Facebook: Ακολουθεί "επικίνδυνους δρόμους για το Διαδίκτυο"

Όλοι συμφωνούν ότι το Facebook με πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως προσφέρει απίστευτο όγκο δεδομένων τον οποίο αν επεξεργαστούμε κατάλληλα μπορούμε να μάθουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα... Τι γίνεται όμως όταν τα δεδομένα αυτά τα οποία είναι ελεύθερα προς χρήση εδώ και χρόνια σύμφωνα πάντα με τον νόμο, θεωρούνται από το Facebooκ προσωπικά; Ακολουθεί μήνυση σε όσους τα χρησιμοποιούν... αυτό συνέβη και στον Pete Warden.

Ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος. Ο Warden χρησιμοποιούσε δεδομένα από το αρχείο robots.txt της σελίδας του Facebook, καθιερωμένο αρχείο (μέρος ενός standard) το οποίο δίνει πληροφορίες σε μηχανές αναζήτησης όπως είναι το Google ή το Yahoo. Το αρχείο robots.txt, έχει "κανόνες" για το τι δεδομένα μπορεί μια μηχανή να κάνει index στην βάση δεδομένων της, και είναι καθιερωμένο εδώ και 16 χρόνια.

Παρόλα αυτά όταν ο Pete Warden προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα, δέχθηκε ένα τηλέφωνο από τον δικηγόρο του Facebook, ο οποίος του "πρότεινε" να μην χρησιμοποιήσει τα δεδομένα γιατί θα κινηθούν νομικά. Αν και συνήθως λέμε ότι το "η αλήθεια θα θριαμβεύσει" (ή κάτι παρόμοιο όπως να'χει) , ο Warden μίλησε με τον δικηγόρο του, ο οποίος του συνέστησε να μην συνεχίσει σε δίκη γιατί το κόστος της θα ήταν τεράστιο ενώ χωρίς προδικασμένη υπόθεση τίποτα δεν ήταν σίγουρο.

Όπως και ο Pete λέει στο blog του, έτσι και εγώ ξαφνιάζομαι από αυτή την στάση του Facebook. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν το Google ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης ήταν αναγκασμένη να ζητήσει γραπτή άδεια από κάθε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο ώστε να κάνει index;

Προσωπικά νοιώθω ότι το μόνο Social Media αυτή την στιγμή το οποίο αναπτύσσεται χωρίς να "καταπατάει" standards, και χωρίς να επιβαρύνει την υπάρχουσα τεχνολογία... είναι το Twitter, το οποίο μάλιστα όχι μόνο αυτό αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι είναι αρκετά ανοιχτό και καλοδέχεται ιδέες και την χρήση του σε διάφορες εφαρμογές σε αντίθεση με το "κλειστό" και "σκοτεινό" Facebook όπως θα το περιέγραφα.

[thanks to @timoreilly] [img via flickr (afsart)]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.