Αγόρασε και εσύ την εργασία σου για το πανεπιστήμιο, μπορείς.

Ο Νίκος Δρανδάκης από το nylon ανέβασε πριν δύο ημέρες ένα άκρως ενδιαφέρον ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή του Φοίβου Καρζή στον CITY. Στις αρχές τις εβδομάδας ο Καρζής φιλοξένησε κάποιον κύριο Μιχάλη Καινουργιάκη, ο οποίος εκπροσωπεί μια online εταιρία η οποία ειδικεύεται στην συγγραφή πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών για φοιτητές του Πανεπιστημίου. Με περίσσιο καμάρι και γελάκια ο συγκεκριμένος κύριος παρουσίασε την συγκεκριμένη υπηρεσία ως πρωτοπόρα. Δηλαδή κάποιος φοιτητής ο οποίος έχει τον θράσος και τα χρήματα (περίπου 1.000 Ευρώ για μια πτυχιακή) μπορεί να πάει και να παραγγείλει σε αυτή την υπηρεσία μια εργασία και να την παρουσιάσει ως δικιά του στο πανεπιστήμιο.

Όταν ρωτήθηκε για την ηθική πλευρά του θέματος ο εκπρόσωπος της εταιρίας σφύριζε αδιάφορα αρνούμενος πως η εξ ορισμού είναι ανήθικη η φύση της υπηρεσίας. Στο αν μάλιστα θα ανέθετε μια υπόθεση του σε δικηγόρο ο οποίος θα έχει πάρει με αυτό τον τρόπο το πτυχίο του ο κ. Καινουργιάκης απάντησε πως τα νομικά είναι εμπειρικό θέμα, άρα δεν έχει ουσιαστική επίπτωση σε έναν φοιτητή αν του γράφουν άλλοι τις εργασίες. Για να καταλάβω, τι τσαγκάρης τι δικηγόρος έτσι; Μήπως είναι και τέχνη; Μήπως καθόμαστε τζάμπα και διαβάζουμε; Οι προκλητικές δηλώσεις συνεχίστηκαν όπως είναι μέχρι τι τέλος της συζήτησης.

Είναι δυνατόν να βγαίνει στα ραδιόφωνο ο κάθε τέτοιος τύπος και να προσπαθεί να πουλήσει μια παράνομη υπηρεσία ως νόμιμη και ηθική; Ποίος φταίει για αυτή την κατάσταση; Προφανώς το κακό ξεκινάει από τα πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν προμηθευτεί κάποιο από τα ειδικά προγράμματα ανίχνευσης κειμένου. Και εξηγώ. Το πανεπιστήμιο μου έχει ένα λογιστικό το οποίο ονομάζεται Turnitin, στο οποίο όλοι οι φοιτητές πρέπει να καταχωρήσουν την εργασία τους για να ελεχθεί -αυτόματα- για πιθανή αντιγραφή (plagiarism). Εάν είχαν αυτό το απλό πρόγραμμα τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα ήταν τόσο εύκολο για τον κάθε έξυπνο φοιτητή να κοροϊδέψει τους καθηγητές του. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να σχηματίσει την προσωπική του άποψη πάνω στο θέμα ακούγοντας την πλήρη συνέντευξη στον player ακριβώς από κάτω από το post.

Image [via]

  

Mix. Kenourgiakis - Foivos Karzis

Σχολιάστε >
14 σχόλια
|
Κατηγορίες:

14 απαντήσεις στο “Αγόρασε και εσύ την εργασία σου για το πανεπιστήμιο, μπορείς.”

  1. Ο/Η Stylianos Mystakidis λέει:

    Δεν διαφωνώ με τη θέση του άρθρου, όμως φαινόμενα σαν κι αυτά είναι μια ευκαιρία να τεθεί το θέμα της ουσιαστικής αξιολόγησης της εφαρμοζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας στα μαθήματα στην ανώτατη εκπαίδευση. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

  2. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @Stylianos Mystakidis

    Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η παρατήρηση σου. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν και κάνουν. Το πρόγραμμα το οποίο ανέφερε στο άρθρο είναι μια ιδιαίτερη απλή λύση έτσι ώστε τα πανεπιστήμια να αρχίσουν να θωρακίζονται απέναντι σε τέτοιου είδους προσπάθειες εξαπάτησης τους.

  3. Ο/Η Stylianos Mystakidis λέει:

    Ασφαλώς και είναι απλή η πρόταση όμως είναι μια λύση κατασταλτική και λίγο αστυνομική.
    Το ζήτημα είναι καταρχήν να μην χρειάζεται να καταφύγουν οι φοιτητές σε τέτοιες λύσεις και δεύτερον να μην το επιθυμούν λόγω ενδιαφέροντος για το μάθημα.

  4. Ο/Η Basilakis λέει:

    An και δεν βλέπω το facebook login, θα postarw έτσι.
    Πολύ καλά τα λές φίλτατε δημήτρη.
    Και σε εμάς ελέγχωνταν οι εργασίες, αλλά βλέπεις είχαμε και μερικές πρακτικές...

    Έτσι, όταν ήρθε η μέρα, ο Κύριος παρέδωσε την εργασία του με κώδικα απο κάποια τέτοια εταιρία.

    Cheers, όταν θα βρεθείτε βέβαια να διεκδικήσεται μία θέση στην αγορά εργασίας...

  5. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @Stylianos Mystakidis

    Δεν θα την χαρακτήριζα ως αστυνομική τη συγκεκριμένη μέθοδο. Είναι απλά ένα εργαλείο επιβεβαίωσης την αυθεντικότητας ενός αποτελέσματος δουλειάς.

    Θεωρώ πως όλοι γνωρίζουμε πως αρκετοί φοιτητές οι φυγόπονοι και ωχαδερφιστές. Αυτοί λοιπόν οι φοιτητές είναι που καταφεύγουν σε αυτή την λύση διότι εξ ορισμού δεν θέλουν να πιέζουν τους εαυτούς τους. Προφανώς και πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ωστόσο αυτά τα φαινόμενα είμαι σίγουρος πως ακόμα και μετά από τις όποιες αλλαγές θα συνεχίσουν να υφίστανται.

    @basilakis
    Έχουμε απενεργοποιήσει προσωρινά το facebook login Βασίλη εξαιτίας ενός μικρού προβλήματος που παρουσιάστηκε. Φαντάζομαι πως σε περιπτώσεις 'κώδικα' θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η αυθεντικότητα της εργασίας, σωστά;

  6. Ο/Η George Argyrakis λέει:

    Αρχικά πιστεύω ότι μια τέτοιου είδους "εικονική" υπηρεσία δεν είναι πρωτοποριακή για την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.....Σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε σχολή, κυκλοφορούν οργανωμένοι και μη, καλοθελητές για να προσφέρουν εργασίες προς δημοσίευση.....Το ηθικό στοιχείο δεν τίθεται μόνο σε αυτόν που προσφέρει αλλά και σε αυτόν που δέχεται να βάλει το όνομα του σε κάτι το οποίο δεν είναι δικό του πνευματικό παιδί....Το θεωρώ μεγάλο προσωπικό και ηθικό ολίσθημα.....
    Λύσεις υπάρχουν και πηγάζουν από την ίδια την επιστημονική κοινότητα....Ο πραγματικός επιστήμονας, ο "δάσκαλος" δεν θα σταθεί σε μία μόνο εργασία και αν σταθεί θα έχει σίγουρα.
    αναπτύξει μηχανισμούς εντοπισμού τέτοιων περιστατικών....

    Σχετικά με τον κώδικα....υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν και ελέγχουν μέσα από μια βάση παλαιότερων και νέων εργασιών, τυχόν αντιγραφές σε περίπτωση κώδικα αλλά και αλγορίθμου(!). Ωστόσο, τέτοιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται σπάνια, συνεπώς θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη ότι είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί η αυθεντικότητα μιας εργασίας....Οι παραδοσιακοί τρόποι εξέτασης είναι μια λύση....

  7. Ο/Η nomizis λέει:

    Όντος κάποια επαγγέλματα είναι εμπειρικά π.χ. τα νομικά που ανάφερε ο κ. Καινουργιάκης. Σκοπός όμως των πανεπιστήμιων αν δεν κάνω λάθος είναι όταν αποφοιτήσεις να ίσε όσο το δυνατόν πιο έτοιμος στην αγορά εργασίας για την γρήγορη ανέλιξή σου και σαφώς για την καλύτερη εκπροσώπηση των πελατών σου. Η πτυχιακή λοιπόν είναι ένα μικρό μέρος αυτής της προετοιμασίας. Όταν εσύ ο ίδιος δεν καταβάλεις τις μέγιστες προσπάθειες για την καλύτερη επαγγελματική σου πορεία (όπως είναι μια ΄΄απλή πτυχιακή΄΄) πως θα πείσεις ως δικηγόρος ότι θα παρέχεις την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση;

  8. Ο/Η Ηλίας λέει:

    Συμφωνώ με τις απόψεις για το αν-ηθικό μέρος του ζητήματος.
    Θα ήθελα να εκθέσω την άποψη μου στα ακόλουθα ζητήματα:

    1) "Ο κύριος Καινουργιάκης είναι παράνομος;" Τυπικά όχι.
    Του ζήτησαν να συγγράψει μία μελέτη και το έκανε. Τυπικά ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιος και γιατί θα χρησιμοποιήσει την μελέτη του.

  9. Ο/Η Ηλίας λέει:

    2) "Είναι παράνομος ο φοιτητής;" Tυπικά και ουσιαστικά ναι. Επειδή επικαλείται ότι αυτές οι μελέτες είναι αποτέλεσμα δικής του πνευματικής εργασίας.

  10. Ο/Η Ηλίας λέει:

    3) "Ο φοιτητής κινδυνεύει;" Ναι. Αφού ο κύριος Καινουργιάκης έχει επίσημη επιχείρηση, είναι υποχρεωμένος να εκδίδει φορολογικά στοιχεία στους ιδιώτες φοιτητές (τουλαχιστον με το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση τους γραμμένο πάνω στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών)

  11. Ο/Η Ηλίας λέει:

    4) "Ο φοιτητής κινδυνεύει;" Ναι. Αφού μπορεί να εντοπιστεί η συναλλαγή μέσω της τράπεζας στην οποία έγινε η κατάθεση.

  12. Ο/Η Ηλίας λέει:

    Συμβουλή - Πόρισμα 1 : Μπορούν να εντοπιστούν οι αντιγραμμένες και αγορασμένες εργασίες

  13. Ο/Η Ηλίας λέει:

    Συμβουλή 2 : Όποιος θέλει να αγοράζει (επειδή δεν το θεωρεί ανήθικο) ας μην απευθύνεται στις επίσημες εταιρείες. Κινδυνεύει να τον πιάσουν όταν γίνει η έρευνα. Τα στοιχεία των αποδείξεων θα υπάρχουν στην εταιρεία για τουλάχιστον 10-12 χρόνια.