To .com έγινε 25 ετών

Ήταν Μάρτιος του 1985 όταν το πρώτο .com domain name κατοχυρώθηκε από την Symbolic Computers του Cambridge της Μασαχουσέτης και την ίδια χρονιά άλλες πέντε εταιρίες ανέβηκαν σε ένα βαγόνι, που ξεκινούσε αργά άλλα αναμενόταν να "πιάσει" ταχύτητες φωτός. Ακριβώς πριν από 25 χρόνια γεννήθηκε το .com (dotcom) και έπρεπε να φτάσει το 1997 και το μεγάλο μπαμ για να συμπληρωθούν ένα εκατομμύρια domain names με αυτή την κατάληξη. 

Την δεκαετία του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 ελάχιστοι γνώριζαν τι ήταν το .com και για να το μάθουν θα έπρεπε να κάνει την εμφάνιση του ο browser Mosaic της Netscape, που κατάφερε να φέρει το internet στους καταναλωτές. Πλέον περίπου 670 χιλιάδες .com domain names κατοχυρώνονται κάθε μήνα, για ιστοσελίδες που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, από ενημέρωση και ψυχαγωγία μέχρι οικονομικές συναλλαγές. Φυσικά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την εξέλιξη πριν από 25 χρόνια.

Άλλωστε μόλις πριν από δέκα χρόνια δεν θα υπήρχε τίποτα παράξενο στο να μην συνδέεσαι καθημερινά σε μια ιστοσελίδα, ακόμα κι έτσι θα μπορούσες να βρεις ότι χρειάζεσαι! Σήμερα όμως που τα dotcoms έχουν μπει τόσο πολύ στην ζωή μας, αν δεν εμπλακείς με αυτά ναι μεν δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα, άλλα θα είσαι αρκετά πιο πίσω από τους υπόλοιπους, που το κάνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι καλύτερες τιμές για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, αν αυτές γίνουν μέσω internet.

Η χρήση του internet από τις επιχειρήσεις (αυτό είναι ουσιαστικά το .com) δεν ωφελεί μόνο τους καταναλωτές άλλα και τις ίδιες. Τα κέρδη τους αυξάνονται κατά 2.6% περίπου, ενώ οι έρευνες έδειξαν συνολικά οικονομικά οφέλη που φθάνουν το 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που συνεισφέρει η πώληση φαρμάκων παγκοσμίως, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι κρατικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μαζί! Επίσης προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 το internet θα συνεισφέρει ακόμη 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, ξεπερνώντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας.

Άλλα ποιο είναι το μέλλον; Προς το παρόν 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/4 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιεί το internet και προφανώς ο αριθμός αυτός μόνο θα αυξάνεται τα επόμενα 25 χρόνια. Αυτό που θα αλλάξει όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εισάγουμε τα δεδομένα, με την φωνή σταδιακά να αντικαθιστά το γραπτό κείμενο, ενώ και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναζήτηση, η προσπέλαση και η επεξεργασία της πληροφορίας αναμένεται να αλλάξει.

Η Verisign, η εταιρία που διαχειρίζεται τα .com domain names, δέχεται 53 δισεκατομμύρια αιτήσεις για ιστοσελίδες (όχι μόνο dotcoms)... καθημερινά! Ωστόσο ο Mark Mclaughlin, CEO της εταιρίας, προβλέπει ότι αυτό το νούμερο θα βρεθεί ανάμεσα στα 3 με 4 τετράκις εκατομμύρια αιτήσεις. Κανείς δεν φανταζόταν πριν από 25 χρόνια αυτά τα μεγέθη, όταν η πρώτη εταιρία θα ξεκινούσε την κούρσα των dotcoms!

Για να κατανοήσουμε τον ρυθμό αύξησης όλων αυτών; Από το 1985 μέχρι το 2000 κατοχυρώθηκαν 21 εκατομμύρια domain names, ενώ από το 2000 έως σήμερα 57 εκατομμύρια.

[via]

Image [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.