης), ειδικά αν ισχύουν τα όσα ακούγονται για τους κινέζους οδηγούς.

[via & via] [via & via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.