[Review] Pro Evolution Soccer 2009

Άλλος χρόνος έρχεται, η καινούρια σαιζόν έχει ξεκινήσει και ένα ακόμα Pro Evolution Soccer έρχεται για να συνεχίσει την επιτυχημένη παράδοση της Konami. Ένας χρόνος πέρασε από την καλή μεταφορά του PES στο Playstation 3. Μπορεί το PES 2009 να ξεπεράσει τον προκάτοχό του;Αν και δεν φέρνει κάτι καινούριο, το PES 2009 έχει βελτιωθεί αισθητά και προσπαθεί να συναγωνιστεί με άλλα παιχνίδια του ίδιου τύπου, προσφέροντας modes που είναι παρόμοια και υπάρχουν και σε άλλους κορυφαίους τίτλους (όπως το Fifa 09).

Στο Be a pro, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να ζήσει τις συγκινήσεις και την αγωνία ενός νέου και ανερχόμενου ποδοσφαιριστή. Μπορείτε να πάρετε απ' ευθείας τον παίκτη που σας δίνεται με τις default ρυθμίσεις, να σκανάρετε την φάτσα σας και να την κολλήσετε στο μοντέλο, ή να τον φτιάξετε όπως θέλετε. Οι τροποποιήσεις που είναι διαθέσιμες κυμαίνονται από αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως χτένισμα, χρώμα και υφή δέρματος, μέγεθος κεφαλιού, μάτια, μύτη, στόμα και μούσι, αλλαγές στον σωματότυπο του, όπως το ύψος, το βάρος, ο τύπος (όπου μπορείτε να αλλάξετε χαρακτηριστικά όπως το μήκος του λαιμού και διάφορες άλλες λεπτομέρειες) και ότι αξεσουάρ μπορεί να έχει ο ποδοσφαιριστής, πχ το τυχερό του σορτσάκι, η bandana που του χάρισε η μητέρα του όταν αποφοίτησε από το... δημοτικό και άλλα παρόμοια δακρύβρεχτα σουβενίρ. Επίσης μπορείτε να καθορίσετε πόσο επιρρεπής θα είναι σε ατυχήματα, την θέση και το πόδι που χρησιμοποιεί περισσότερο. Βασικός στόχος είναι η άνοδος του νέου παίκτη στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, να γίνει διεθνώς γνωστός και οι ακριβές μεταγραφές. Ο τρόπος που παίζετε και η απόδοσή σας σε κάθε αγώνα θα καθορίσουν τις ομάδες που θα σας προσφέρουν συμβόλαια, καθώς και το αντίτιμο που θα καταβάλουν για να σας αποκτήσουν.

Το UEFA Champions League είναι η κορυφαία κατηγορία που διαγωνίζεστε. Θα επιλέξετε ομάδα από τα πιο δημοφιλή πρωταθλήματα, όπως το Βρετανικό, το Ιταλικό. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας γίνεται μέσω των τριών συνήθων υπόπτων: της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Παρ' όλο που οι ομάδες είναι μόνο τρεις, (οι βόρειοι δεν παίρνουν τίποτα) για άλλη μια φορά μπορείτε να παίξετε τα ματς των αιωνίων, ενάντια στην AI ή σε έναν φίλο σας και να τους δείξετε πως βουλιάζει ο Πειραιάς, ή να φτάσετε τον Παναθηναϊκό στο απόγειο της δόξας κερδίζοντας το κύπελο, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει λίαν συντόμως σε αληθινά ματς.

Άλλα ενδιαφέροντα modes είναι το Legends και το League - Cup. Το Legends είναι κομμάτι του online τμήματος του τίτλου. Θα παίξετε ενάντια σε άλλους παίκτες με τον ποδοσφαιριστή που δημιουργήσατε στο Be a Pro. Το League - Cup επιτρέπει στους παίκτες να διαγωνιστούν σε πρωταθλήματα και κύπελλα. To League είναι μια ποδοσφαιρική σαιζόν όπου συμμετέχετε με την ομάδα της προτίμησής σας από τα διάφορα πρωταθλήματα (Ισπανίας, Βρετανίας κτλ) ή μια από τις διαθέσιμες εθνικές ομάδες. Το Cup περιλαμβάνει διάφορα πρωταθλήματα, όπως το Ευρωπαϊκό και το Αφρικανικό ενώ μπορείτε να παίξετε και σε διεθνές επίπεδο με μια εθνική ομάδα.

Ήχος: Παράσταση για πολλούς ακροατές δίνουν οι εκφωνητές. Όπως συνηθίζεται σε football games, οι εκφωνητές παρέχουν το 70% της ingame ηχητικής απόδοσης. Σχολιάζουν και αναλύουν τις φάσεις με μία άψογη προφορά, αν και λίγη περισσότερη ζωντάνια δεν θα έβλαπτε από τους συντελεστές. Πρέπει να πάρουν μαθήματα από τους δικούς μας speakers. Ο δωδέκατος παίκτης, οι φίλαθλοι, ψιλοκοιμίζουν με τις μονότονες κραυγές τους. Το υπόλοιπο ηχητικό κομμάτι του τίτλου, η μουσική, παρουσιάζεται στα διάφορα menus και, εκτός από το κλασσικό κομμάτι της UEFA,τα υπόλοιπα είναι για να καλύπτουν το μεσοδιάστημα.
(8/10)

Γραφικά: Το animation των ποδοσφαιριστών είναι ρεαλιστικότατο. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην σχεδίαση και την υφή των μοντέλων, ώστε να μοιάζουν με τους αντίστοιχους παίκτες που αναπαριστούν. Ποτέ ο Νικοπολίδης δεν έδειχνε τόσο ζωντανός και ετοιμοπόλεμος. Η κάμερα είναι η κλασσική πανοραμική με προσοχή στον ποδοσφαιριστή που έχει την μπάλα. Το replay μετά από κάποιο γκολ είναι αναγκαίο για κάθε τέτοιο τίτλο, και το PES παρέχει μια στατική παρουσίαση των φάσεων (μια απλή επανάληψη από διάφορες κάμερες σε διαφορετικές γωνίες).
(9/10)

Χειρισμός: Ο έλεγχος, που μπορεί να φανεί εύκολος σε έναν πιο έμπειρο ή που να έχει παίξει προηγούμενα PES, σε έναν αρχάριο ή με μικρή εμπειρία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος. Η εκμάθηση του χειρισμού απαιτεί κάποιο χρόνο και μεγάλη υπομονή. Η απόκριση των ποδοσφαιριστών στις εντολές του παίκτη είναι άμεσες. Αν, δε, κάνετε το λάθος έτσι όπως πατάτε σαν παρανοϊκοί τα κουμπιά η εντολή μπορεί να αναιρεθεί. Από την άλλη μπορεί και όχι και εκεί που πηγαίνετε για σίγουρο γκολ από άμεσο σουτ, να κάνετε τάκλιν σε συμπαίκτη και η μπάλα να βρίσκει το χέρι του ποδοσφαιριστή που ελέγχετε, οπότε θα βρεθείτε φάτσα φόρα με μια κίτρινη κάρτα, ο τερματοφύλακας να βρει το χρώμα του και ο προπονητής θα βρει το έδαφος μετά από άμεσο εγκεφαλικό.
(7/10)

Gameplay: Στον τομέα του gameplay, το 2009 έχει βελτιωθεί ελαφρώς από τον προκάτοχό του. Είναι πιο εύκολο να αξιοποιήσετε τους ταχύτερους παίκτες και να κάνετε συνδυασμούς μεταξύ ποδοσφαιριστών. Η AI έχει βελτιωθεί και παρουσιάζει μια συνοχή στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών και την λογική τους. Μπορείτε να μοιράζετε πάσες με μεγαλύτερη ακρίβεια και , αν είστε προσεκτικοί, δεν θα σας την κλέβουν συχνά. Ο τίτλος είναι ενημερωμένος με τις εξελίξεις της σαιζόν, οπότε μπορείτε να χειριστείτε μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.
(9/10)

Replay value: Υπόσχεται αρκετές ώρες παιχνιδιού και αν βαρεθείτε να νικάτε την AI συνέχεια (γιατί δεν γίνεται, κάποια στιγμή θα γίνετε pro), μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας online εναντίον άλλων παικτών, ή να απολαύσετε ένα χαλαρό παιχνίδι με έναν φίλο σας (9/10).
Value for money: κατάλληλο για τους οπαδούς της σειράς, οι υπόλοιποι ίσως θα πρέπει να το σκεφτούν πρώτα πριν το αγοράσουν.
(8/10)

Πλατφόρμα: Playstation 3 (Xbox 360, Wii, PC)
Developer: Konami
Publisher: Konami
Διάθεση: Zegetron
Παίκτες:1-4
Τύπος: Sports

Youtube:

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “[Review] Pro Evolution Soccer 2009”

  1. Ο/Η kostas λέει:

    kalo to paixnidi alla to become a legend einai poli eknevristiko. ektos tou oti dn pairneis pases opote girnaei i kamera girnaei k o paixtis k einai adinato n trekseis eftheia...

  2. Ο/Η Akis λέει:

    To PES 2010 τα σπάει! Είναι μακράν το καλύτερο ποδοσφαιράκι ever! Τις προάλλες πέτυχα ένα διαγωνισμό PES με δώρο ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη για να δεις αγώνα της Barca (http://www.pepsimax.gr/site/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=71&Itemid=52)! Respect :-)