Οι Αισθητήρες Των Smartphones Μας Δίνουν Πληροφορίες Για Τον Καιρό

weathersignal-01

Το OpenSignal είναι ένα startup που παρέχει στο κοινό πληροφορίες για την ποιότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο (ρίξε μια ματιά, έχει και για την Ελλάδα). Αυτές τις συλλέγει με crowdsourcing, μέσα από τις αντίστοιχες εφαρμογές που κυκλοφορούν για το iOS και το Android.

Πριν από περίπου 18 μήνες η ομάδα άρχισε να καταγράφει δεδομένα σχετικά με την απόδοση της μπαταρίας σε κάθε συσκευή. Αυτά ήταν το επίπεδο φόρτισης, η τάση και η θερμοκρασία της μπαταρίας. Λίγο καιρό αργότερα, παρατήρησε κάτι εντυπωσιακό: ο μέσος όρος των θερμοκρασιών που έπιαναν οι μπαταρίες των συσκευών σε μία περιοχή είχε άμεση σχέση με τη θερμοκρασία στον αέρα.

Μετά από αυτή την παρατήρηση και θέλοντας να εκμεταλλευτεί τους ολοένα και περισσότερους αισθητήρες των smartphones, η ομάδα κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο το WeatherSignal.

Πέρα από τη θερμοκρασία με την παραπάνω μέθοδο, η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί τον αισθητήρα φωτός που έχουν τα κινητά μας, για να καταγράψει το πόσο δυνατά φωτίζει ο ήλιος μια περιοχή. Άλλες μετρήσεις που κάνει, αφορούν τη μαγνητική ροή και την πίεση του αέρα. Ειδικά για το Galaxy S4, το οποίο περιλαμβάνει υγρόμετρο, το WeatherSignal καταγράφει και την υγρασία στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά τα δεδομένα ανεβαίνουν ανώνυμα στους servers της εταιρείας, δημιουργώντας μια πλήρως crowdsourced βάση δεδομένων σχετικά με τον καιρό.

Μέχρι σήμερα οι μετεωρολόγοι παίρνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται μέσα από σταθμούς που βρίσκονται πάντα στο ίδιο μέρος. Απώτερος στόχος του OpenSignal είναι να μετατρέψει κάθε smartphone σε ένα μικρό κινητό μετεωρολογικό σταθμό, δίνοντας έτσι στους επιστήμονες ακόμα περισσότερα δεδομένα από αυτά που έχουν στη διάθεση τους σήμερα.

Το WeatherSignal είναι διαθέσιμο για όλες τις Android συσκευές (Froyo ή νεότερο) μέσω του Google Play.

[via]

Σχολιάστε >
16 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.