[Review] Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Την πρόταση που διαβάζετε αυτή την στιγμή την έχω σβήσει και την έχω ξαναγράψει πάνω από 30 φορές. Βλέπετε ορισμένες φορές τα λόγια είναι πολύ φτωχά και ανεπαρκή για να περιγράψουν ένα παιχνίδι το οποίο μάλλον είναι το καλύτερο του είδους του. Ο Hideo Kojima επιστρέφει με την τέταρτη και τελευταίο συνέχεια του επικού Metal Gear Solid και δείχνει πως κράταγε το καλύτερο για το τέλος. Ο τίτλος της τελευταίας περιπέτειας της σειράς είναι το the Guns of the Patriots και αναφέρεται σε μια ομάδα ανθρώπων, τους Patriots, οι οποίοι έχουν κάνει τον πόλεμο εμπόριο και τον θάνατο τον μεγάλο τους σύμμαχο.

Χρονικά η ιστορία τοποθετείται στο 2014, 5 χρόνια μετά το Big Shell Incident, τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στο Metal Gear Solid 2. Ο κόσμος ο οποίος παρουσιάζεται μέσα από το Metal Gear Solid είναι χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από πολέμους. Ωστόσο πλέον οι πόλεμοι δεν έχουν κάποια ιδεολογική ή εθνική βάση, είναι απλά θέμα business. Όποιος έχει χρήματα μπορεί να νοικιάσει τον δικό του στρατό και να ξεκινήσει έναν πόλεμο συμφερόντων. Σημαντικό ρόλο πλέον παίζει η νανοτεχνολογία, μέσα από την οποία οι ισχυροί έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν πλήρως τους στρατούς τους. Η σκέψη, ο πόνος, η αγωνία και η κούραση δεν είναι πια σημαντικές λέξεις, όλοι και όλα ελέγχονται από Συστήματα τα οποία αποφασίζουν για αυτούς. Ο στρατός πλέον θεωρείται μια άκρως ιδανική και προσοδοφόρα λύση για τους νέους ανθρώπους και όλοι θέλουν να καταταγούν. Μέσα σε αυτό τον κόσμο υπάρχει ωστόσο ένας -γερασμένος και παρηκμασμένος- ήρωας. Ο Old Snake, όπως είναι πλέον το όνομα του Solid Snake, μόλις 5 χρόνια από το Big Shell δείχνει ιδιαίτερα γερασμένος, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του. Την εξήγηση για την τωρινή του κατάσταση δεν θα σας την αποκαλύψουμε καθώς θα την ανακαλύψετε μόνοι σας μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο το βέβαια είναι πως δεν θυμίζει σε τίποτα τον γεμάτο ζωντάνια ήρωα των προηγούμενων παιχνιδιών. Πρακτικά στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς τσαλακώνεται η εικόνα του τέλειου υπερπατριώτη που υπήρχε για τον Solid Snake καθώς όπως και ο ίδιος διαπιστώνει το τέλος έρχεται πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενε ο ίδιος.

Ο τίτλος είναι χωρισμένος σε 5 μεγάλα κεφάλαια τα οποία έχουν χαρακτηριστικά ονόματα. Επιτρέψτε μας να μαντέψουμε κάτι σε αυτό το σημείο. Ο μεγάλος πόθος του δημιουργού Hideo Kojima είναι σίγουρα η μεταφορά της σειράς στην μεγάλη οθόνη και σίγουρα το Guns of the Patriots είναι η τελευταία πρόβα για το επόμενο μεγάλο βήμα του Ιάπωνα δημιουργού. Η χρήση λοιπόν της λέξης Act στον τίτλο του κάθε κεφαλαίου φανερώνει μια καθαρά θεατρική διάθεση από τον δημιουργό της σειράς. Στο MGS4 πάντως θα δείτε και όλους τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, και εάν η επανεμφάνιση ζώντων χαρακτήρων μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη αυτό δεν ισχύει με κάποιους χαρακτήρες οι οποίοι θεωρούνταν νεκροί! Τον ρόλο της μοιραίας γυναίκας πλέον έχει η Naomi Hunter -ρόλο που είχε η Eva στο MGS3-, η οποία πλέον είναι μια άκρως εντυπωσιακή γυναίκα, πράγμα το οποίο δεν θα αφήσει αδιάφορο και τον Snake. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης φυσικά παίζει ο, μάγος των ηλεκτρονικών, Otacon ενώ η εμφάνιση του Roy Campell και της πρώην κοπέλας του Raiden Rosemary μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά νεφελώδεις και εγείρει αρκετά ερωτηματικά τα οποία θα απαντηθούν προς το τέλος του τίτλου.

Φυσικά για ακόμα μια φορά η κεντρική σας αποστολή είναι μια: Να σταματήσετε τα σχέδια του αδελφού σας, Liquid Ocelot.
Από το πρώτο επεισόδιο πριν 10 χρόνια μέχρι και σήμερα η σειρά χαρακτηρίζεται ως Stealth Action Game, προσδιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό της κατηγορία στην οποία ανήκει λόγο της ποιότητας των παιχνιδιών MGS. Έτσι, και στην τέταρτη συνέχεια θα καταλάβετε αρκετά γρήγορα πως μερικές φορές η καλύτερη λύση είναι να προσπαθήσετε να κρυφτείτε καλά και να αποφύγετε την κατά μέτωπο επίθεση καθώς ειδικά στα περισσότερο δύσκολα επίπεδα του παιχνιδιού θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα.. επιβίωσης. Στο Sneaking κομμάτι του τίτλου, θα δείτε αρκετές ομοιότητες με το Snake Eater. Η εξέλιξη της τεχνολογίας πάντως κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνιση στον συγκεκριμένο τομέα καθώς ο Snake εξοπλίζεται με ένα Stealth Suit το οποίο ονομάζεται OctoCamo και σύμφωνα με τον Otacon έχει πάρει το όνομα της από το χταπόδι. Η βασική λειτουργία της στολής αφορά την Στην πορεία μάλιστα του παιχνιδιού θα πάρετε και το FaceCamo, μια Stealth μάσκα η οποία θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα ύψη. Η συγκεκριμένη λειτουργία καθώς και οι περισσότερο παραδοσιακές κρυψώνες στις οποίες θα κρυφτεί ο ήρωας φανερώνουν πως το slogan ‘No place to hide' που έπαιξε πάρα πολύ σε όλα τα video του τίτλου από την στιγμή της ανακοίνωσης του έως και την κυκλοφορία του ήταν αποτέλεσμα του marketing του παιχνιδιού και όχι ουσιαστική αλλαγή στην φιλοσοφία του τίτλου.

Προσθήκες, πολύ ευχάριστες μάλιστα, μπορούν να χαρακτηριστούν και αυτές στις κάμερες. Για πρώτη φορά μπορείτε να έχετε τόση μεγάλη ελευθερία στην κάμερα η οποία μπορεί να τραβήξει από παντού ενώ οι γωνίες λήψεις τις θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες κατά το hide and seek game που θα παίξετε με τους εχθρούς. Παράλληλα η κάμερα πρώτου προσώπου κάνει μια δυναμική εμφάνιση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει δυνατότητα χρήσης της την ώρα της μάχης, δυνατότητα η οποία δίνει στον τίτλο μια δυναμική αύρα first person shooter. Πολλές προσθήκες και αλλαγές έχουν γίνει και στον, ομολογουμένως τεράστιο, οπλοστάσιο του Snake. Η αλλαγή έχει να κάνει με τα όπλα τα οποία συλλέγατε δίχως κανένα πρόβλημα στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Πλέον ο οπλισμός των αντιπάλων σας υποστηρίζει ID tagging το οποίο καθιστά την χρήση του συγκεκριμένου όπλου αδύνατη. Φυσικά υπάρχει λύση αλλά θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, καθώς μπορείτε να επισκεφτείτε το Gun Shop στο Main Menu και να αγοράσετε το ξεκλείδωμα του εκάστοτε όπλου που σας ενδιαφέρει. Από την ίδια επιλογή θα μπορείτε επίσης να αγοράζετε καινούργια όπλα και πυρομαχικά τα οποία θα σας είναι χρήσιμα αν διαλέξετε την action επιλογή του παιχνιδιού. Για τους ρομαντικούς μάλιστα παίκτες υπάρχουν και πιο κλασσικές επιλογές οπλισμού οι οποίες θα σας θυμίσουν τα όπλα που είχε ο Ocelot στους προηγούμενους τίτλους. Πραγματικά πάρα πολλές και αξιόλογες επιλογές!

Και εάν θελήσετε να ακούσετε λίγη μουσική την ώρα του παιχνιδιού τότε τι γίνετε; Πολύ απλά επιλέγετε το iPod σας από την ζώνη του Snake! Υπάρχουν μάλιστα διάσπαρτα μέσα στο παιχνίδι mp3 τραγούδια τα οποία και θα εμπλουτίσουν την μουσική συλλογή σας. Η sponsoring της Apple πάντως δεν μένει στο iPod καθώς την εμφάνιση του κάνει και το MacBook Pro. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και το Solid Eye τo οποίο περιλαμβάνει τις λειτουργίες της νυχτερινής όρασης, του χάρτη καθώς και του κιαλιών. Τα γραφικά τέλος δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να υστερούσαν και μπορούν να χαρακτηριστούν έως ιδιαίτερα πετυχημένα, χρησιμοποιώντας στο έπακρο τις hardware δυνατότητες του Playstation 3. Είναι αλήθεια πως ειδικά στο Snake Eater υπήρχε η αίσθηση πως η Konami ήθελε και μπορούσε πολύ καλύτερα γραφικά και το σύστημα δεν βοηθούσε.

Βαθμολογία: 10/10

Αway.gr says: Σίγουρα ο καλύτερος τίτλος της σειράς, με ένα παιχνίδι το οποίο δικαιωματικά, τόσο λόγο της τελευταίας έκδοσης του όσο και λόγο ιστορίας, δικαιούται να μπει στο πάνθεον με τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Η σειρά Metal Gear Solid βλέπετε δημιούργησε μια ολόκληρη κατηγορία από μόνη της (stealth action games), κατάφερε να κρατήσει στον ανταγωνισμό μια κονσόλα (Playstation 2) και έκλεισε με ένα τίτλο ο οποίος είναι πραγματικά μαγικός. Το Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots αποτελεί ένα σοβαρό λόγο να αγοράσετε, όσοι δεν έχετε ήδη, το Playstation 3, να σταματήσετε να βλέπετε Euro και κλειστείτε στο σπίτι καλοκαιριάτικα. Εύγε κύριε Kojima, δώσετε στον Solid ένα τέλος που πραγματικά του αξίζει.

Είδος παιχνιδιού: Action Stealth
Διαθέσιμο: Playstation 3
Εκδότης: Konami
Ανάπτυξη: Kojima Productions
Διάθεση: Zegetron

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.