Sony Xperia Z Review: Ο Αδέξιος Γίγαντας

xperiaz_1

Η φετινή Άνοιξη μας έφερε πολλά νέα smartphones με υψηλές προδιαγραφές, από τους κατασκευαστές που ορέγονταν το θρόνο της high-end κατηγορίας. HTC One, LG Nexus 4, Samsung Galaxy S4, Xperia Z, όλα με το δικό τους στυλ και τη δική τους δυναμική, έτοιμα να κονταροχτυπηθούν μέχρι τέλους. Το hardware και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως, δεν αρκούν για να αναδείξουν νικητές, παρά μόνο τα φαβορί. Και φυσικά, ο τίτλος του κορυφαίου πρέπει να δικαιολογείται πλήρως από τη συνολική εμπειρία που σου προσφέρει ένα smartphone, όχι μερικώς.

Η υποψηφιότητα της Sony στον άτυπο αυτό διαγωνισμό, είναι το Xperia Z. Ένα HD, 5άρι μοντέλο με άρτια specs αλλά και επιπλέον δυνατότητες που το καθιστούν σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή. Τι κρύβεται στ’αλήθεια όμως πίσω από το γράμμα “Z”; Είχαμε τη συσκευή στα χέρια μας για αρκετές μέρες και εξερευνήσαμε κάθε σπιθαμή της, προκειμένου να απαντήσουμε σήμερα στο παραπάνω ερώτημα...

Ας δούμε γρήγορα και επιφανειακά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xperia Z, τα οποία μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο τέλος του άρθρου. Οθόνη IPS 5 ιντσών με ανάλυση full HD (1080 x 1920), προστασία απέναντι στις εκδορές και τα χτυπήματα, τετραπύρηνος Snapdragon στο 1,5 GHz με Adreno 320 GPU, 2 GB RAM και 16 GB εσωτερικής μνήμης, επεκτάσιμης ωστόσο μέσω microSD. Αυτά για να πάρετε μια ιδέα για τη συνέχεια, αν και όπως γνωρίζουμε, άλλες λεπτομέρειες θα κάνουν ένα κινητό να ξεχωρίσει ανάμεσα στα «όμοιά» του. Η αρχική εντύπωση που αφήνει το Xperia Z στο χέρι του χρήστη, κρίνεται μάλλον..."περίεργη". Ειδικά όταν το χέρι αυτό έχει συνηθίσει σε μοντέλα της Apple, της HTC ή της Samsung, μοντέλα καλοσχεδιασμένα και με έμφαση στο design. Στο χέρι βρίσκεται ένα ογκώδες, παραλληλόγραμμο αντικείμενο με γωνίες αντί για καμπύλες και ωσάν να μη φτάνει αυτό, στην προσπάθεια του να εντοπίσει τις διάφορες υποδοχές, αρχίζουν και ανοίγουν τα...πορτάκια. Ενσωματωμένα πλαστικά καπάκια για τη microSD, για τη micro-SIM, για τη USB, για το audio jack, ναι, τέσσερα συνολικά πορτάκια σε κινητό των 600-700 € που κατασκευάζεται το 2013! Ομολογώ ότι με έπιασε εξ’απήνης. Οι διαστάσεις και το βάρος του Ζ βρίσκονται σε λογικά πλαίσια, το φινίρισμα δεν είναι καθόλου άσχημο με το glossy πίσω μέρος και τη λαστιχένια περιφέρεια, όμως πολλοί χρήστες ίσως το μισήσουν από την πρώτη στιγμή.

xperiaz_3

Θα έχουν κάνει ένα τραγικό λάθος. Πρώτον, υπάρχει λόγος για τα πολλά πορτάκια (που παρεπιμπτόντως ανοίγουν σχετικά εύκολα χωρίς να έχετε νύχια...τίγρης) και τις περίεργα τοποθετημένες υποδοχές, δεν είναι άλλος από τη στεγανότητα της συσκευής όταν βυθιστεί στο νερό σε βάθος έως 1 μέτρου και για έως 30 λεπτά. Φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και πράγματι το Xperia δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από το κρύο μπάνιο του, εξαιρουμένου του μεγαφώνου που για 1-1,5 ώρα περίπου αρνείτο να αποδώσει με τη σωστή ένταση και μόλις που το ακούγαμε. Μάλλον επρόκειτο για φυσιολογική συμπεριφορά του μετά τη βύθιση, αφού επανήλθε σύντομα και δούλευε απρόσκοπτα για πολύ καιρό στη συνέχεια. Μιας που βρισκόμαστε στο θέμα του μεγαφώνου, η τοποθέτησή του στο πλάι της συσκευής, κάτω-αριστερά, είναι ίσως ατυχής καθώς κρατώντας την σε landscape mode (π.χ. για να δείς ένα video ή μια ταινία), ο δείκτης του δεξιού χεριού ασυναίσθητα το καλύπτει. Έτσι αναγκάζεσαι να το κρατάς με άβολο τρόπο. Ψιλά γράμματα, αλλά γι’αυτά είμαστε εδώ.

Δεύτερον, μπορεί το Ζ να φαίνεται σαν άχαρο τούβλο απέναντι στον ανταγωνισμό, όμως αν μη τι άλλο, οι σχεδιαστές της Sony πέτυχαν το στόχο τους, το άψογο grip, ακόμη και με το ένα χέρι. Το Z δεν έχει hard home button, ακριβώς όπως και το Nexus 4 που πρόσφατα είδαμε, όμως σε αντίθεση με αυτό και τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς που πάσχουν στο θέμα πρόσφυσης, για 5άρι smartphone είναι απίστευτα εύχρηστο. Μπορείς να το χειριστείς άνετα με το ένα χέρι, ακόμα και να το «χορεύεις» στην παλάμη σου και δε θα σου πέσει ποτέ! Οι γωνίες μπορεί να είναι ακαλαίσθητες, αλλά εξυπηρετούν αυτό τον ευγενή σκοπό. Και όσο περνά ο καιρός, εξοικειώνεσαι με την κάπως χοντροκομμένη εμφάνισή του, αλλά κυρίως την ξεχνάς τελείως μπροστά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός ο σχεδιασμός. Από τα λίγα ακριβά μοντέλα που μπορείς να τολμήσεις να μην τους αγοράσεις θήκη. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που γνωρίσει κάποια πτώση, η κατασκευή είναι τόσο στιβαρή που θυμίζει κάτι από...Nokia! Να τονίσουμε ότι παρά το φαινομενικά μεγάλο όγκο, στην πράξη είναι από τα μοντέλα της αγοράς με το μικρότερο πάχος (7,9 mm). Στο πλάι βρίσκουμε τα πλήκτρα για την ένταση, ενώ το power button που κλειδώνει και ξεκλειδώνει φτιάχτηκε ακολουθώντας μια διαφορετική προσέγγιση. Ογκώδες, στρογγυλό και νικελ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη συσκευή και ξεχωρίζει με εμφατικό τρόπο από αυτή. Χτυπάει άσχημα στο μάτι αρχικά, όμως με τον καιρό το συνηθίζεις και εκτιμάς ακόμα περισσότερο την ευκολία με την οποία το «βρίσκεις» ψηλαφώντας τη συσκευή, χωρίς να την περιστρέφεις σαν χαζός ψάχνοντάς το. Όπως προείπαμε, όλες οι θύρες και υποδοχές είναι καλυμμένες από πορτάκια, με τη microSIM στα δεξιά, το audio jack στο πάνω μέρος και τη USB με τη microSD στα αριστερά.

xperiaz_2

Περνώντας στα ενδότερα της συσκευής, σίγουρα δεν έχουμε κανένα παράπονο από την οθόνη (Sony Bravia Engine 2). Εξαιρετικά χρώματα, πολύ καλή ευκρίνεια και φωτεινότητα, αν με έντονη ηλιοφάνεια, ακόμη και η μέγιστη τιμή της δεν αρκεί για να τη διακρίνεις άνετα. Ωστόσο η αυτόματη ρύθμιση κάνει πολύ καλή δουλειά και στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα χρειαστεί να την πειράξετε. Το Xperia Z είναι φυσικά ταχύτατο, ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε μαζί του, χάρη στο ισχυρό hardware. Μάλιστα είχαμε τη δυνατότητα να τρέξουμε και το νέο 3DMark της Futuremark για Android benchmark στο Z, με αποτέλεσμα κοντά στο ενδεικτικό (9300-9500 marks), από τα κορυφαία της κατηγορίας. Δε περιμέναμε κάτι λιγότερο, ούτε κάτι περισσότερο φυσικά. Η συσκευή δε ζεσταίνεται υπερβολικά, ακόμα και με βαριά χρήση, θα το αντιληφθείτε όμως στο πίσω μέρος της, ακριβώς κάτω από την κάμερα, όταν αυτό συμβεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικό πάντως. Πολύ ομαλή μετάβαση μεταξύ εφαρμογών και menus, γρήγορη απόκριση, γενικά κανένα παράπονο στον τομέα των επιδόσεων από το Xperia Z. Το Jelly Bean (4.1.2) θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον με την 4.2.2 έκδοση του λειτουργικού, συνεπώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε το Z σε δράση με την πιό πρόσφατη μορφή του Android.

H οπίσθια κάμερα έχει ανάλυση 13 Megapixels, αλλά ως γνωστόν τα MP δε φέρνουν την άνοιξη από μόνα τους. Οι λήψεις είναι εφάμιλλες ή/και καλλυτερες των top 8 MP μοντέλων, αν και το ψηφιακό zoom δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο ύπαρξης σε αυτά τα smartphones κατά τη γνώμη μου, με την παραμόρφωση της εικόνας να είναι πολύ έντονη όσο περισσότερο το εφαρμόζουμε. Το LED flash κάνει τη δουλειά του άψογα και φωτίζει τους σκοτεινούς χώρους ή εναλλακτικά «γεμίζει» τις σκιές σε μέτριας φωτεινότητας σκηνικά, ενώ και το 1080p video στα 30 FPS που υποστηρίζεται είναι αντάξιο μιας high-end συσκευής. Δυστυχώς, με την υπάρχουσα τεχνολογία δε μπορούμε να δούμε καλύτερες λήψεις από τα κινητά της εποχής μας, οπότε θα αρκεστούμε σε αυτά που μας προσφέρουν και θα περιμένουμε το επόμενο, μεγάλο breakthrough. Εν ολίγοις, μη περιμένετε θαύματα από την κάμερα του Xperia Z, είναι απλά μια πολύ καλή κάμερα smartphone. Η εμπρόσθια κάμερα έχει ανάλυση 2,2 MP και μπορεί να τραβήξει επίσης HD video, εκτελώντας τα καθήκοντά της με επιτυχία.

xperiaz_4

Διαβάζοντας τα παραπάνω και μέχρι εδώ, βλέπουμε ένα αξιοπρεπές high-end μοντέλο, με ισχυρό hardware, διφορούμενο σχεδιασμό, με κάμερα και οθόνη σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Τι το διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα; Tι μπορεί να το κάνει να ξεχωρίσει και να δώσει ένα ατού στη Sony, απέναντι στην HTC, την LG, τη Samsung; Ποιό είναι το “killer feature” που θα μπορούσε να κάνει το Z ένα κορυφαίο smartphone;

Αν περιμένετε κάτι ανεπανάληπτο και κοσμογονικό, δε θα το βρείτε εδώ. Ωστόσο, δε γίνεται να μην κάνουμε ειδική μνεία στη μπαταρία και την αυτονομία της συσκευής, που πραγματικά είναι από τις κορυφαίες που έχουμε συναντήσει εδώ και πολύ καιρό σε smartphone 4,5/4,7/5.0 ιντσών. Και το εννοούμε. Τα 2.330 mAh είναι μάλλον συνηθισμένη χωρητικότητα με τα τωρινά δεδομένα, όμως είναι το optimization και το power saving του Xperia Z που την καθιστά αρκετή, όχι απλά για μια μέρα βαριάς χρήσης, αλλά και περισσότερο! Mε μια πλήρη φόρτιση και έξυπνη διαχείριση των συνδέσεων (το Wi-Fi κλείνει αυτόματα όταν δεν υπάρχει αναγνωρισμένο hotspot σε κοντινή απόσταση για παράδειγμα), αλλά και τη φωτεινότητα στο “Auto”, η συσκευή μπορεί να αντέξει άνετα μια μέρα γεμάτη με ομιλία, browsing, ακόμα και θέαση HD video για αρκετή ώρα! Και το βράδυ ακόμα θα είναι σε λειτουργία με μεγάλο περιθώριο! Με μέτρια χρήστη το Xperia Ζ αντέχει ακόμα και 2 μέρες λειτουργίας χωρίς φόρτιση, επιδόσεις που σίγουρα το κάνουν σαφώς ανώτερο του ανταγωνισμού στον τομέα της αυτονομίας. Μπορεί να μην είναι το τρομερό χαρακτηριστικό που θα σχηματίσει ουρές στα καταστήματα και θα φτιάξει τη μέρα στο τμήμα marketing, όμως αν μη τι άλλο, δε ξέρω κάποιον που θα προτιμήσει ένα smartphone που κρατάει 18 ώρες έναντι ενός που κρατά 28+, με την ίδια χρήση. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε σίγουρα υπ’όψιν. Η φόρτιση καθ’αυτή απαιτεί γύρω στις 2 ώρες με τον ταχυφορτιστή που παρέχει η Sony.

xperiaz_6

Λοιπές παρατηρήσεις μας έχουν να κάνουν με το σχετικά αδύναμο και όχι τόσο «καθαρό» μεγάφωνο, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ένταση του ακουστικού, που δε δικαιολογείται σε ένα τόσο ακριβό και high-end μοντέλο. Το Xperia Z υποστηρίζει και docking station (περιλαμβάνεται στη συσκευασία) μέσω των δύο μεταλλικών επαφών στην αριστερή πλευρά του, οι οποίες εξυπηρετούν τη σύνδεση και τη φόρτιση. Καλό “extra” για να δείτε μια ταινία ή για να τραβήξετε video με τη συσκευή σε όρθια στάση για πολλή ώρα. Αν υπήρχε και ένας τρόπος να ξεφορτωθεί η Sony αυτά τα αντιαισθητικά (πλην πρακτικά) πορτάκια των θυρών, συν τη διόρθωση των παραπάνω μικρών ελαττωμάτων, θα μιλούσαμε ίσως για μια συσκευή που δε έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη στην αγορά. Κι ας μη φέρει το hype ενός Galaxy S4.

Το Xperia Z είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμές που ξεκινούν κοντά στα 600 €. Φθηνότερο από τα One/4S αλλά εξ’ίσου ακριβότερο από το Nexus 4, οπότε μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί τη «χρυσή τομή» αυτή τη στιγμή και την καλύτερη αγορά, αν θέλετε οπωσδήποτε 5άρα οθόνη. Φυσικά οι τιμές των One/4S θα πέσουν σύντομα μέσα σε λίγες εβδομάδες  και θα κυμανθούν κοντά στα ίδια επίπεδα με του Z, οπότε η επιλογή έχει να κάνει με τα ειδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει η εκάστοτε εταιρεία στις συσκευές της, αλλά και το προσωπικό γούστο του χρήστη, όσον αφορά το σχεδιασμό. Bottom line, το Xperia Z είναι ένα εξαιρετικό smartphone που αξίζει να έχετε στη λίστα σας, αν στοχεύετε τη high-end αγορά. Η επερχόμενη μάχη μεταξύ HTC, Samsung και Sony θα είναι ίσως από τις πλέον αμφίρροπες που έχουμε δεί εδώ και καιρό...

Με μία ματιά το Sony Xperia Z

Πλεονεκτήματα

  • Προστασία απέναντι σε νερό και σκόνη
  • Επιδόσεις
  • Αυτονομία
  • Εργονομία

Μειονεκτήματα

  • Το «τετράγωνο» design με τα 4 πορτάκια για τις θύρες
  • Μέτρια απόδοση ακουστικού και μεγαφώνου

xperiaz_5

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Sony Xperia Z

 

  • Δίκτυα: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100, 4G Network LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • Micro-SIM
  • Διαστάσεις: 139 x 71 x 7.9 mm
  • Βάρος: 146 g
  • Οθόνη: TFT capacitive touchscreen, 16.000.000 χρώματα, 1080 x 1920 pixels, 5.0” (441 ppi), ενισχυμένο κρύσταλλο για χτυπήματα και εκδορές, Sony BRAVIA Engine 2.
  • Αδιάβροχο έως 1,5 μέτρο για 30 λεπτά (IP57 certified)
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Πυξίδα
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack
  • Μνήμη: 16 GB (εσωτερική), 2 GB RAM, microsSD έως 64 GB
  • Δεδομένα: HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.8 Mbps, LTE, Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL, WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4.0 με A2DP, NFC, microUSB v2.0, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Κάμερα: 13 MP (4128 x 3096 pixels), autofocus, touch focus, geo-tagging, αναγνώριση προσώπων, σταθεροποίηση εικόνας, HDR, panorama, video 1080p @ 30 FPS, εμπρόσθια κάμερα 2.2 MP, 1080p@ 30 FPS
  • Λειτουργικό: Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean) με μελλοντικό update σε v4.2.2 (Jelly Bean)
  • Chipset: Qualcomm APQ8064 Snapdragon
  • CPU: Quad-core 1.5-1.7 GHz Krait
  • GPU: Adreno 320
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
  • Browser: HTML5
  • Ραδιόφωνο: Stereo FM με RDS
  • Χρώματα: Μαύρο, Λευκό, Μωβ
  • GPS με υποστήριξη A-GPS και GLONASS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: SNS, επεξεργαστής εικόνων/video, MP3/AAC+/WAV/WMA - MP4/H.263/H.264/WMV player, organizer, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου, document viewer/editor, active noise cancellation mic, video/photo editor, Google Apps, TV-Out
  • Μπαταρία: Li-Ion 2330 mAh
  • Αναμονή: Έως 530 ώρες.
  • Ομιλία: Έως 11 ώρες (2G) ή έως 14 ώρες (3G).
  • Τιμή Λιανικής: € 600
Σχολιάστε >
40 σχόλια
|
Κατηγορίες:

40 απαντήσεις στο “Sony Xperia Z Review: Ο Αδέξιος Γίγαντας”

  1. Ο/Η Tony Stark λέει:

    ενταξει το κινητο γαμαει (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΖΗΛΕΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ I-PHONE 5,ΜΟΝΟ ΤΑ

    HD ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η 13,1 MEGAPIXELS ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΕΝΤΡΙΣΗ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΚΕΤΑ!!!

  2. [...] Sony Xperia Z Review: Ο Αδέξιος Γίγαντας [...]

  3. [...] smartphones της αγοράς: Το Xperia Z. Το review που προέκυψε μπορείς να το διαβάσεις εδώ. Εκτός από το review, προέκυψε και κάτι άλλο: Η Sony μας [...]

  4. Ο/Η Zografia Boudouri λέει:

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ

  5. Ο/Η nkl λέει:

    Πολύ καλή κάμερα , οθόνη και είναι ότι πρέπει για καλοκαιράκι που είναι και αδιάβροχο