H πλήρης συνέντευξη στο Computer για όλους

Όπως ήδη σας είχαμε αναφέρει στο τεύχος Φεβρουαρίου του 2009 του περιοδικού Computer για όλους φιλοξενήθηκε μια εκτενής συνέντευξη μας αναφορικά με το Away, το blogging γενικότερα και την επιχειρηματικότητα. Το περιεχόμενο της συνέντευξης δεν ήταν ορατό λόγο της χαμηλής ανάλυσης της φωτογραφίας, έτσι αποφάσισα (μετά και από πρόταση/ιδέα του Γιάννη) να ανεβάσω το πλήρες κείμενο. Τα σχόλια σας, θετικά ή αρνητικά είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Τι είναι το www.away.gr;
Το Away είναι ένα weblog-portal το οποίο ασχολείται με την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τα παιχνίδια. Με βάση αυτούς τους τρεις άξονες παρέχουμε καθημερινή ενημέρωση στους αναγνώστες μας. Παράλληλα διατηρούμε μια βάση συνεντεύξεων ανθρώπων από τον τεχνολογικό και μη χώρο όπως ο Jimmy Wales (ιδρυτής της Wikipedia), o Paul Stamatiou (γνωστός Ελληνοαμερικανικός blogger), η Kristin Kreuk (γνωστή από το Smallville) και αρκετούς άλλους.

Για ποιο λόγο άρχισες το blog; Ήταν η περιέργεια, η επιθυμία ή προσέβλεπες σε κάποια άλλα οφέλη (π.χ. επαγγελματικά ή οικονομικά);
Το Away λειτουργεί από τις αρχές του 2006, σε όλη όμως πλατφόρμα η οποίο είχε εμφάνιση περισσότερο portal. Όταν ξεκίνησα τη σελίδα ο βασικός λόγος ήταν η τεράστια επιθυμία μου να φτιάξω την δική μου εκδοχή της «τεχνολογικής ενημέρωσης» για την Ελλάδα. Ένα site όπως ακριβώς το φανταζόμουν εγώ. Στην πορεία εξελίχθηκε περισσότερο επαγγελματικά, ξεκίνησαν οι πρώτες διαφημίσεις, κάποιες -μικρές- αμοιβές για τους αρθρογράφους και όλα τα συναφή.

Στο www.away.gr πλέον δεν γράφεις αποκλειστικά μόνος σου. Υπάρχουν και άλλοι αρθογράφοι που μεταφέρουν τις απόψεις τους ή τα ενδιαφέροντα τους. Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για τα άρθρα που γράφουν ή η συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί «Φιλική συμμετοχή»;
Υπάρχει προγραμματισμός. Έχουμε δύο βασικές ομάδες αρθογράφων, μια για την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα και μια για τα παιχνίδια. Λόγω της διαφορετικότητας των συγκεκριμένων τομέων έπρεπε σχεδόν αναγκαστικά να χωρίσουμε τους «τομείς ευθύνης». Πέραν τούτου ο κάθε αρθογράφος μας έχει συγκεκριμένες ημέρες κατά της οποίες γράφει. Το ευχάριστο όμως είναι πως πολλές φορές οι συντάκτες μας αρθρογραφούν και πέραν των βασικών ημερών τους, εκεί φαίνεται το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα.

Ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή που έζησες εξαιτίας του www.away.gr;
Δεν μπορώ να πω πως έχω ζήσει κάποια δυσάρεστη στιγμή στο Away.gr . Στις ευχάριστες θα βάλω όλες εκείνες τις στιγμές που ακούμε ενθαρρυντικά σχόλια από τους αναγνώστες μας, τους τελευταίους μήνες μάλιστα είναι αρκετές αυτές οι φορές. Είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει ανταπόκριση, ότι ο κόσμος μας πιστεύει και μας παρακολουθεί συστηματικά. Ακόμα μια ευχάριστη στιγμή ήταν όταν κλείσαμε την πρώτη μας διαφήμιση, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ποια είναι τα στατιστικά του www.away.gr; Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιο άνω όριο των αριθμών αυτών όσον αφορά κάποιο ελληνικό blog;
Όπως γνωρίζεις το Away είχε κλείσει για ορισμένους μήνες λόγω τον εργασιών ανακατασκευής της σελίδας. Ο Ιούνιος που ήταν ο τελευταίος μας γεμάτος μήνας μας βρήκε με 34.000 μοναδικούς επισκέπτες, ενώ οι χρήστες του Away άνοιξαν περίπου 112.000 σελίδες. Ανώτατο όριο νομίζω δεν υπάρχει, ειδικά για τα blogs τα οποία ασχολούνται με την πολιτική και τα αθλητικά. Στον δικό μας τομέα, αυτό της τεχνολογίας, θεωρώ πάντως ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα κάποιο blog θα ξεπεράσει τους 150.000 επισκέπτες τον μήνα.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιο είδος blog, στα ελληνικά δεδομένα, θα μπορούσε να είναι επιτυχημένο (=πληθώρα αναγνωστών) εξαιτίας του περιεχομένου του χωρίς να στηρίζετε σε τυχαίες εμφανίσεις εξαιτίας των μηχανών αναζήτησης.
Εξαιτίας αποκλειστικά του περιεχομένου θεωρώ πως μόνο τα "αποκαλυπτικά" blogs, όπως τα έχουμε χαρακτηρίσει στην Ελλάδα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιτυχημένα με βάση την μεγάλη προσέλευση αναγνωστών. Μιλάω φυσικά για blogs τα οποία μπορούν να έχουν πάνω από 1 με 1,5 εκατ. επισκέπτες του μήνα. Για εμένα πάντως "επιτυχημένο" είναι κάθε blog που σέβεται τους αναγνώστες του και προσφέρει ουσιαστική ενημέρωση για το αντικείμενο του.

Σίγουρα θα παρακολουθείς στενά την ελληνική blogoσφαιρα. Τι, κατά την γνώμη σου, κάνουν λάθος και τι σωστά οι Έλληνες bloggers;
Μπορώ να σου πω πολύ εύκολα τι κάνουν σωστά οι Έλληνες bloggers. Citizen Journalism, δημοσιογραφία των πολιτών στα ελληνικά. Είναι καταπληκτικό πως αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες πολλοί bloggers έχουν αναδείξει θέματα τα οποία αφορούν από μικρά καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών μέχρι σημαντικά ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Στα αρνητικά θα βάλω μόνο την χρησιμοποίηση των blogs για δυσφήμηση προσώπων, ωστόσο αυτό το φαινόμενο δεν προέρχεται από bloggers και δεν είναι μαζικό, αλλά μεμονωμένο.

Πιστεύεις πως τα blogs λειτουργούν, κυρίως, σαν φίλτρα των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης;
Όπως σου είπα ήδη η δημοσιογραφία των πολιτών είναι η μεγάλη δύναμη της ελληνικής blogοσφαιράς. Υπό αυτό το πρίσμα είναι λογικό μεγάλα-παραδοσικά ΜΜΕ να χρησιμοποιούν την blogοσφαιρα για άντληση θεμάτων. Η λέξη «φίλτρα» με οδηγεί σε μια λογική ιεράρχησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Τα blogs θεωρώ πως είναι εξίσου σημαντικά μέσα ενημέρωσης καθώς προάγουν την πολυφωνία, τις διαφορετικές απόψεις. Αυτό έχουμε περισσότερο ανάγκη και εμείς, οι πολίτες, και τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του blogging;
Η σκέψη του «πρέπει να γράψω κάτι για να μην φανεί ότι το blog μου δεν ανανεώνεται συχνά». Είναι λάθος αυτή η προσέγγιση, και κάνει τις ζωές αρκετών bloggers δύσκολη. Δεν πρέπει να γράψεις τίποτα, αν δεν έχεις να πεις τίποτα.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα το blogging;
Καταρχάς θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως το blog είναι ένα παράθυρο προς τον κόσμο, ένα προσωπικό μέσω έκφρασης δίχως λογοκρισία. Με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να ξεκινήσει την προσπάθεια του. Ακολούθως θα τον συμβούλευα να είναι ερωτευμένος με το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί στο blog του σε πρώτη φάση, αλλιώς μέσα σε τέσσερις με πέντε μήνες θα αναγκαστεί να το κλείσει λόγω έλλειψης -δικού του κυρίως- ενδιαφέροντος. Επίσης θα του επισήμανα πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ειλικρινής. Η ειλικρίνεια είναι ένα τεράστιο προσόν το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να κρίνεις και να κριθείς δίχως φόβο. Και η ειλικρίνεια οδηγεί στον σεβασμό, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για ένα blogger από το να απολαμβάνει τον σεβασμό των ομοίων του.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “H πλήρης συνέντευξη στο Computer για όλους”

  1. Ο/Η Νικος λέει:

    Πόσο περίπου στοιχίζει μια τέτοια καταχώρηση?

  2. [...] in http://www.away.gr: H πλήρης συνέντευξη στο Computer για όλους Tags: 9-topics, android, games, google, greece, health, internet, lifestyle, nokia, technology, [...]