Χακάρωντας το GSM: H είδηση δεν είναι και τόσο νέα

1453999

Η βάση πάνω στην οποία εξελίχθηκε η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται στο στόχαστρο επιστημών όχι για την βελτίωση της αλλά για την επιβεβαίωση των τρωτών της σημείων. Το GSM(Global System for Mobile communications), χρησιμοποιεί αλγόριθμο κρυπτογράφησης 64-bit (Α5/1) που εφαρμόζεται από το 1988, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια. Αν αναλογιστούμε την ταχύτητα των υπολογιστικών μηχανών και την ανάπτυξη νέων μαθηματικών αλγορίθμων η αποκρυπτογράφηση δεν είναι και  τόσο απίθανη.  Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις που στιγματίζουν την ασφάλεια του γνωστότερου προτύπου κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί  3,5 δισ. συνδρομητές καθημερινά.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ομάδα Αμερικανών και Ευρωπαίων ερευνητών είχαν θέσει επισήμως ως στόχο να παραβιάσουν την τεχνολογία κρυπτογράφησης GSM. Με πρωτεργάτη τον Γερμανό επιστήμονα Karsten Nohl υποστήριξαν ότι είναι σε θέση να αποδείξουν ότι το υπάρχον σύστημα κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ασφαλές. Μάλλον η δήλωση τους δεν είχε και το ανάλογο αντίκτυπο μέχρι πριν λίγες μέρες όπου σε συνέδριο της Γερμανίας ο 28χρονος Karsten Nohl ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα της έρευνας του. Σκοπός τους, όπως δηλώνουν, είναι να επιβεβαιώσουν την ανεπαρκή ασφάλεια του GSM με απώτερο σκοπό την πίεση των εταιριών για την χρήση νέων ασφαλέστερων αλγορίθμων κρυπτογράφησης.

Το γεγονός της αποκρυπτογράφησης δεν προκαλεί έκπληξη αφού υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές (μεγάλο κόστος) σε μυστικές υπηρεσίες που μπορούν να παράγουν τα "κλειδιά" του αλγορίθμου. Μάλιστα στο παρελθόν ερευνητικές ομάδες έχουν δηλώσει ότι έχουν ανακτήσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα τους. Σε αυτό το σημείο έγκειται η διαφορά, μιας και η ερευνητική ομάδα  του Karsten Nohl είναι διαθέσιμη να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τα στοιχεία και τον αλγόριθμο αποκρυπτογράφησης. Ωστόσο, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα.

Ο διεθνής οργανισμός GSM Association που είναι υπεύθυνος για την λειτουργίας τους GSM έχει στην διάθεση του νέο αλγόριθμο κρυπτογράφησης 128-bit A5/3  από το 2007 που εφαρμόζεται σε προηγμένα συστήματα κινητής(UMTS). Εκπρόσωπος του GSM Association δήλωσε πως η κίνηση είναι παράνομη και πως ο οργανισμός ασχολείται με το γεγονός.

Το σχόλιο μας:

Αναμφισβήτητα η αποκρυπτογράφηση του GSM συστήματος δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας παρά αμφισβήτησης.

[via][via]

Σχολιάστε >
53 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.