Sleep Cycle iPhone App: Κοιμηθείτε σωστά με τη βοήθεια του iPhone!

Όπως ίσως ξέρετε, όταν κοιμόμαστε περνάμε από τέσσερις διαφορετικές φάσεις ύπνου: υπνηλία, ελαφρύς ύπνος, βαρύς ύπνος και "REM-sleeping" (κατά την οποία ονειρευόμαστε). Το ιδανικό ξύπνημα είναι χρονολογικά τοποθετημένο στη φάση που κοιμάμαστε ελαφρά καθώς αν ξυπνήσουμε ενώ κοιμόμαστε βαριά ή ενώ ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα νιώσουμε ότι μας λείπει ύπνος. Ίσως επίσης γνωρίζετε ότι υπάρχουν ρολόγια που αναλαμβάνουν να μας ξυπνούν σε μια από αυτές τις φάσεις ελαφρού ύπνου. Καθώς όμως η τιμή τους είναι απαγορευτική για πολλούς, ο Marcin Drejak, προγραμματιστής του Sleep Cycle Alarm Clock, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να φτιάξει μια εφαρμογή για το iPhone που θα κάνει ακριβώς το ίδιο και θα κοστίζει πολύ φθηνότερα. Και μαντέψτε: Το πετυχαίνει με απόλυτη επιτυχία!

Τοποθετώντας το iPhone στην άκρη του κρεβατιού σας η εφαρμογή, χρησιμοποιώντας το accelerometer του iPhone (ή του iPod Touch), μπορεί να καταλαβαίνει σε τι φάση βρίσκεστε: αν το accelerometer ανιχνεύει πολλές κινήσεις σημαίνει ότι κοιμάστε ελαφρά, αν οι κινήσεις είναι λίγες τότε συμβαίνει το αντίθετο.

Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ορίσετε την ώρα που θέλετε να ξυπνήσετε: η εφαρμογή, στην διάρκεια 30 λεπτών πριν την ώρα αυτή, ψάχνει την ιδανική στιγμή να σας ξυπνήσει. Επίσης μπορείτε να δείτε μια ανάλυση του ύπνου σας σε ένα γράφημα που παράγει η εφαρμογή.

Ξυπνάω με το Sleep Cycle Alarm Clock εδώ και περίπου ένα μήνα και τα περισσότερα πρωΐνά είναι πολύ πιο εύκολα απ'ότι πριν. Φυσικά, αν κοιμάστε από 6 ώρες και κάτω δεν θα δείτε διαφορά καθώς η εφαρμογή δεν κάνει μαγικά: μπορεί να σας βοηθήσει μερικές φορές αλλά γενικά δεν καλύπτει την έλλειψη ύπνου. Αν όμως κοιμάστε αρκετά (7 με 9 ώρες είναι το ιδανικό) τότε το δημιουργία του Marcin θα σας φανεί πολύ χρήσιμο!

Στο site της εφαρμογής, εκτός από το link για να την αγοράσετε από το App Store, μπορείτε να βρείτε και διάφορα γραφήματα που αναπαριστούν διαφορετικούς τύπους ύπνου (ύπνος ενώ έχετε καταναλώσει αλκοόλ, ύπνος με ανησυχία, κλπ).

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Sleep Cycle iPhone App: Κοιμηθείτε σωστά με τη βοήθεια του iPhone!”

  1. Ο/Η nickop λέει:

    Πώς δουλεύει αυτό όμως??
    Βλέπω ότι πρέπει να είναι πάνω στο στρώμα που κοιμόμαστε...όταν αρχίσουμε και κουνιόμαστε δηλαδή πάνω στον ύπνο μας καταλαβαίνει και είναι κοντά στην ώρα που έχουμε βάλει να ξυπνήσουμε αυτό χτυπάει??

  2. Ο/Η Sebastian Komianos λέει:

    Κατά τη διάρκεια του ύπνου περνάμε φάσεις που κουνιόμαστε πολύ και φάσεις που κοιμόμαστε βαθιά άρα μένουμε σχετικά ακίνητοι. Αυτές οι φάσεις διαρκούν από 30 λεπτά μέχρι 2 ώρες. Στην πρώτη φάση ελαφρού ύπνου που βρίσκεται κοντά στην ώρα που έχεις βάλει το ξυπνητήρι, αυτό ενεργοποιείται και σε ξυπνάει.