Τα παιδιά κρατάνε τους γονείς τους στο "σκοτάδι" για το cyberbullying

Μία ανώνυμη έρευνα που διεξάχθηκε σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών από ψυχολόγους του πανεπιστήμιού της Καλιφόρνια στο Λος Άτζελες , έδειξε ότι 3 στα 4 παιδιά έχουν "απειληθεί" από αγνώστους στο διαδικτύο (cyberbullying), ωστόσο μόλις 1 στα 10 έχουν αναφέρει το γεγονός στους γονείς του ή σε κάποιον άλλο ενήλικα. Συγκεκριμένα, η ανώνυμη αυτή έρευνα έγινε σε 1.454 παιδιά και έδειξε ότι 41% αυτών έχει "απειληθεί" από μία έως τρείς φορές, ένα άλλο 13% έχει απειληθέι από τέσσερις έως έξι φορές και τέλος ένα 19% δήλωσε ότι έχει απειληθεί από εφτά φορές και πάνω.Οι ψυχολόγοι-ερευνητές δημοσίευσαν την έρευνα στο τεύχος Σεπτεμβρίου του "Περιοδικού Σχολικής Υγείας" (Journal Of School Health).

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, πολλά παιδιά δε θέλησαν να αναφέρουν τα συγκεκριμένα γεγονότα στους γονείς τους γιατί θεώρησαν ότι πρέπει να "μάθουν" να ανταπεξέρχονται σε τέτοιες καταστάσεις ενώ κάποια άλλα φοβήθηκαν ότι οι γονείς τους θα τους ελλάτωναν σε μεγάλο βαθμός το "σερφάρισμα" στο διαδίκτυο.

"Οι γονείς δε μπορούν να καταλάβουν την ζωτική σημασία που παίζει το διαδίκτυο στη κοινωνική ζωή των παιδιών του" δήλωσε η Jaana Juvonen, υπέυθυνη της συγκεκριμένης έρευνας, συγγραφέας και καθηγήτρια με έδρα στο πρόγραμμα αναπτυξιακής ψυχολογίας του UCLA. Ακόμη δήλωσε ότι "οι γονείς μπορούν να λάβουν καταστρεπτικά μέτρα με καλές προθέσεις, προσπαθώντας να προστατευθούν τα παιδιά τους με το να μην τα αφήσουν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο καθόλου. Αυτό όμως δε θα βοηθήσει τις σχέσεις γονέα-εφήβου ή τις κοινωνικές ζωές των παιδιών τους."
Τέλος η Jaana Juvonen ανέφερε ότι το καλύτερο θα είναι οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τους κινδύνους του διαδικτύου πριν έρθουν σε επαφή με κάποιον.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.