Telecom News(#22):Ανάκαμψη στην αγορά κινητών, καρτοκινητή και Nokia

TI_OMAP4_1086-540x359

Nέες προσφορές στην καρτοκινητή, αναπροσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, νέα πακέτα σταθερής τηλεφωνίας και broadband, ψηφιακές συνδέσεις αλλά και 15χρόνια για την κυπριακή ονομαστικοποίηση των κινητών, αποτελούν τα νέα που ξεχώρισαν από την εγχώρια αγορά. Στα διεθνή νέα, την ώρα που ανακάμπτει η διεθνή αγορά κινητών, η Nokia κυριαρχεί στους κατασκευαστές κινητών με την Apple να συνεχίζει την δυναμική της πορεία.  Κυκλοφορεί το δεύτερο βίντεο για τον Nexus One που για τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας σημειώνει νωθρές πωλήσεις  και  εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην πρακτική ταχύτητα για τα δίκτυα LTE. Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών για την εβδομάδα που πέρασε. Καλή ανάγνωση.

  • H καρτοκινητή οδηγεί τις εταιρίες σε νέες ελκυστικές προσφορές. Την αρχή έκανε η Vodafone με "απεριόριστη" επικοινωνία προς συνδρομητές του δικτύου της με 10 ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα προς τρίτους  (ορθή πολιτικής χρήσης μέχρι 1500 λεπτά ομιλίας και 1500 SMS). Άμεση η απάντηση της Wind που στα παραπάνω προσθέτει τον διπλασιασμό της κάρτας ανανέωσης μέχρι το συνολικό ποσό των 50 ευρώ/μήνα. Εμείς συνεχίζουμε να διερωτόμαστε για πόσο καιρό ακόμα τα "δεδομένα" θα έχουν τόσο ακριβές χρεώσεις; Άραγε τα smartphones θα γίνουν καρτοκινητά;
  • Μετά την χώρα μας και  η Κύπρος μελετά την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με πρόταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Συγκοινωνιών της Κύπρου προτείνεται η καταγραφή 650.000 συνδρομητών. Η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαφωνεί με την συγκεκριμένη κίνηση όπως και οι πάροχοι που δηλώνουν πως για την ονομαστικοποίηση των συνδρομητών απαιτούνται 15 χρόνια(!!).
  • Οι ψηφιακές συνδέσεις για την Ελλάδα έφτασαν το 88% για το 2008 σημειώνοντας σημαντική άνοδο συγκριτικά με το 2004 που είχαν αγγίξει το 9%. Για το Q3 του 2009 οι ευρυζωνικές συνδέσεις σημείωσαν αύξηση 6,42% κατατάσσοντας την χώρα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης. Οι συνολικές ευρυζωνικές συνδέσεις μαζί με τις συνδέσεις του ΟΤΕ ξεπέρασαν τις 2 εκατ. σύμφωνα με μελέτη της point topic.
  • Όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη δημοσίευση της στήλης,  τα πρώτα "ανώνυμα" εισαγόμενα καρτοκινητά έχουν κάνει την εμφάνιση τους(εισαγωγή από Λετονία, Εσθονία και Βορειοανατολικές χώρες).  Η δυσκολία εντοπισμού  των προμηθευτών καθώς και ο κίνδυνος απώλειας εσόδων προκαλούν ανησυχία στις εταιρίες κινητής. Το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό και μάλιστα θα ενισχυθεί με την ταυτοποίηση. Οι οικονομικοί μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής είναι αρκετοί και  οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για  χρήση των εισαγόμενων καρτοκινητών.
  • H βρετανική O2 παρουσίασε την πιλοτική λειτουργία δικτύου 4G-LTE στην Βρετανία. Αν και οι ονομαστικές ταχύτητες αγγίζουν τα 150Μbps η πραγματική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 8Mbps. Πριν μερικές εβδομάδες η σουηδική TeliaSonera έθεσε σε λειτουργία το πρώτο δίκτυο 4G με τεχνολογία LTE, ωστόσο οι ταχύτητες και πάλι ήταν μη αναμενόμενες(12Mbps).
  • Την ίδια ώρα που στη Ελλάδα το έργο των οπτικών ινών έχει παγώσει άλλη μια χώρα δείχνει τον δρόμο. Η Orange Ισπανίας ξεκινά την πιλοτική διάθεση broadband υπηρεσιών με ταχύτητες 50 Mbps με μόλις 45 ευρώ/μήνα.
  • Άλλο ένα διαδικτυακό site αποκτά το δικό του i-phone applications. To gazzetta.gr δημιούργησε την δική του δωρεάν εφαρμογή. Περισσότερα εδώ.

[Έρευνες-Στατιστικά ]

[Extra Link]

  • Το Nexus One έχει το δικό του blog. To τελευταίο post μας ενημερώνει για το πρώτο software update της συσκευής [googlenexusoneboard.blogspot.com].
  • Αν και το i-pad δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, κυκλοφόρησαν τα πρώτα wallpapers.

[Φωτογραφία]

Σχολιάστε >
37 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.