[Review] The Golden Compass

Το Golden Compass ( ‘Το Αστέρι του Βορρά' στα ελληνικά) είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Philip Pullman το οποίο είναι το πρώτο μιας τριλογίας η οποία ολοκληρώνεται με τα The Subtle Knife και The Amber Spyglass. Η ταινία η οποία προβάλλεται από την προηγούμενη Πέμπτη στους κινηματογράφους της χώρας μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό και ιδιαίτερα φουτουριστικό παράλληλο κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα πνεύμα-ζώο στο πλευρό τους, ένα δαιμόνιο όπως ακριβώς ονομάζεται. Στον παράλληλο αυτό κόσμο τα ζώα μιλούν με ανθρώπινη φωνή, και έχουν ένα ρόλο φύλακα, καθρέφτη της προσωπικότητας του ατόμου στο οποίο ανήκουν. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Lyra Belacqua, μια νεαρή και ιδιαίτερα σκανδαλιάρα κοπέλα που φοιτά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μοναδικός συγγενής της Lyra είναι ο αινιγματικός επιστήμονας και ερευνητής Lord Asriel ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη ενός νέου στοιχείου του σύμπαντος το οποίο και ενώνει παράλληλους κόσμους, την Σκόνη. Η ιστορία θα μπλέξει αρκετά όταν μια πολιτική και θρησκευτική οντότητα, το Magisterium, μάθει για τα σχέδια του Lord Asriel, τα οποία και θίγουν τα συμφέροντα της. Έτσι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τον θείο της μικρής Lyra, πριν αυτός ανακαλύψει ένα μυστικό που ίσως αλλάξει τον κόσμο. Η Lyra θα προσπαθήσει να ακολουθήσει τον Θείο της στον Βόρειο Πόλο, με σκοπό να σώσει τον ίδιο και έναν καλό της φίλο με μοναδικό όπλο το τελευταίο Αληθειόμετρο (aka Golden Compass) το οποίο μπορεί να δείξει την αλήθεια για οτιδήποτε έχει συμβεί η θα συμβεί στο μέλλον στον κάτοχο του. Στην πορεία η Lyra θα βρει αρκετούς συμμάχους και εχθρούς, καθώς πολλοί θέλουν το Golden Compass στα χέρια τους.

Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί πιστά, στο μεγαλύτερο κομμάτι του τουλάχιστον, την ιστορία της ταινίας. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα κληθείτε να χειριστείτε τρείς διαφορετικούς χαρακτήρες της ταινίας. Την πρωταγωνίστρια Lyra, το δαιμόνιο της Pan και την πανίσχυρη πολική αρκούδα με το όνομα Iorek. Κάθε ένας από τους παραπάνω χαρακτήρες έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Η Lyra θα εξερευνήσει τα μυστήρια του παιχνιδιού, ενώ είναι και το μοναδικό άτομο το οποίο ξέρει να διαβάζει τα σύμβολα του Αληθειόμετρου, ο Pan με τις πολλές διαφορετικές μορφές ζώων που θα πάρει να βοηθήσει στην εξέλιξη του παιχνιδιού και την επίλυση γρίφων ενώ ο Iorek με την δύναμη του θα καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους αντιπάλους. Αρκετές φορές πάντως θα σας δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από έναν χαρακτήρα ταυτόχρονα με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων κινήσεων. Σεναριακά το παιχνίδι, καθοδηγούμενο από την ταινία μπλέκει σε μια έξυπνη ιδέα χωρίς όμως να καταφέρει να την αποδώσει σωστά, με αποτέλεσμα η πλοκή να κουράζει σε ορισμένα σημεία καθώς ορισμένες αποστολές δεν φαίνεται να έχουν καμία απολύτως υποστήριξη από το σενάριο. Επιπλέον υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα ακούσετε και κάνετε που θεωρούμε ότι είναι απολύτως περιττές, για άλλη μια φορά η ταινία ευθύνεται για την κατάσταση.

To gameplay είναι δίχως αμφιβολία η αιτία για όλα καλώς και κακώς κείμενα του τίτλου. Στα θετικά σημεία του τίτλου μετράμε ιδιαίτερα την συνεργασία των χαρακτήρων του παιχνιδιού σε αρκετές φάσεις του σεναρίου. Η εναλλαγή του βασικού χαρακτήρα που ελέγχεται προσδίδει θεωρητικά πλουραλισμό καθώς όπως αναφέραμε ήδη ο κάθε χαρακτήρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Πρακτικά θα σας φανεί ιδιαίτερα ευχάριστη η αλλαγή καθώς η κάθε αποστολή που θα αναλάβετε θα είναι ειδικά κατασκευασμένη για να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σας. Ο χειρισμός κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ και η σχέση χαρακτήρων-περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται ως επαρκής, καθώς θα χρειαστεί αρκετές στιγμές να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που θα βρείτε στον χώρο για να συνεχίσετε την αποστολή σας.

Στα αρνητικά του τίτλου θα τοποθετήσουμε την κάμερα. Η κίνηση της κάμερας δεν είναι καθόλου φυσική και δεν είναι λίγες οι φορές που κατά την περιστροφή της σταματάει σε συγκεκριμένες γωνίες οι οποίες δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την οπτική του χώρου. Εντοπίσαμε μάλιστα περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κάμερα ‘κρύβεται' πίσω από αντικείμενα, όπως βράχοι, κατά την διάρκεια μαχών, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, την στιγμή μάλιστα που η δράση κορυφώνεται. Το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού είναι επίσης απρόσμενα χαμηλό. Ιδιαίτερα κατά τις μάχες σας ως Iorek (η πολική αρκούδα) οι πιθανότητες να σας καταφέρουν χτυπήματα οι αντίπαλοι μειώνονται δραματικά. Ακόμα και οι πιο δυνατοί εχθροί δεν θα αποτελέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα για ένα μέτριο παίκτη. Η γενικότερη αίσθηση του παιχνιδιού είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόκληση η οποία θα σας δυσκολέψει, είναι να σας υπάρχουν εχθροί για να μην είναι εντελώς άδειο το σενάριο από πλευράς πολυπλοκότητας. Αυτό σημαίνει πως όλη η δυσκολία του παιχνιδιού έγκειται στους γρίφους και την χρήση του Αληθειόμετρου, και τα δύο ωστόσο δεν δείχνουν ικανά να κάνουν από μόνα τους την διαφορά.

Τα γραφικά κινούνται σε αξιοπρεπή επίπεδα, καθώς οι χαρακτήρες μοιάζουν καλοσχεδιασμένοι ενώ τα σκηνικά προσεγμένα, χωρίς όμως να παρουσιάζεται κάποια εντυπωσιακή σκηνή. Φυσικά η απόδοση των γραφικών στις εκδόσεις για το Xbox360 και το Playstation 3 είναι καλύτερη από αυτή των εκδόσεων για το PS2 και το Wii. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο ήχος ο οποίος συνοδεύει τις αποστολές σας. Η μουσική επένδυση είναι καλαίσθητη και απαλή, ταιριάζει απόλυτα στα περισσότερα levels του παιχνιδιού. Η φωνές των χαρακτήρων όπως είναι φυσικό αποδίδονται από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Μελανό σημείο αποτελεί η έλλειψη μεγάλης γκάμας φράσεων από τους χαρακτήρες, κάτι το οποίο θα κουράσει μετά από λίγη ώρα.

Βαθμολογία: 6/10

Αway.gr says: Ακόμα μια ταινία, ακόμα ένα παιχνίδι. Ο χρυσός κανόνας που θέλει μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες να έχουν ανεπαρκείς αποδόσεις σαν video games δεν θα σπάσει ούτε εδώ. Με δεδομένο πως θα υπάρξουν ακόμα δύο συνέχειες τις ιστορίας, και κατά συνέπεια και του παιχνιδιού, ο τίτλος χρειάζεται μια εκ νέτου προσέγγιση με σκοπό την ανεύρεση και επίλυση λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν το πρώτο επεισόδιο της τριλογίας σε μια αρκετά ρηχή πορεία.

Είδος παιχνιδιού: Action/Adventure
Διαθέσιμο: PS2 (PC, PS3, Wii, Xbox360, PSP, Nintendo DS)
Εκδότης: Sega
Ανάπτυξη: Shiny Entertainment
Διάθεση: Zegetron

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.