Telecom News(#10):Αναδιάρθρωση υπουργείων,OTE,LLU,On & reviews

circular-phone2

Η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων, αλλαγών και ζυμώσεων. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν από την κυβέρνηση με την αναδιάρθρωση των υπουργείων ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζουμε τις εξελίξεις σε On Telecoms, ΟΤΕ, WIND, την αγορά LLU και τα "τηλεπικοινωνιακά" νόμπελ φυσικής. Καλή ανάγνωση.

  • Οι φήμες για τεχνολογική αναδιάρθρωση των υπουργείων επιβεβαιώθηκαν. Στο Υπουργείο Εσωτερικών προστέθηκε η ονομασία "και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και η «Ψηφιακές Ενισχύσεις» Α.Ε. μεταφέρονται στο υπουργείο Οικονομίας. Το Υπουργείο ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων. Τέλος το υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών μετονομάζεται ως Υποδομών και  Μεταφορών και Δικτύων.
  • Αλλαγή και πάλι στον μετοχικό σχηματισμό της On Telecoms λίγο πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. To επενδυτικού fund Mediterranean Telecom & Technology Investments (MT&T) προχώρησε σε αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών αξίας 25 εκατ ευρώ(λιγότερο από 16%). Η αξία της εταιρία ανέρχεται πλέον στα 170 εκατ. ευρώ και το μετοχικό σχήμα διαμορφώνεται ως εξής:  Argo Group 66%, φυσικά πρόσωπα 18% (Ιταλοί με 12% και Έλληνες με 6%). Στα παραπάνω νούμερα δεν έχει συνυπολογιστεί το ποσοστό της Vivodi που με την συμμετοχή της θα αγγίξει το 20% .
  • Η αλλαγή της κυβέρνησης δημιουργεί τις συνθήκες για σημαντικές αλλαγές στον ΟΤΕ. Αρχικά αναμένονται ανακατατάξεις στην προεδρία του ομίλου με πιθανή την αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Π. Βουρλούμη. Σε περίπτωση που διαχωριστούν οι προηγούμενες θέσεις τότε το δημόσιο θα διορίσει πρόεδρο και η Deutsche Telekom διευθύνοντα σύμβουλο.  Το ελληνικό κράτος με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφεί, διατηρεί το δικαίωμα πώλησης επιπλέον 10% του οργανισμού, σχέδιο το οποίο μελετούσε σοβαρά η απερχόμενη κυβέρνηση. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό του κράτους ανέρχεται στο 20% και των Γερμανών μετόχων στο 30%.
  • Αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην WIND, ακούστηκε και το όνομα της Forthnet. Όχι ακατόρθωτο αλλά δύσκολο. Ωστόσο  οι φήμες για απολύσεις γίνονται πραγματικότητα με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 300 άτομα. Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί.
  • Για το Γ' τρίμηνο του 2009 η ελληνική αγορά LLU βρήκε ενισχυμένους την Hol και την κυπριακή Cyta. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ακόμα η Forthnet που βλέπει την δεύτερη Hol να πλησιάζει σταδιακά. Το συνολικό πλήθος των LLU (όταν ο πελάτης διακόπτει την τηλεπικοινωνιακή σχέση με τον ΟΤΕ) έφτασαν τις 900.000.
  • Στην ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών με γνώμονα το μέλλον κυριαρχούν η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σουηδία.  Εκπλήξει αποτελεί η παρουσία της Βουλγαρίας, Λετονίας και Ρουμανία.ς Δείτε το αντίστοιχο γράφημα εδώ.
  • [Φωτογραφία]: Την μορφή μπορεί να έχουν τα τηλέφωνα του μέλλοντος;  Ένα μικρό δείγμα εδώ.
  • O2 θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ξεκλειδώσουν το i-phone; Φήμες ή πραγματικότητα, ο χρόνος θα δείξει.
  • Το νόμπελ φυσικής 2009 είχε χρώμα τηλεπικοινωνιακό.  Ο Βρετανός Τσαρλς Κουέν Κάο, ο Καναδός Γουίλαρντ Μπόιλ με τον Αμερικανό Τζορτζ Σμιθ κέρδισαν του βραβείο της σουηδικής ακαδημίας για μελέτες που αφορούν τις οπτικές ίνες και τους ημιαγωγούς CCD. Παράδοξο ότι οι εργασίες τους δημοσιεύτηκαν 30 χρόνια(!!) πριν.
  • Ο Flash Player 10.1 θα είναι έτοιμος για testing period και μάλιστα συμβατός με smartphones.
  • To νέο λειτουργικό της Microsoft Windows Mobile 6.5 δεν συγκεντρώνει και τις καλύτερες κριτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Too little, too late και it still sucks
  • Αν ψάχνεται τρόπους να εξοικονομήσετε χρήματα για την τεχνολογία. Δείτε το ένα χρήσιμο οδηγό εδώ.
  • Αν αναζητείτε τα επόμενα application για i-Phone σας,  επισκεφτείτε το www.uquery.com. Πλούσια αναζήτηση στο application store της Apple.
  • Δείτε εδώ τα 25 καλύτερα cases για το νέο i-phone 3GS
  • To νέο HTC Imagio αναμένεται στην αγορά της Αμερικής στα μέσα Οκτώβρη. Δείτε ένα video preview εδώ.

Αν έχετε σχόλια-παρατηρήσεις-προτάσεις για την στήλη μπορείτε να στείλετε e-mail στο g.argyrakis[at]www.away.gr

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.