Startup School: Ev Williams και Biz Stone

startup-school_logo

Για όσους δεν γνωρίζουν το Startup School ήταν ένα event που πραγματοποιήθηκε στο Berkeley, Καλιφόρνια την περασμένη Παρασκευή. Η ιδέα πίσω από αυτό το event ήταν να μιλήσουν άνθρωποι που είχαν ή έχουν κάποια επιτυχία με κάποιο startup και να δώσουν συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες. Όσοι παρακολούθησαν το event μέσω live streaming θα γνωρίζουν ότι μίλησαν και οι ιδρυτές του Twitter Ev και Biz, σε μια συνέντευξη που είχε αρκετά ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία θα τα βρείτε παρακάτω μαζί με τις απαντήσεις τους.

Πως ξεκίνησε το Twitter; Τι σας οδήγησε στην δημιουργία του;

Biz: Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το Odeo. Δουλεύαμε στο Odeo, και.. δεν ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι για την υπηρεσία pod casting, τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε. Δεν την χρησιμοποιούσαμε και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το Twitter ξεκίνησε γιατί ο Ev μας έδωσε την ελευθερία να κινηθούμε σε διαφορετικές γραμμές. Αποφασίσαμε (Jack Dorsey και Stone) να κάνουμε κάτι το οποίο θα έπρεπε να φτιαχτεί σε 2 εβδομάδες και να το παρουσιάσουμε. Δηλαδή δημιουργία, δοκιμή... αν φαίνεται να δουλεύει καλώς, θα συνεχίζαμε να το δουλεύουμε. Αφαιρούσα τα χαλιά μου σε μια περίοδο καύσωνα όταν μου ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό που έγραφε τι κάνει ο Ev. Αμέσως κατάλαβα ότι ένα τέτοιο προϊόν θα με κέρδιζε. Έτσι αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να το συνεχίσουμε. Στην αρχή λέγαμε... είναι οκ.. αργότερα πως φαίνεται συμπαθητικό. Κάποιος είπε "το twitter είναι διασκεδαστικό αλλά δεν είναι χρήσιμο-" ο Ev απάντησε "Ούτε το παγωτό είναι". Και τι έγινε αν είναι απλώς διασκεδαστικό; Το SXSW 2007 ήταν το πρώτο event που είδαμε την χρησιμότητα του Twitter, όπου όλοι έκαναν σχετικά tweets.

Πόσο σας πήρε να γράψετε την πρώτη έκδοση;

Biz: Ήταν ένα πολύ απλό σχέδιο στην αρχή, ένα κουτί απλά για τα updates. Δεν υπήρχε καν η ερώτηση.

Ev: Νομίζω έγραφε "What's your status." Και ήταν κατά πολύ κεντραρισμένο στα SMS. Η όλη ιδέα ήταν για τα SMS για αυτό και οι 140 χαρακτήρες. Υπήρχε όμως μια τελείως διαφορετική λειτουργία του. Μιας και ήταν status updates, δεν τα εμφανίζαμε βάση χρόνου...αλλα σε μια λίστα φίλων. Η πρώτη έκδοση είχε το πιο άσχημο λογότυπο.

Biz: Η πρώτη έκδοση ήταν λίγο χάλια αλλά χαριτωμένη. Μάθαμε ΄να μη το παίζουμε εξυπνάκιδες - εκτός και αν πρόκειται για κάποια ιδέα t-shirt.

Όταν το λανσάρατε είχατε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο θα είναι;

Biz: Ναι, το ξέραμε ότι ο Barack Obama θα το χρησιμοποιούσε.
Ev: Το ήξερα ότι θα εμφανιστώ στην Όπρα σε 2 χρόνια.

Ήταν το "μέγεθος" πρόβλημα; Συνήθως λέμε πως κάτι τέτοιο σημαίνει επιτυχία και είναι καλό.

Ev: Ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν αλλάζουμε την συμβουλή μας. Το πρόβλημα μας δεν ήταν ότι μεγάλωσε τόσο γρήγορα που δε μπορούσαμε να ελέγξουμε απλά γίνανε κάποιες λάθος επιλογές.Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μάθαμε ήταν η εστίαση. Το να κάνουμε λιγότερα πράγματα. Στην αρχή δοκιμάζαμε να προσθέσουμε ακόμα περισσότερα στο Twitter, (twitter μέσω IM, AIM) και όλα αυτά απλά επειδή η αρχική ιδέα δεν φαινόταν να αποδίδει. Δεν ήμασταν τόσο καλά οργανωμένοι εσωτερικά με τους μηχανικούς λογισμικού μας. Αρκετοί εργαζόμενοι μας έκαναν απίστευτα πράγματα αλλά τα έκαναν όπως τους ερχόντουσαν.

Biz: Ακόμα και με δέκα άτομα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε πάνω σε τι δούλευε ο καθένας, αλλα αυτό ήταν λάθος. Πρέπει και πάλι να κάνεις μια προσπάθεια για επικοινωνία.

Πως υπολογίσατε το μέγεθος της αγοράς;

Ev: Δεν το υπολογίσαμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για ασχοληθείς με startups. Μπορείς να πεις "Αυτό θα είναι τεράστιο, και θα σκίσουμε" ή απλά να πεις "αυτό ίσως να είναι κάτι που τελικά...δουλέψει" Κάτι παρόμοιο έγινε όταν ήμασταν στην Google με το Blogger. Οι άνθρωποι ρωτούσαν πόσο μεγάλη είναι η αγορά για το blogging. Απάντησα "δε γνωρίζω" αλλά αν το κάνουμε τρομερό θα το δουλέψουν σίγουρα αρκετοί άνθρωποι. Με το Twitter δεν υπήρχε αγορά απλά γνωρίζαμε ότι θα ήταν "cool".

Biz: Μάλιστα πιστεύαμε ότι ίσως τελικά να είναι χάσιμο χρόνου, το ίδιο πίστευαν και οι μηχανικοί μας κάποιοι μάλιστα είπαν "Αν βάλετε βίντεο...ίσως δουλέψω πάνω του"

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους δουλεύουν projects πάνω στο Twitter;

Biz: Να συνεχίσουν να μας λένε όταν χρειάζονται βοήθεια

Ev: Θέλουμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την πλατφόρμα, να βοηθήσουμε το οικοσύστημα. Μεγάλο μέρος της αξίας του twitter έρχεται από τρίτους.

Γνωρίζω ότι όταν ξεκινήσατε ο κόσμος ρωτούσε.. τι ακριβώς κάνετε. Τι είχαν καταλάβει αυτοί οι άνθρωποι;

Biz: Το βρήκαν αστείο, ασήμαντο, μάλιστα κάποιος το αποκάλεσε και ως "Seinfeld" του Διαδικτύου.

Ev: Και οι δύο μας είχαμε σχεδόν την ίδια εμπειρία με το Blogging. Υπάρχει μια παρόμοια διαδικασία την οποία ακολούθησε και το Blogging. Το Blogging ήταν πιο πολύ ενα κίνημα παρά μια εταιρία. Χρόνια το υποστήριζα. Και ο κόσμος ρωτούσε γιατί γεμίζω το web με βλακείες.

Πιστεύετε πως θα γίνετε public; (εισαγωγή στο χρηματιστήριο)

Ev: Είναι μια πιθανότητα.Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο οπότε θα δημιουργήσουμε την καλύτερη εταιρία ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον σκοπό, θέλουμε να φθάσουμε τις πλήρες δυνατότητες του Twitter. Κάποια στιγμή ίσως να έχει κάποια λογική να το κάνουμε αλλά αυτή την στιγμή δε το σκεφτόμαστε καθόλου. Μάλιστα παλιότερα έλεγα "αυτό είναι γελοίο", δε το λέω όμως πλέον.

Πόσο σημαντικό ήταν το API για την επιτυχία σας;

Biz: Απίστευτα σημαντικό. Αρκετά νωρίς επικοινώνησε μαζί μας μια εταιρία από την Γερμανία, η οποία δεν ήθελε να πληρώνει SMS από την Γερμανία για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία. Μας είπαν πως θέλουν να κάνουν κάτι που θα επιτρέπει να το κάνουν μέσω IM. Οπότε είπαμε.. γιατί να μην δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα API; (se Rails είναι μια γραμμή κώδικα). Τότε άρχισαν να γίνονται διάφορα πράγματα. Οι τύποι από το Twitterific έφτιαξαν μια ωραία εφαρμογή στο Mac. Στην αρχή όταν έκανες update είτε θα έλεγε via web, είτε via sms. Κάναμε το "posted by twitterific". Αυτό ήταν η αρχή. Τώρα έχουμε δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές.

Τι μπορείτε να μας πείτε για το Geolocation;

Ακόμη προσθέτουμε το Geolocation στο Twitter. Το ζήτημα της τοποθεσίας είναι μεγάλο. Ο λόγος που ήμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό είναι γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα αλλάξει αυτό την δουλειά μας. Θα εμφανίσουμε το location στο API, αργότερα.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.