10 τρόποι για να βρείτε θέματα για το blog σας

Guest Blogged Post από τον internetakia. O internetakias είναι ο δημιουργός-blogger πίσω από το ομότιτλο blog internetakias.gr, ενώ πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε και μια δεύτερη σελίδα αφιερωμένη στα videos, το videakias.gr

Ο Δημήτρης με προσκάλεσε να γράψω ένα post με ελεύθερο θέμα, στα πλαίσια φυσικά του www.away.gr . Προβληματίστηκα αρκετά για το τι θα γράψω, είναι σίγουρα διαφορετικό να γράφεις στο blog σου από το να γράφεις ένα post σε ένα blog που σου κάνει την τιμή να σε φιλοξενεί. Σκέφτηκα διάφορα και καταστάλαξα σε έναν mini οδηγό για το πώς μπορεί κάποιος να βρει θέματα για το blog του. Είναι ένα θέμα που ήθελα πολλές μέρες τώρα να γράψω και το φιλόξενο www.away.gr μου έδωσε την αφορμή. Πως βρίσκουμε θέματα λοιπόν για το blog μας; Υπάρχουν άπειροι τρόποι και όλα εξαρτώνται από την όρεξη που έχουμε κάθε φορά. Υπάρχουν όμως και κάποια απλά βήματα για να ανακαλύψουμε ενδιαφέροντα θέματα που μπορούν να γίνουν η αφορμή για ένα καλό post.

Συγκέντρωσα 10 βήματα (πηγές) που με την κατάλληλη παραμετροποίηση μπορούν να φανούν χρήσιμα σε όλους ανεξάρτητα από τη θεματολογία του blog τους. Ακόμη και αν στο blog σας περιγράφετε τις σκέψεις και τη ζωή σας τα παρακάτω μπορούν να σας χρησιμεύσουν σε περίπτωση που θέλετε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις σε κάποιον τομέα.

Google
Με τι άλλο θα μπορούσα να ξεκινήσω; Το google από μόνο του με τη βοήθεια των operators (+, -, inurl κλπ) και κάποιων άλλων παραμέτρων μπορεί να μας δώσει σε καθημερινή βάση αφορμή για 10άδες posts. Ακολουθήστε τη σκέψη σας, τι θέμα θα σας ενδιέφερε να γράψετε; Αρχίστε το ψάξιμο και σίγουρα κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτό θα βρείτε.

Όταν χρησιμοποιείτε το google προσπαθήστε πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να αναζητήσετε με βάση το πώς σελίδα θα γράφει αυτό που ψάχνετε και όχι το πώς το σκέφτεστε εσείς. Δηλαδή π.χ. δε θα γράψετε «τι έβγαλε η LG σήμερα;» αλλά «σήμερα η LG έβγαλε». Μαζί με έναν περιορισμό αποτελεσμάτων σε αυτά των τελευταίων 24 ωρών όλο και κάτι καλό θα βρείτε.

ΜΜΕ
Όταν οι παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοράσεις) λειτουργούν σωστά κάνοντας αυθεντικά ρεπορτάζ και έρευνες τότε σε αυτά θα ανακαλύψετε πράγματα που ίσως να μη μπορέσετε να βρείτε πουθενά αλλού. Μπορεί να βρείτε κάποιο σημαντικό θέμα σε ένα μεγάλο δίκτυο (π.χ. CNN) ή να βρείτε εξίσου σημαντικά θέματα σε κάποιο περιοδικό ειδικευμένο στη θεματολογία που σας ενδιαφέρει (π.χ. New Scientist)

Microblogging
Οι υπηρεσίες microblogging (π.χ. twitter) είναι η πιο πρόσφατη «προσθήκη» στη λίστα των πηγών από όπου μπορούμε να αντλήσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Κατά τη γνώμη μου είναι μια από τις σημαντικότερες. Ο λόγος είναι ο εξής, αυτός που θα στείλει ένα μήνυμα με ένα νέο που του έκανε εντύπωση, τον προβλημάτισε, ενθουσίασε κλπ δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει. Δεν προσπαθεί π.χ. να βάλει ένα θέμα για να γεμίσει το blog του. Κάθε τι που βρίσκετε στο twitter είναι βέβαιο ότι έχει ενδιαφέρον για ένα άτομο, αυτόν που το έστειλε. Οι πιθανότητες λοιπόν να έχει και για σας είναι πάρα πολλές!!

Meme aggregators
Με τον όρο meme aggregators εννοούμε κάποιες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να φιλτράρουν τη ροή από δεκάδες πηγές και να υπολογίσουν τη δημοτικότητα των ειδήσεων. Όσο πιο πολλές πηγές αναφέρονται σε ένα θέμα τόσο πιο ψηλή θέση αποκτά το θέμα αυτό. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τις σημαντικές, κατά τους άλλους, ειδήσεις, αν και δεν είναι πάντα αποτελεσματικός. Κάνοντας μια αναζήτηση σε λέξης κλειδιά που μας ενδιαφέρουν θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια σημαντικά θέματα στον τομέα μας. Το rssmeme.com είναι από τις πιο γνωστές υπηρεσίες ενώ υπάρχει και το techmeme.com που έχει τεχνολογικό προσανατολισμό.

Forums - Groups
Στα διάφορα message boards - όπως λέγονται αλλιώς τα forums - μπορείτε να ανακαλύψετε μια πολύτιμη ροή νέων σχετικών με τη θεματολογία που σας ενδιαφέρει. Σε πολλές περιπτώσεις στα forums μπορεί να συναντήσετε πιο παθιασμένους να μεταδώσουν τις εξελίξεις συμμετέχοντες απ'ότι σε ένα blog. Λίγο ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των μελών, λίγο η συζήτηση που σχεδόν πάντα γίνεται, κάνουν τα forums συλλέκτες νέων από όλες σχεδόν τις υπόλοιπες πηγές. Συνήθως θα βρείτε πιο «ψαγμένα» θέματα σε forums συγκεκριμένης θεματολογίας αλλά επειδή εκεί ο κόσμος είναι περιορισμένος σίγουρα θα βρείτε αρκετά και σε κάποιο section (π.χ. Μουσικά νέα) των μεγάλων forums. Πρόσφατα το google άλλαξε το group search του και πλέον κάνει αναζήτηση στα περισσότερα forums (groups.google.com)

Μικρά blogs
Τα «μικρά» blogs είναι μια διαφορετική κατηγορία απ'ότι τα «μεγάλα». Με τον όρο «μεγάλα» blogs αναφέρομαι σε όλα αυτά που έχουν από πίσω τους ομάδες ολόκληρες που με επαγγελματική συνέπεια μας ενημερώνουν για ενδιαφέροντα θέματα, εξελίξεις κλπ. Μικρά blogs είναι όλα τα άλλα. Ποια η διαφορά τους; Ο ζήλος αλλά και η «κούραση». Ενας blogger μόνος του θέλει να κάνει τη διαφορά. Δεν αρκείται στο να καλύψει νέα, όπως κάνουν συνήθως οι μεγάλες σελίδες. Για αυτό και σχεδόν πάντα θα βρείτε σε κάποια μικρά blogs θέματα που βάζουν τα γυαλιά στους υπόλοιπους. Το κακό είναι ότι αυτό συνήθως δεν έχει σταθερό ρυθμό. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να παρακολουθείτε πολλά περισσότερα μικρά blogs απ'ότι μεγάλα και - το κυριότερο - να ανανεώνετε συνεχώς τη «λίστα» σας με νέα «μικρά» blogs.

Video services (youtube κλπ)
Καθημερινά ανεβαίνουν χιλιάδες videos σε διάφορες υπηρεσίες (π.χ. youtube) από κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ανάμεσα σε αυτά να ανακαλύψετε πραγματικούς «θησαυρούς». Προσωπικά τα δυο σημαντικότερα θέματα που έχω «βγάλει» στο weberence (μια αγγλική version του internetakia) τα έχω βρει ψάχνοντας σε video services. Το ένα ήταν ο "τριτος googler" και το άλλο το τι κρυβόταν πίσω από τα videos που έδειχναν κινητά να ψήνουν pop corns. Παρατηρώντας και τα ξένα blogs έχω καταλάβει ότι οι περισσότεροι όταν θέλουν κάτι «διαφορετικό» και «αποκλειστικό» πάντα καταλήγουν σε αυτό το βήμα.

Social Bookmarking
Digg, reddit, Delicious αλλά και τα δικά μας relity-tape, digme, cull. Με μια απλή επίσκεψη σε κάποια από τις υπηρεσίες social bookmarking θα βρείτε πάρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να γράψετε και σεις το δικό σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτά. Σε περιπτώσεις όπως στο Digg ο αριθμός των «ψήφων» δεν δείχνει πάντα το ενδιαφέρον για ένα θέμα. Ψάξτε στα ανερχόμενα, δώστε παραμέτρους, λέξεις κλειδιά. Κάθε θέμα με πάνω από δυο ψήφους (που η πρώτη συνήθως είναι από τον συγγραφέα) μπορεί να σας ενθουσιάσει

Δελτία τύπου - επίσημες σελίδες
Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα blog για Ιατρικά θέματα. Ψάχνοντας στο internet σίγουρα θα βρείτε πολλές ειδήσεις που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε με το δικό σας τρόπο σε κάποιο σας post. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των πιο σημαντικών ειδήσεων μπορεί να σας έρθει στο πιάτο, από τους ίδιους τους «πρωταγωνιστές». Βρείτε τις εταιρείες, τους οργανισμούς κλπ που καθορίζουν τις εξελίξεις στον τομέα που σας ενδιαφέρει και παρακολουθήστε τους. Γραφτείτε στα newsletters τους, τα feeds τους, βλέπετε που και που τις σελίδες τους. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των θεμάτων που απασχολούν καθημερινά το διαδίκτυο ξεκινά από μια απλή ανακοίνωση.

Μεγάλα blogs
Φτάσαμε και στο τελευταίο βήμα. Εδώ, αν έχετε χρησιμοποιήσει όλες τις άλλες μεθόδους σωστά, το πιο πιθανό είναι να βρείτε θέματα που έχετε ήδη ανακαλύψει. Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε post για όλα. Οι ομάδες που κρύβονται πίσω από τα μεγάλα blogs του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν κάθε νέο που θα βρουν. Εσεις, ένα άτομο, θα πρέπει να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα. Όμως βλέποντας ότι τα μεγαθήρια τις περισσότερες φορές δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνετε και εσείς θα καταλάβετε ότι είστε σε καλό δρόμο!

Καλά posts. Ευχαριστώ τον Δημήτρη για τη φιλοξενία και όσους έφτασαν μέχρι αυτή τη σειρά για την υπομονή. Ελπίζω κάποια από αυτά που έγραψα να σας φανούν χρήσιμα.

Σχολιάστε >
7 σχόλια
|
Κατηγορίες:

7 απαντήσεις στο “10 τρόποι για να βρείτε θέματα για το blog σας”

  1. [...] Ευχαριστώ το http://www.away.gr για την φιλοξενεία. Επισκευθείτε το για να δείτε το post [...]

  2. Ο/Η internetakias λέει:

    Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία :)

  3. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @internetakias
    Έγω σε ευχαριστώ για το καταπληκτικό σου άρθρο! Εύχομαι τα καλύτερα για τα e-projects σου! ;)

  4. Ο/Η Kassianos λέει:

    Άριστο και κατατοπιστικότατο το άρθρο! Ωραία συνεργασία ;)

  5. Ο/Η Anargyros Chaliotis λέει:

    Πολύ καλό και πολύ χρήσιμο άρθρο ταυτόχρονα. Ευχαριστούμε internetakia που το μοιράστηκες μαζί μας :)

  6. Ο/Η HaVai λέει:

    1. Υπάρχουν ελληνικοί meme aggregators?
    2. Πως μπορώ να παρακολουθώ τα σχόλια ενός blog (πρόταση για νέο άρθρο)

  7. Ο/Η Σ.Κ. λέει:

    Ωραίος!

    Κάτι τέτοια συμβουλευτικά πολύ τα απολαμβάνω! well done!