Πώς Έζησα Το Startup Weekend Cyprus

swc-2013-01

67 χώρες. 202 πόλεις. 260 events κάθε χρόνο. 130.000 συμμετέχοντες. 4.000 εθελοντές. Αυτοί είναι μερικοί αριθμοί που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινό παγκοσμίως που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τη δική του startup και το δείχνει συμμετέχοντας στα Startup Weekends.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έγιναν 15 Startup Weekends και ένα από αυτά διοργανώθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου. Οι διοργανωτές του συνεδρίου με είχαν καλέσει να συμμετάσχω ως mentor των ομάδων που θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους startup σε 54 ώρες. Χωρίς δεύτερη σκέψη, δέχθηκα την πρόταση και την Παρασκευή το πρωί προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Φτάνοντας την Παρασκευή το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Μόλις έφτασα, είδα ένα πολύ ενθουσιώδες κοινό κάθε ηλικίας. Είχε συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, από παιδιά 17 ετών μέχρι και έναν κύριο μεγάλης ηλικίας, με λευκά μούσια, που ήταν ο μοναδικός συμμετέχοντας που έλαβε standing ovation κατά την τελική παρουσίαση του. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Παρασκευή ήταν η ημέρα που έσπασε ο πάγος και γνωρίστηκαν οι 120 (!) συμμετέχοντες μεταξύ τους. 43 από αυτούς, παρουσίασαν μία δική τους ιδέα που θα ήθελαν την δουν να πραγματοποιείται μέσα στις επόμενες 2 ημέρες. Μετά από ψηφοφορία, δημιουργήθηκαν 28 ομάδες που είχαν πλέον κάτι λιγότερο από 48 ώρες για να δουλέψουν στην ιδέα και να παρουσιάσουν το MVP τους. Κάποιες από τις ομάδες ξεκίνησαν να δουλεύουν το ίδιο βράδυ γεμάτες ενθουσιασμό. Παρακολουθούσα το #SWCY στο Twitter και είδα να ανεβαίνουν οι πρώτες φωτογραφίες από mockups.

Η Πρώτη Μέρα

Το Σάββατο, ήμουν από νωρίς στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας για να βοηθήσω τις soon-to-be startups. Όλες οι ομάδες δούλευαν σε έναν τεράστιο χώρο που, λίγα χρόνια πριν, ήταν έκθεση αυτοκινήτων. Το ότι δούλευαν όλοι σε ένα open space και όχι σε ξεχωριστούς χώρους ήταν σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς οι συμμετέχοντες μπορούσαν εύκολα να μιλήσουν μεταξύ τους και να ζητήσουν βοήθεια από τους μέντορες.

Ακόμα, κάποια mini-σεμινάρια που έγιναν από τους μέντορες, βοήθησαν πολύ τις ομάδες να κατανοήσουν ποιες είναι οι βασικές τους ανάγκες σε θέματα marketing, business και επικοινωνίας. Έτσι, οι ομάδες γνώρισαν πραγματικά τους μέντορες και ήξεραν που να απευθυνθούν ανάλογα με τις απορίες που είχαν.

Δες εδώ τις σημειώσεις που ετοίμασα πριν κάνω το σεμινάριο "social media for startups"

Η μέρα πέρασε γρήγορα με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, networking και πολύ κώδικα. Αυτό που παρατήρησα την πρώτη ημέρα και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ήταν ότι υπήρχε ισορροπία στις ομάδες και δεν ήταν μόνο developers ή μόνο business people. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που όλες οι ομάδες βρέθηκαν στο χώρο του Startup Weekend Cyprus και τη δεύτερη ημέρα.

Η Δεύτερη Μέρα

Ο χρόνος πλέον μετρούσε αντίστροφα. Σε λίγες ώρες, οι ομάδες θα έπρεπε να παρουσιάσουν την ιδέα τους στη σκηνή, μπροστά στους υπόλοιπους συμμετέχοντες και στους κριτές. Οι συμμετέχοντες το είχαν συνειδητοποιήσει αυτό και ήταν πιο "aggressive" την Κυριακή. Ζητούσαν πολύ πιο εύκολα το feedback των mentors ενώ ήθελαν πλέον βοήθεια σε πιο πρακτικά θέματα και όχι τόσο σε θεωρητικές απορίες.

Κάποιες από τις ομάδες μάλιστα, είχαν ήδη ολοκληρώσει το προϊόν τους από την προηγούμενη ημέρα και είχαν αρκετό χρόνο για να αφιερώσουν στην επιχειρηματική πλευρά και την προώθηση της ιδέας τους. Λίγο μετά το διάλειμμα για μεσημεριανό, άρχισαν οι πρώτες ομάδες να κάνουν test pitches και να παίρνουν το feedback των mentors ώστε να είναι απολύτως έτοιμες στις τελικές παρουσιάσεις.

Κατά την διάρκεια των test pitches παρατήρησα ότι πολλές από τις ιδέες που είχαμε ακούσει αρχικά, είχαν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, ίσως και πιο ρεαλιστικό ή κάτι που ήταν πιο κοντά σε αυτό που προλάβαιναν να ετοιμάσουν οι συμμετέχοντες σε αυτές τις 54 ώρες που είχαν στη διάθεση τους.

Τα Final Pitches

Παρόλο που κάθε ομάδα είχε στη διάθεση της μόλις 7 λεπτά για να παρουσιάσει την ιδέα της και να δεχτεί τις ερωτήσεις των κριτών, ήταν τόσες πολλές οι ομάδες που έφτασαν μέχρι το τέλος και θέλησαν να παρουσιάσουν που πέρασαν 4 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί και η τελευταία παρουσίαση.

Άλλες ιδέες ήταν καλές, άλλες όχι τόσο. Τις περισσότερες ιδέες τις είχαμε ακούσει ή τις είχαμε δει ξανά στο παρελθόν. Όμως, σημασία δεν έχει αν είσαι ο πρώτος που είχε αυτή την ιδέα. Σημασία έχει να υλοποιήσεις την ιδέα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσει το δυνητικό κοινό της.

Το ίδιο ισχύει και για τους νικητές. Έχουν μία τεράστια ευκαιρία να βγουν στο εξωτερικό, να ακούσουν ακόμα περισσότερο feedback και να μετατρέψουν την ιδέα τους σε ένα πραγματικό προϊόν. Ακόμα όμως κι αν δεν προχωρήσουν οι αρχικές ιδέες, θα έχουν συναντήσει κόσμο με πολύ εμπειρία, θα έχουν δει διαφορετικά πράγματα και θα αλλάξει ο τρόπος που σκέφτονται.

Όμως, ποιοι είναι αυτοί που κέρδισαν στο Startup Weekend Cyprus;

Οι Νικητές

Την τρίτη θέση κατέλαβε η ομάδα του Socialicious. Στόχος της είναι να φέρει σε επαφή τους μάγειρες της διπλανής πόρτας με τους ανθρώπους που θέλουν να τρώνε σπιτικό φαγητό αλλά δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Τα έσοδα θα προέρθουν από την προμήθεια που θα κρατάει το Socialicious για κάθε αγορά σπιτικού φαγητού που πραγματοποείται. Το Socialicious θυμίζει πολύ το δικό μας cookisto.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η υπηρεσία Smart@Home που έχει ως στόχο να μειώσει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια. Συνδέοντας τους sensors του Smart@Home με την υπηρεσία, οι χρήστες θα βλέπουν άμεσα από που προέρχεται η κατανάλωση του ρεύματος και με ποιους τρόπους μπορούν να μειώσουν το αντίστοιχο κόστος. Χρήματα στα ταμεία του Smart@Home θα μπουν από κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το API του Smart@Home αλλά και από κάποια συνδρομή που θα καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες.

Νικητές του Startup Weekend Cyprus αναδείχθηκαν τα παιδιά του diyful, μίας πλατφόρμας που θέλει να αποτελέσει τον προορισμό για κάθε επίδοξο τεχνίτη. Στο diyful θα βρίσκει κανείς πληροφορίες για το πως μπορεί να κατασκευάσει ένα τέτοιο project, τα υλικά που θα χρειαστεί καθώς και το κόστος τους.

Τι Έμαθα Στο Startup Weekend Cyprus;

Οι Κύπριοι είναι πολύ ενθουσιώδεις. Δείχνουν να θέλουν να κάνουν πράγματα. Η αγορά τους όμως, όπως και οι ίδιοι, είναι ακόμα ανώριμη και προσπαθούν να μάθουν πράγματα για τον θαυμαστό κόσμο των startups. Events όπως το Startup Weekend Cyprus σίγουρα θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό ώστε να αναπτυχθεί το οικοσύστημα πολύ γρήγορα.

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας απέδειξε έμπρακτα ότι στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες ενώ και οι εταιρείες δείχνουν ότι θέλουν βοηθήσουν ώστε να μεγαλώσει το startup community της Κύπρου. Ακόμα, μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση που οι άνθρωποι της Microsoft, του μεγάλου χορηγού του event, ήταν εκεί και τις δύο μέρες, συμμετείχαν ενεργά ενώ είχε έρθει και άνθρωπος από το Innovation Center της Αθήνας για να βοηθήσει στο Startup Weekend Cyprus.

Οι διοργανωτές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για το event. Φρόντισαν να έρθουν άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου για να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τους συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων, ηταν μαζί μας ο Tak Lo, program manager του Techstars στο Λονδίνο, o Krzysztof ("Chris") Kowalczyk, early stage investor στη HardGamma, ο Tim de Broekert, mentor στο Startup Bootcamp και ο Craig Zamary, serial entrepreneur και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Kent.

Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά το Startup Weekend Cyprus θα είναι πιο ώριμο και οι συμμετέχοντες θα ξέρουν τι να περιμένουν και τι θα πρέπει να ετοιμάσουν σε αυτές τις 54 ώρες. Αρκεί που φέτος έγινε η αρχή...

Βρες περισσότερες πληροφορίες για το Stratup Weekend Cyprus στα παρακάτω links:

Live Microblogging of #SWCY

Startup Weekend Cyprus Facebook Fanpage

Twitter list με συμμετέχοντες από το Startup Weekend Cyprus

Σχολιάστε >
39 σχόλια
|
Κατηγορίες:

39 απαντήσεις στο “Πώς Έζησα Το Startup Weekend Cyprus”

  1. Ο/Η gritzalas λέει:

    Τη ζωή σου να κάναμε...

  2. Ο/Η DIMITRISK λέει:

    Εγώ, αφού μιλάμε για events, θα προτιμούσα να ζήσω τη μοναδική εμπειρία της ξενάγησης στις νέες 'διαστημικές' εγκαταστάσεις της Apple!...