Το μήλο πάνω από την HTC και στο βάθος Google

Ο πόλεμος της πατέντας (patent war)ήταν, είναι και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη ειδικότερα μετά την επίσημη στροφή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς προς τα smartphones και τα applications. Nokia, Apple, RIM(Blackberry), Motorola ακόμα και η Kodak έχουν εισέλθει σε ένα καταιγιστικό πόλεμο καταγγελιών για χρήση κατοχυρωμένων τεχνολογιών από τρίτους. H αμερικανική Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου (ITC) έχει δύσκολο έργο και σύντομα πρέπει να μελετήσει την καταγγελία της Apple κατά της HTC για παράνομη χρήση τεχνολογιών που αφορούν την αρχιτεκτονική, το hardware και το user interface του i-phone. Ωστόσο, πίσω  από την συγκεκριμένη επιθετική κίνηση της Apple κρύβονται πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως.

Αρχικά, φαίνεται ότι η Apple αρχίζει να αντιδρά στις μαζικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει από κατασκευαστές κινητών-λειτουργικών συστημάτων ακόμα και παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Η επιθετική της πολιτική φαίνεται να δείχνει ότι η εποχή των νωχελικών αντιδράσεων σε μηνύσεις και καταγγελίες ανήκει στο παρελθόν. Η αύξηση του ανταγωνισμού και η είσοδος νέων παικτών αναδιαμορφώνουν τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία η Apple.

Οι πιο ανταγωνιστικοί αντίπαλοι ίσως να μην έχουν δείξει ακόμα τις προθέσεις τους, ωστόσο η Google φαίνεται να είναι η πρώτη  που θα  ανταγωνιστεί ευθέως τα top sales προϊόντα της Apple.  Αναμφισβήτητα το Nexus One είναι το πρώτο όπλο που διατέθηκε στην αγορά όχι τόσο για να αναδιμαορφώσει τις αγορές αλλά κυρίως για να δηλώσει έμπρακτα ότι η εταιρεία στοχεύει να εισέλθει δυναμικά στην κινητή τηλεφωνία.

Παράλληλα, η κυκλοφορία του Νexus One σηματοδοτεί την στροφή της Google προς το hardware και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά στην Apple. Μια τολμηρή υπόθεση που δεν φαίνεται και απίθανη, είναι η μελλοντική εξαγορά-συμμετοχή της Google στην HTC. Αν η υπόθεση ευσταθεί τότε οι καταγγελίες για κατοχυρωμένες πανέντες θα πολλαπλασιαστούν με τον ανταγωνισμό να χτυπάει κόκκινο.

Ένας ακόμη λόγος για την επιθετική πολιτική της Apple είναι η στροφή των κατασκευαστών προς το Android της Google. Ειδικότερα μετά το  Mobile World Congress(MWC) 2010 όπου μεγάλος νικητής ήταν το Android η εταιρεία του Steve Jobs φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα της αγοράς και των κατασκευαστών. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε και το ρόλο των application stores όπου τα μερίδια αναδιαμορφώνονται και το Google Android Market ενισχύεται απέναντι στο Apple Store.

Συνεπώς, πίσω από τις καταγγελίες για κατοχυρωμένες πατέντες κρύβεται ο αυξανόμενος ανταγωνισμός σε λειτουργικά συστήματα, σε smarphones και application stores. Είναι μια κίνηση περισσότερο διπλωματική παρά δικαστική.

To μήνυμα της Apple είναι ξεκάθαρο με βασικό παραλήπτη την Google.

Μπορείτε να δείτε τις 20 πατέντες για τις οποίες έγινε η καταγγελία εδώ.

[image]

Σχολιάστε >
9 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.