Η Intel υπόσχεται μεταφορά δεδομένων με ρυθμό 50GB/s

Τι σημαίνουν πρακτικά τα 50GB/s ρυθμός μεταφοράς δεδομένων, που υπόσχεται η Intel με την νέα της τεχνολογία; Ότι θα μπορείτε να μεταφέρετε μια high definition ταινία... σε 1 δευτερόλεπτο, χρησιμοποιώντας το Silicon Protonics Link, έναν συνδυασμό από τσιπ, lasers και οπτικές ίνες.

To τσιπ-πομπός περνάει τέσσερις δέσμες laser σε έναν οπτικό διαμορφωτή, που κωδικοποιεί τα δεδομένα τους στα 12.5 GB/s. Οι τέσσερις δέσμες συνδυάζονται και αποστέλλονται μέσω ενός οπτικού καλωδίου, πετυχαίνοντας συνολικό ρυθμό μετάδοσης στα 50 GB/s. Όταν φτάσει στην άλλη άκρη το τσιπ-δέκτης εκτελεί την αντίστροφη διαδικασία, διαχωρίζοντας τις δέσμες και αποκωδικοποιώντας τες ξανά σε ηλεκτρικό σήμα. Θεωρητικά προσθέτοντας περισσότερες δέσμες laser ανά τσιπ, μπορούν να επιτευχθούν ταχύτητες της τάξης του 1TB/s.

Η Intel πιστεύει ότι η τεχνολογία της θα αντικαταστήσει τα δίκτυα χάλκινων καλωδίων, που ομολογουμένως έχουν φτάσει στο όριο τους κι όπου παρατηρείται εξασθένιση σήματος. Βέβαια το Silicon Photonics Link βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και δεν αναμένεται να δούμε προϊόντα βασισμένα σ' αυτό τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια. Περιμένουμε όμως να φέρει σημαντική μείωση κόστους στις επικοινωνία δεδομένων, πολύ μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης και δυνατότητα ανάπτυξης απαιτητικών εφαρμογών, που θα υποστηρίζονται από τους ρυθμούς αυτούς.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.