Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στην κατασκευή των iPhone touchscreens;

07-08-02_iphone3

Πάνω από 2000 εργάτες του εργοστασίου Wintek στο Suzhou στην Κίνα απεργούν από την περασμένη Παρασκευή, σε μια όχι και τόσο ειρηνική διαμαρτυρία για τους χαμηλούς μισθούς και τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Πρόκειται για το εργοστάσιο, που προμηθεύει τα touchscreens της Apple και οι απεργοί υποστηρίζουν ότι η εταιρία τους σχεδιάζει την μη καταβολή του bonus για το τέλος της χρονιάς και ακόμα χειρότερα, ότι υπάρχουν θάνατοι λόγω της υπερβολικής έκθεσης σε χημικά!

Ένας εργαζόμενος δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις συνάδερφοι του έχασαν την ζωή τους από την έκθεση στο εξάνιο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των touch panels και είναι αρκετά επικίνδυνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του ανθρώπινου νευρικού συστήματος με συμπτώματα όπως κράμπες σε χέρια και πόδια, γενική μυική αδυναμία, μυική ατροφία και απώλεια προσανατολισμού και όρασης.

Από την πλευρά της η εταιρία δεσμεύεται για την καταβολή του επιδόματος μέχρι το Εαρινό Φεστιβάλ της Κίνας (τοπική εορτή), ενώ από την κυβέρνηση επίσημα δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι από την έκθεση στο εξάνιο, παρά μόνο 47 περιπτώσεις με συμπτώματα δηλητηρίασης από το χημικό, τα οποία θεραπεύτηκαν. Οι εργαζόμενοι δεν δέχονται όμως τα πορίσματα και απαιτούν επιπλέον έρευνα.

Η παραπάνω είδηση δεν είναι τόσο συναρπαστική, όσο θα ήταν μια ανακοίνωση για ένα νέο iPhone ή το Apple Tablet. Είναι ενδεικτική όμως των συνθηκών, που επικρατούν πολλές φορές, πίσω από την κατασκευή των αγαπημένων μας gadgets.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.