[Review] Yakuza 2

Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αντίπαλων φατριών. Δολοφονίες στα παρασκήνια και ενέδρες σε σκοτεινά σοκάκια. Δολοπλοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Προδοσίες και κατασκοπεία. Μίσος και δίψα για εκδίκηση. Οι μπάτσοι πουλημένοι και ανίσχυροι. Η χαρά του δελτίου ειδήσεων ή κάτι έξω από τα συνηθισμένα; Το καινούριο παιχνίδι της Sega,Yakuza 2, και sequel του Yakuza για Playstation 2, σας φέρνει αντιμέτωπους με την νύχτα, τον υπόκοσμο και την ιαπωνική μαφία.
Το παιχνίδι δεν πάει τόσο μακριά όσο αντίστοιχοι τίτλοι με παρόμοιο θέμα. Δεν έχει στυλιζαρισμένους φόνους, υπερβολική χρήση όπλων, αποστολές για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και μια δραματοποιημένη πλοκή. Τα πράγματα στο Yakuza 2 είναι πιο άμεσα. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Kiryu, ενός μαφιόζου που θέλει να παρατήσει την «φαμίλια» και να αφοσιωθεί σε μία κανονική οικογένεια. Τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζε, καθώς μια σειρά από γεγονότα τον αναγκάζουν να γυρίσει πίσω και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Όλος ο τίτλος είναι διανθισμένος με cutscenes σε βαθμό μάλιστα κάποιες φορές η παρουσίαση των γεγονότων και καταστάσεων να είναι μεγαλύτερη από την εξερεύνηση και την δράση. Μια πραγματικά σωτήρια δυνατότητα είναι το προσπέρασμα των σκηνών, πραγματική βοήθεια καθώς μετά από μισή ώρα συνεχόμενων cutscene ακόμα και ο πιο υπομονετικός παίκτης βαριέται. Πρώτος στόχος η δράση: υπάρχει αρκετή και σε φρενήρεις ρυθμούς. Πλήρως τρισδιάστατο, αφήνει τον παίκτη να εκτελεί combo προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ακολουθεί την πεπατημένη με ισχυρές επιθέσεις (heat actions), την δυνατότητα συλλογής αντικειμένων από τον γύρω χώρο και χρήσης τους εναντίον των μαφιόζων. Το οπτικό αποτέλεσμα στα δύο τελευταία είναι εξαιρετικό: ο Kiryu σπάει μια πλακέτα στο κεφάλι ενός ατυχή νεαρού, χώνει έναν κώνο (τροχαίας) στο μάτι ενός gangster ή απλά τον χτυπάει στον τοίχο. Η δράση επιβραδύνεται προσωρινά για να αφήσει τον παίκτη να το απολαύσει και εστιάζει στους δυο αντιπάλους. Το animation είναι εξαίσιο.

Αν και αυτοματοποιεί, κάπως, την αποφυγή των αντιπάλων εν τούτοις αν ο παίκτης μπλέξει με μεγαλύτερη ομάδα, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα ειδικότερα σε πιο προχωρημένα chapters. Οι αντίπαλοι δεν μπορούν να μαζεύουν αντικείμενα και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα υπέρ του παίκτη. Οι μαφιόζοι δεν είναι αρνάκια. Σε χρόνο dt μπορούν να αρπάξουν τον παίκτη με τις χερούκλες τους και να του προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Τότε αρχίζει το τρελό Button hitting μήπως και καταφέρει να αποφύγει την άδικη του μοίρα. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο αντίπαλος σας χωρίς να πατήσει κουμπί.

Το εκτεταμένο inventory επιτρέπει την αγορά θεραπευτικών αντικειμένων. Με την εξέλιξη της ιστορίας θα γίνονται διαθέσιμα για αγορά ισχυρότερα όπλα. Αλεξίσφαιρα γιλέκα και λοιπός εξοπλισμός, χειροβομβίδες και διάφορα άλλα αξεσουάρ μπορούν να αποκτηθούν από τον παίκτη και να χρησιμοποιηθούν απευθείας στις μάχες.

Τα skill games είναι υπεραρκετά για να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό παίκτη. Μερικά είναι βελτιώσεις παιχνιδιών από το πρώτο Yakuza, άλλα είναι καινούρια. Η ποικιλία τους επίσης είναι μεγάλη: από ένα απλό fighting arcade μέχρι ένα πιο σοβαρό παιχνίδι τένις ή ένα τουρνουά bowling. Για τους λάτρεις του τζόγου τα καζίνο με κουλοχέρηδες, blackjack και ρουλέτα. Οι πιο παραδοσιακοί μπορούν να παίξουν mahjong και οι φίλοι της στρατηγικής μπορούν να παίξουν μια παραλλαγή σκακιού. Ένα από τα πιο επικερδή παιχνίδια είναι μια παραλλαγή της αρένας, το Underground Colliseum. Εδώ ο παίκτης συμμετέχει σε αγώνες 1vs1 με κάποιους περιορισμούς.

Τα side quests επιστρέφουν. Η πολυπλοκότητα τούς είναι κυμαινόμενη από πολύ απλά missions, όπως να κερδίσετε στο UFO Catching Machine μέχρι το πιο κουραστικό dating mission. Η επιβράβευση είναι ανάλογη της δυσκολίας.

Άλλα λιγότερο σημαντικά πράγματα αλλά ουσιώδη αν θέλετε να τερματίσετε το παιχνίδι με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό είναι η επίσκεψη σε διάφορα εστιατόρια και κατανάλωση όλου του μενού, σε μπαρ για ποτό, συλλογή κλειδιών για ντουλάπια και άλλα παρόμοια.

Οι περισσότερες ενέργειες (συμπλήρωση ενός quest, φαγητό, ποτό, νίκη εναντίον συγκεκριμένων αντιπάλων) δίνουν experience points τα οποία μπορούν να κατανεμηθούν στα skills ώστε να τα κάνουν ισχυρότερα.

Ο παίκτης μπορεί να απολαύσει τη νυχτερινή ζωή στις πόλεις που τοποθετείται το Yakuza 2. Τα γραφικά αντικείμενα που μπορούν να εμφανίζονται μαζί είναι πολλά και καλοσχεδιασμένα. Αυτό το πολυποίκιλο και λεπτομερές περιβάλλον, όμως, θέλει αρκετό χρόνο για να φορτώσει, οπότε, αρκετές φορές όταν αλλάζει γωνία η κάμερα ή η σκηνή παρατηρείται ένας μικρός χρόνος «παγώματος». Μικρό αντίτιμο για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Οι πολίτες αντιδρούν σε αυτά που κάνει ο παίκτης. Αν και όχι άμεσοι στόχοι (δεν μπορούν να χτυπηθούν) εύκολα μπορούν να γίνουν μποτίλιες του bowling. Δεν χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα, πέφτουν ακόμα και με μικρή. Με μικρότερη ταχύτητα ή σε μεγάλες ομάδες απλά θα σκοντάφτουν και θα ανακτούν την ισορροπία τους.

Η κάμερα όσο εξερευνήτε ακολουθεί τις κινήσεις σας. Μπορείτε σε αρκετά σημεία να αλλάξετε την γωνία της κάμερας. Ένα μικρό πρόβλημα παρατηρείται στις μάχες. Εδώ η αναγκαιότητα μιας κάμερας που να ακολουθεί πιο στενά τις κινήσεις σας αλλά και τις κινήσεις του αντιπάλου είναι εμφανής.

Οι διάλογοι είναι στα Ιαπωνικά (και κάποιες φορές στα Κορεάτικα και τα Κινέζικα) με αγγλικούς υπότιτλους. Απολαυστικό το voice acting όλων των συντελεστών, δίνει μια αίσθηση παρακολούθησης ταινίας. Στα αυτιά σας θα ηχούν μελωδικά οι θόρυβοι της πόλης και οι αγωνιώδης κραυγές των αντιπάλων σας.

Αway.gr says: Μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους κατόχους Playstation 2 να δοκιμάσουν κάτι πολύ καλό. Μια μίξη κλασσικού fighting με στοιχεία rpg, το Yakuza 2 μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό παίκτη. Για ακόμη μια φορά η Sega καταφέρνει να φέρει έναν άρτιο τίτλο και ετοιμάζεται για ακόμα μια συνέχεια, αυτή την φορά για το Playstation 3.

Είδος παιχνιδιού: Action Adventure
Διαθέσιμο: Playstation 2

Εκδότης: Sega

Ανάπτυξη: Amusement Vision

Διάθεση: Zegetron

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.