Ψηφιακή τηλεόραση: ενιαίο μοντέλο κωδικοποίησης(mpeg4)με ελληνική καθυστέρηση

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος και στην Αττική η ΕΡΤ digital αποφάσισε να υιοθετήσει το μοντέλο συμπίεσης mpeg4 συμβαδίζοντας με το μοντέλο της digea, επίσημο φορέα για την υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης.  Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κορινθιακός Κόλπος ήταν η πρώτη ελληνική περιοχή με ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη, ακολούθησε η Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2010 και το πρώτο εξάμηνο του 2010, αναμένεται να ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Αθήνα, στην Αίγινα, στην Λάρισα και στην Πάτρα.

Από τους πρώτους μήνες της ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος μεγάλο αγκάθι στην ψηφιακή μετάβαση ήταν το διαφορετικό μοντέλο συμπίεσης που χρησιμοποιούσαν η ΕΡΤ digital(mpeg2) και η digea(mpeg4) γεγονός το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στους πολίτες που θα ήταν αναγκασμένοι να προμηθευτούν διπλούς αποκωδικοποιητές. Αν και αρκετά προβλήματα παραμένουν(κάλυψη,ενημέρωση πολιτών κ.λ.π.), η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την ουσιαστική σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα τηλεοπτικής μετάδοσης.

Δυστυχώς,  η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας που καταγράφει την πρόοδο της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ITU έχει θέσει ως καταλυτική ημερομηνία  το 2015 για την πλήρη μετάβαση στις ψηφιακές εκπομπές.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια το τηλεοπτικό σήμα θα εκπέμπεται ψηφιακά και αναλογικά.

[image] & [via]

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Ψηφιακή τηλεόραση: ενιαίο μοντέλο κωδικοποίησης(mpeg4)με ελληνική καθυστέρηση”

  1. Ο/Η Babis88 λέει:

    Απ' ότι έχω διαβάσει εγώ, δεν πρόκειται να υπάρχει ταυτόχρονη εκπομπή και ψηφιακού και αναλογικού σήματος στην ίδια περιοχή αλλά όταν ξεκινάει η εκπομπή ψηφιακού σήματος την ίδια μέρα θα διακόπτεται η εκπομή του αναλογικού σήματος.

  2. Ο/Η George Argyrakis λέει:

    @Babis88
    Για λόγους ομαλής μετάβασης και εξοικείωσης των χρηστών (αναγκαία η αγορά αποκωδικοποιητή σε πολλές περιπτώσεις)για τους πρώτους μήνες εκπομπής θα υπάρχει και μετάδοση αναλογικού σήματος.

    Βέβαια η "παράλληλη μετάδοση" εξαρτάται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και την επιτυχή γεωγραφική κάλυψη της περιοχής.
    Ενδεικτικά επισυνάπτω τμήμα από την επίσημης ανακοίνωσης της digea
    "......εφαρμόζοντας πάντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής Υμηττού ενώ θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη απόφαση. Σημειώνεται ότι το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά."......