Apple προς Developers: Απαγορεύεται η στοχευμένη διαφήμιση στο iPhone

apple-local-260

Η Apple χθες έβγαλε μία ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους developers για εφαρμογές στο iPhone που επιτρέπουν την στοχευμένη διαφήμιση με βάση την γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη. Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο ανέφερε:

“Αν δημιουργήσετε την εφαρμογή σας με features βασισμένα στην γεωγραφική θέση του χρήστη, βεβαιωθείτε ότι τα features αυτά προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες. Αν η εφαρμογή σας χρησιμοποιεί τις γεωγραφικές πληροφορίες του κάθε χρήστη, πρωτίστως για να επιτρέπει στους διαφημιστές να κάνουν στοχευόμενη διαφήμιση, τότε η εφαρμογή σας θα σας επιστραφεί από την ομάδα του App Store ώστε να την τροποποιήσετε, πριν δημοσιευτεί στο App Store.”

Όταν οι developers ενημερώθηκαν το παραπάνω note, συμφωνήσαν όλοι στο ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή η Apple θέλει να κρατήσει την στοχευόμενη διαφήμιση για τον εαυτό της, είτε αξιοποιώντας τη, είτε απλά ελέγχοντας τη. Όπως ήταν φυσικό, η σκέψη των developers άρχισε να διαδίδεται και ήδη σε κάποια sites συμμερίζονται την άποψη τους. Ακόμη πρέπει να προσθέσω, ότι η Apple πριν λίγο καιρό απόκτησε το mobile ad network Quattro Wireless, κάνοντας το πρώτο της βήμα και σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αυτή τι στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια της Apple για το μέλλον, καθώς εξάλλου η συγκεκριμένη εταιρεία είναι όλο εκπλήξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι developers βρίσκονται σε ένα δίλλημα. Να συμμορφωθούν με την ανακοίνωση της Apple, ή μήπως να αλλάξουν στρατόπεδο (βλ Android);

[via] [via]

Σχολιάστε >
29 σχόλια
|
Κατηγορίες:

29 απαντήσεις στο “Apple προς Developers: Απαγορεύεται η στοχευμένη διαφήμιση στο iPhone”

  1. Ο/Η antonis λέει:

    Η ανακοίνωση λέει "...uses location-based information primarily to enable mobile advertisers...". Το primarily που δεν έχει μεταφραστεί αλλάζει το νόημα νομίζω. Ίσως να τροποποίησε και η apple την ανακοίνωση φυσικά...

  2. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    Ολόκληρη η ανακοίνωση λέει το εξής:

    "If you build your application with features based on a user's location, make sure these features provide beneficial information. If your app uses location-based information primarily to enable mobile advertisers to deliver targeted ads based on a user's location, your app will be returned to you by the App Store Review Team for modification before it can be posted to the App Store."

    Όντως μου ξέφυγε το primarily και ζητώ συγγνώμη και θα το διορθώσω, ωστόσο η Apple δεν έχει πρόβλημα ένα App να χρησιμοποιεί τις location-based πληροφορίες ενός χρήστη, αρκεί στη συνέχεια να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες (δλδ σύμφωνα με την Apple πληροφορίες που να μην έχουν σχέση με στοχευόμενη διαφήμιση).

    Τώρα, με το πρωτίστως που μπαίνει μέσα, το νόημα της πρότασης μπορεί να αλλάξει προς 2 κατευθύνσεις. Από τη μία, μπορεί στο μέλλον να απαγορεψουν και άλλα "πράγματα" που σχετίζονται με location-based information και από την άλλη μπορεί να θέλουν να πουν ότι μία εφαρμογή μπορεί να επιτρέπει την στοχευόμενη διαφήμιση, αρκεί να μην είναι αυτός ο πρωτεύοντας ρόλος της εφαρμογής σε ότι έχει σχέση με τη τοποθεσία του χρήστη. Ευχαριστώ για την επισήμανση, θα το αλλάξω.