Η Android Συσκευή Σου Μπορεί Να Αποκαλύπτει Τις Τοποθεσίες Που Έχεις Επισκεφτεί

android-wifi

Το Electronic Frontier Foundation (EFF) αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Android συσκευή που έχεις δίπλα σου να αναμεταδίδει τις τοποθεσίες που έχεις επισκεφτεί σε όποιον βρίσκεται μέσα στην ακτίνα του WiFi.

Από το Android 3.1 και έπειτα το λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει η Google κάνει χρήση μιας λειτουργίας που ονομάζεται Preferred Network Offload (PNO). Αυτή δίνει τη δυνατότητα σε μια συσκευή που έχει σβηστή την οθόνη να διατηρεί μια σύνδεση WiFi σε λειτουργία χαμηλής ισχύος, με σκοπό να εξοικονομηθεί ενέργεια. Το θέμα είναι πως σύμφωνα με τα ευρήματα του EFF όταν μία τέτοια συσκευή Android έχει σβηστή την οθόνη, στέλνει περιοδικά μηνύματα που περιλαμβάνουν τα ονόματα των δικτύων που έχει συνδεθεί κατά το παρελθόν. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να συνδεθεί πιο γρήγορα σε ένα δίκτυο WiFi μόλις χρειαστεί.

Γενικά μιλώντας κάποιος τρίτος δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τις τοποθεσίες που έχεις επισκεφθεί διαβάζοντας ονόματα όπως “CYTA3D519D” και “HOL ALU WLAN”. Συχνά όμως τα SSIDs των δικτύων δεν έχουν τόσο γενικές ονομασίες, αφού οι ιδιοκτήτες τους τα αλλάζουν για να δείχνουν για παράδειγμα το όνομα της καφετέριας ή του εστιατορίου. Έτσι όποιος θέλει μπορεί να μελετήσει αυτά τα ονόματα για να βγάλει συμπεράσματα για το που έχεις πάει.

Διάβασε ακόμαΜια Ματιά Στην Εμφάνιση Και Όχι Μόνο Του Android L

Τα καλά νέα είναι ότι το παραπάνω διορθώνεται εύκολα, εφόσον το θέλεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στις ρυθμίσεις “Advanced Wi-Fi” - “Σύνθετο WiFi” και να απενεργοποιήσεις την επιλογή “Keep WiFi on during sleep” - “Διατήρηση WiFi στην αδράνεια”.

Το EFF, βέβαια, πιέζει την Google να το διορθώσει σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, μιας και πολλοί είναι οι χρήστες που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του. Στην απάντηση της προς το EFF η Google αναφέρει πως μελετάει πιθανές αλλαγές που μπορεί να κάνει σε μελλοντική ενημέρωση του Android:

“We take the security of our users’ location data very seriously and we’re always happy to be made aware of potential issues ahead of time. Since changes to this behavior would potentially affect user connectivity to hidden access points, we are still investigating what changes are appropriate for a future release.”

Σύμφωνα με το EFF το Android δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που επηρεάζεται από το παραπάνω (σ.σ. τα iOS 6, 7 και 8 είναι ασφαλή), όμως λόγω του μεριδίου αγοράς που κατέχει, αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών.

[via, via]

Σχολιάστε >
31 σχόλια
|
Κατηγορίες:

31 απαντήσεις στο “Η Android Συσκευή Σου Μπορεί Να Αποκαλύπτει Τις Τοποθεσίες Που Έχεις Επισκεφτεί”