Sony SmartBand Review: Καταγράφοντας Κάθε Στιγμή Της Ημέρας Σου

sony-smartband-rain

Σε γενικές γραμμές όποιον fitness tracker και να πάρεις, θα δεις ότι το ελάχιστο που κάνει είναι να μετράει τα βήματα που κάνεις και να καταγράφει την ποιότητα του ύπνου σου. Μιας και βρισκόμαστε στην αρχή της εποχής αυτών των συσκευών, κάθε εταιρεία πειραματίζεται. Κάθε εταιρεία ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση στο τι επιπλέον πρέπει να κάνει μία τέτοια συσκευή.

Το Flex της Fitbit για παράδειγμα σου δίνει τη δυνατότητα να καταγράφεις κάθε δραστηριότητα που κάνεις και κάθε γεύμα που καταναλώνεις. Από την άλλη πλευρά με το Gear Fit της Samsung μπορείς να διαβάζεις τα εισερχόμενα μηνύματα και να απαντάς σε αυτά, χωρίς να πιάνεις το smartphone. Με το SmartBand η Sony μας δίνει τη δική της εναλλακτική πρόταση. Αυτός ο fitness tracker ξεφεύγει από τα όρια του “fitness” και σε βοηθάει να καταγράφεις σχεδόν όλες τις υπόλοιπες στιγμές της, ψηφιακής κυρίως, ζωής σου.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες η Sony μου παραχώρησε ένα SmartBand. Από την χρήση που του έκανα έβγαλα κάποια συμπεράσματα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του; Ποια τα μειονεκτήματα; Σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες προτάσεις; Σε ποιους απευθύνεται; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Σχεδιασμός και υλικό

Στην καρδιά του SmartBand συναντάμε το Core, μια συσκευή στο μέγεθος ενός μικρού USB stick που περιλαμβάνει όλους τους αισθητήρες, το NFC και το Bluetooth 4.0. Στην μία του πλευρά έχουμε το μοναδικό κουμπί της συσκευής και τρία LEDs. Το κουμπί χρησιμοποιείται για να εναλλάσσεις λειτουργίες μεταξύ ημέρας και νύχτας, ενώ τα λαμπάκια για να σε ειδοποιούν όταν λαμβάνεις κάποια ειδοποίηση. Παραδίπλα συναντάμε μία micro-USB θύρα, η οποία χρησιμοποιείται για να φορτίζει και όχι για να μεταφέρει δεδομένα. Το πάνω μέρος του Core αναγνωρίζει ελαφριά χτυπήματα με το δάχτυλο, μια δυνατότητα τη χρησιμότητα της οποίας θα δούμε αργότερα.

Αυτός ο fitness tracker ξεφεύγει από τα όρια του “fitness” και σε βοηθάει να καταγράφεις σχεδόν όλες τις υπόλοιπες στιγμές της, ψηφιακής κυρίως, ζωής σου.

Έχει πιστοποίηση για την αντοχή του σε νερό και σκόνη με κωδικό IP-58. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να το φοράς ενώ κάνεις ντους ή ενώ κολυμπάς στην θάλασσα, αφού αντέχει μέχρι και 3 μέτρα βάθος.

sony-smartband-xperia

Το ίδιο το λουράκι είναι αρκετά απλό στην εμφάνιση. Κατασκευάζεται από σιλικόνη, πράγμα που το καθιστά πολύ ελαφρύ. Τόσο ελαφρύ μάλιστα που κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσα που το νιώθεις στο χέρι σου. Σύμφωνα με την Sony το λουράκι μαζί με το Core ζυγίζουν μόλις 21 γραμμάρια. Είναι ιδιαίτερα άνετο και δεν σε εμποδίζει από το να κάνεις οτιδήποτε θέλεις.

Τις πρώτες φορές που θα προσπαθήσεις να το κουμπώσεις στο χέρι, ίσως να δυσκολευτείς λίγο. Το θετικό είναι πως το SmartBand έχει σχεδιαστεί για να το φοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε δεν θα χρειαστεί να το βγάζεις και να το τοποθετείς συχνά. Η μόνη περίπτωση που θα χρειάζεται να το αφαιρέσεις είναι όταν θέλεις να το φορτίσεις. Η Sony αναφέρει πως η μπαταρία του διαρκεί για 4 με 5 ημέρες χρήσης, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω. Οι περισσότεροι χρήστες θα μείνουν ικανοποιημένοι με τον χρόνο αυτό. Μάλιστα δεν θα χρειαστεί να το αποχωριστείς για πολύ ώρα, αφού χρειάζεται μόλις 20 με 30 λεπτά για να γεμίσει η μπαταρία του.

Το SmartBand έχει σχεδιαστεί για να το φοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στο αρχικό κουτί θα βρεις δύο τέτοια λουράκια, ένα μικρό και ένα μεγάλο, για να επιλέξεις αυτό που κάθεται καλύτερα στο χέρι σου. Είναι σε μαύρο χρώμα. Όποιος θέλει κάτι διαφορετικό, να ενημερώσω πως η Sony πουλάει ξεχωριστά λουράκια σε 9 διαφορετικά χρώματα. Τα βρίσκεις σε τριάδες. Στα ελληνικά καταστήματα δεν κατάφερα να τα βρω, όμως στο Amazon υπάρχουν κανονικά και κοστίζουν περίπου €25 χωρίς τα μεταφορικά έξοδα.

sony-smartband-colors

Εγκατάσταση

Ένα από τα πλεονεκτήματα του SmartBand έναντι άλλων fitness trackers, είναι πως δεν σε “κλειδώνει” στο οικοσύστημα της κατασκευάστριας εταιρείας (*γκούχου* Samsung, σε εσένα αναφέρομαι *γκούχου*). Είναι συμβατό με οποιοδήποτε smartphone τρέχει Android 4.4 ή νεότερο, αρκεί να υποστηρίζει Bluetooth 4.0 LE. Αν έχει και NFC, ακόμα καλύτερα. Με το SmartBand δεν θα αναγκαστείς να κατεβάσεις τα απαιτούμενα APKs από το web. Ό,τι χρειάζεσαι, είναι διαθέσιμο στο Google Play.

Στα μελανά του σημεία τοποθετούμε τη διαδικασία σύνδεσης με το smartphone, αφού για να λειτουργήσει θα πρέπει να κατεβάσεις όχι μία, αλλά τρεις διαφορετικές εφαρμογές. Μου πήρε λίγα λεπτά μέχρι να το ανακαλύψω, μιας και στο κουτί του δεν περιλαμβάνεται κάποιο φυλλάδιο με οδηγίες.

Το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνω ήταν να κατεβάσω την εφαρμογή Smart Connect. Μαθαίνω πως σε κάποια κινητά της Sony αυτή έρχεται προεγκατεστημένη, όμως για το δικό μου, το Moto G, επισκέφτηκα το Google Play. Η αρχική σύνδεση έγινε χωρίς κάποιο πρόβλημα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά κατέβασα την εφαρμογή SmartBand SWR10. Αυτή δεν εγκαθιστά κάποιο εικονίδιο, αφού ενσωματώνεται από μόνη της Smart Connect, και μου δίνει πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις του fitness tracker που κρατάω στα χέρια μου. Αυτή τη στιγμή το SmartBand έχει αρχίσει να καταγράφει τα δεδομένα μου. Αμέσως μετά κατέβασα την τρίτη (και τελευταία) εφαρμογή, την Lifelog. Θα την δούμε πιο αναλυτικά αμέσως τώρα.

sony-smart-connect-app

Από εδώ πραγματοποιείς όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν το SmartBand

Lifelog

Θα λέγαμε πως η Lifelog είναι η “καρδιά” του Smartband, αφού εκεί εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που αυτό καταγράφει. Σε αντίθεση με την πολύ απλή σε εμφάνιση Smart Connect (βλέπε παραπάνω), η Lifelog σε κερδίζει αμέσως.

Η διεπαφή της χωρίζεται σε δύο μέρη. Πάνω έχουμε ένα κυλιόμενο ημερολόγιο. Σε αυτό μια φιγούρα ανθρώπου καθορίζει το σημείο της ημέρας στο οποίο βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Κάνοντας swipe προς τα αριστερά ή τα δεξιά, μετακινείς αυτή τη φιγούρα σε διαφορετικό σημείο της ημέρας. Πάνω από τον άνθρωπο εμφανίζονται κάποιες φορές γραφικά που απεικονίζουν σύννεφα ή ακόμα και βροχή, ανάλογα με τον καιρό που έκανε εκείνη την χρονική στιγμή. Όταν προχωράς στο μέλλον, ο καιρός που εμφανίζεται πάνω από τον άνθρωπο είναι η πρόγνωση που δίνει το AccuWeather.

sony-lifelog-app

Αριστερά βλέπουμε την Lifelog κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεξιά την ίδια εφαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε σε κουτάκια όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που καταγράφονται για σένα: πόσες θερμίδες έχεις κάψει, πόσα βήματα έχεις κάνει, πόση ώρα έχεις τρέξει, πόση ώρα έχεις κοιμηθεί, πόση ώρα έχεις αφιερώσει στα κοινωνικά δίκτυα, πόση ώρα σε παιχνίδια κ.ό.κ.

Επιλέγοντας ένα από αυτά τα κουτάκια ανοίγει μία νέα σελίδα, με περισσότερες πληροφορίες. Στον ύπνο για παράδειγμα συναντάμε ένα γράφημα που μας δείχνει σε ποια χρονικά διαστήματα κοιμόμασταν βαριά και σε ποια όχι. Επίσης διαβάζουμε συγκεκριμένα δεδομένα για την ποιότητα του ύπνου. Να, δες:

sony-lifelog-app-activities

Ένα δείγμα των πληροφοριών που αποθηκεύονται στην Lifelog

Την πρώτη φορά που θα ανοίξεις την εφαρμογή θα κληθείς να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό. Εκεί συμπληρώνεις μεταξύ άλλων τα πεδία για την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το ύψος και είσαι έτοιμος. Για να είναι πιο ακριβείς οι μετρήσεις, το SmartBand σου δίνει τη δυνατότητα να καθορίσεις, εφόσον το θέλεις, και την απόσταση του βήματος που κάνεις ενώ περπατάς ή τρέχεις.

Λειτουργία

Το SmartBand έχει δύο βασικές λειτουργίες: ημέρα και νύχτα. Όταν είναι στην πρώτη, αυτό καταγράφει το περπάτημα και το τρέξιμο και σε ειδοποιεί κάθε φορά που λαμβάνεις μια ειδοποίηση με μια σύντομη δόνηση. Όταν είναι στην δεύτερη, καταγράφει την δραστηριότητα του ύπνου. Τις λειτουργίες αυτές τις εναλλάσσεις κρατώντας πατημένο για μερικά δευτερόλεπτα το κουμπί που θα βρεις πάνω στη συσκευή. Μπορείς βέβαια να του πεις να το κάνει και μόνο του αυτόματα από τη 1:00 το βράδυ μέχρι τις 8:00 το πρωί, για παράδειγμα, πράγμα χρήσιμο αν φοβάσαι πως θα ξεχάσεις να κάνεις την εναλλαγή πριν κοιμηθείς.

Κάθε πρωί (ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας) μπορείς να του ζητήσεις να σε ξυπνήσει. Του δίνεις ένα χρονικό διάστημα, ας πούμε 7:00 με 9:00 το πρωί, και το SmartBand θα αναλάβει να σε ξυπνήσει με δονήσεις την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η κατάλληλη στιγμή εξαρτάται από την φάση του ύπνου στην οποία βρίσκεσαι. Έχει αποδειχθεί πως όταν ξυπνάς ενώ βρίσκεσαι στην φάση του ελαφρύ ύπνου, νιώθεις πιο ξεκούραστος από ότι όταν ξυπνάς ενώ βρίσκεσαι στην φάση του βαθύ ύπνου. Το SmartBand μελετάει τις κινήσεις που κάνεις καθώς κοιμάσαι και καταλαβαίνει πότε βρίσκεσαι στην πρώτη φάση. Έτσι σε ξυπνάει στην κατάλληλη στιγμή. Για να σταματήσεις την δόνηση, απλώς πατάς μία φορά το κουμπί. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για snooze, οπότε αν σταματήσεις το ξυπνητήρι μία φορά, δεν θα σε ενοχλήσει ξανά.

sony-smartband

Το κουμπί αυτό χρησιμοποιείται και κάπου αλλού. Πατώντας το δύο φορές θα δημιουργήσεις ένα Life Bookmark στην εφαρμογή που συντροφεύει το Smartband. Μόλις την ανοίξεις, θα δεις πως έχει δημιουργηθεί ένας σελιδοδείκτης, που περιλαμβάνει την ώρα, την τοποθεσία και την θερμοκρασία που είχε τη στιγμή που τον δημιούργησες. Σε αυτόν μπορείς να προσθέσεις και ένα σύντομο κείμενο. Έτσι η Lifelog μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρες ημερολόγιο της ζωής σου.

Περνώντας στο “fitness” μέρος του Smartband, δεν έμεινα τόσο ευχαριστημένος. Από τη μία πλευρά παρατήρησα πως τα δεδομένα που καταγράφει δεν εμφανίζονται στην εφαρμογή σε ζωντανό χρόνο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει καθώς χρησιμοποιείς κάποιον από τους fitness trackers της Fitbit. Θέλει λίγη ώρα μέχρι να εμφανιστούν. Από την άλλη έχω την εντύπωση πως χάνει μερικά βήματα στο περπάτημα. Η διαφορά φάνηκε τόσο όταν κάθισα να μετρήσω τα βήματα που έκανα σε μια συγκεκριμένη απόσταση, όσο και όταν συνέκρινα τα αποτελέσματα που μου έβγαλε μετά από μία βόλτα με τα αντίστοιχα που μου έβγαλε η εφαρμογή Moves.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του SmartBand είναι πως δεν σε “κλειδώνει” στο οικοσύστημα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Νωρίτερα είπαμε πως η μονάδα Core έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα απαλά χτυπήματα με το δάχτυλο που γίνονται στο πάνω μέρος της. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται στις διάφορες έξτρα εφαρμογές που έχει δημιουργήσει η Sony. Είναι δυνατόν για παράδειγμα να αλλάζεις το τραγούδι που παίζει εκείνη τη στιγμή το κινητό ή ακόμα και να ζητήσεις από το SmartBand να σε βοηθήσει να εντοπίσεις το κινητό τηλέφωνο, κάνοντας το να παίξει έναν συγκεκριμένο ήχο. Υπάρχουν μερικές ακόμα εφαρμογές, όμως δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Σε γενικές γραμμές αυτή η δυνατότητα δεν είναι κάτι που λειτουργεί απόλυτα σωστά. Υπήρχαν φορές που το SmartBand δεν αναγνώριζε τις εντολές μου και έπρεπε να προσπαθήσω και δεύτερη φορά. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Συμπέρασμα

Είναι φανερό πως το SmartBand δημιουργήθηκε για να συντροφεύει την Lifelog, πράγμα όχι απαραίτητα κακό. Στο μέλλον η Sony μπορεί να βγάλει κι άλλες συσκευές, οι οποίες συνδέονται και παρέχουν δεδομένα στην ίδια πλατφόρμα. Κάτι σαν αυτό, δηλαδή, που κάνει μέχρι σήμερα η Fitbit.

Η αλήθεια είναι πως αυτές τις ημέρες που το είχα στην κατοχή μου το SmartBand δεν κατάφερε να μου αλλάξει τις συνήθειες. Δεν με έκανε να θέλω να αθληθώ περισσότερο, ούτε να αφιερώνω λιγότερο ή περισσότερο χρόνο στις υπόλοιπες δραστηριότητες που καταγράφει. Προσωπικά θα ήθελα η Sony να εστιάσει περισσότερο στο “fitness” κομμάτι της συσκευής. Να μου δίνει για παράδειγμα την δυνατότητα να προσθέσω πως χθες από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 έπαιζα τένις. Ή πως προχθές ήμουν για μπάνιο από τις 11:00 μέχρι τη 13:00.

Ίσως κάτι τέτοιο να έρθει σε επόμενη έκδοση του SmartBand. Μέχρι τότε, θα κάνω υπομονή. Προφανώς όμως υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους οι πληροφορίες αυτές που καταγράφει το SmartBand αρκούν. Πολλοί θα μείνουν ικανοποιημένοι από την απλή καταγραφή βημάτων και χρόνων, αφού αυτό που θέλουν κατά βάση είναι ένα πλήρες ημερολόγιο της ψηφιακής -και όχι μόνο- ζωής τους. Το SmartBand έχει αρκετά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που το κάνουν να διαφέρει από τον ανταγωνισμό και αυτό είναι καλό.

Στα ελληνικά καταστήματα μπορείς να το βρεις γύρω στα €100 με €120, φθηνότερο από το Gear Fit της Samsung (€199) και το Up24 της Jawbone (€160).

sony-smartband-woman

Σχολιάστε >
23 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.