Τέλος Για Το Google Reader Από 1η Ιουλίου

Google Reader Retired

Η Google ανακοίνωσε την καθιερωμένη ανοιξιάτικη εκκαθάριση, κατά την οποία ανακοινώνει ποια προϊόντα και υπηρεσίες παύουν να λειτουργούν. Ένα από αυτά είναι το -αγαπημένο για πολλούς ακόμα- Google Reader, το οποίο από την 1η Ιουλίου και μετά δεν θα λειτουργεί, κλείνοντας έτσι ένα κύκλο ζωής 8 ετών.

Από την εκκαθάριση δεν γλυτώνει το Google Voice για BlackBerry, αφού όπως διαβάζουμε η Google δε θα το υποστηρίζει από την επόμενη βδομάδα, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο τους χρήστες σε HTML5 λύσεις. Από σήμερα δεν θα μπορείς να αποκτήσεις το Snapseed για Windows και Mac, όμως οι mobile εκδόσεις της εφαρμογής θα συνεχίσουν να προσφέρονται δωρεάν. Στα υπόλοιπα "θύματα" της εκκαθάρισης συναντάμε διάφορα APIs.

Σε μια περίοδο που το RSS άνθιζε, το Google Reader ήταν η μοναδική αξιόλογη λύση για όποιον ήθελε να παρακολουθεί τι ανεβαίνει σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την υπηρεσία έχει μειωθεί σημαντικά, αφού οι περισσότεροι χρήστες είναι είτε news junkies, είτε δημοσιογράφοι.

Το Google Reader και το Google+

Παρόλο που η Google ρίχνει την ευθύνη για το τέλος του Google Reader σε αυτό το γεγονός, τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι. Ο Brian Shih, Product Manager του Google Reader μέχρι το 2011, απαντάει σε μια ερώτηση στο Quora και υποστηρίζει πως το Google+ και η μανία της Google να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο που θα ρίξει το Facebook από το θρόνο του είναι αυτά που οδήγησαν στο τέλος της υπηρεσίας.

Σε κάθε προσπάθεια που έκανε η Google προς αυτή την κατεύθυνση (OpenSocial, Buzz, Google+) οι πρώτοι που "τραβούσε" για να δουλέψουν σε νέες ιδέες ήταν τα μέλη της ομάδας του Google Reader. Πίστευαν πως είναι οι μόνοι εργαζόμενοι μέσα στη Google που πραγματικά γνωρίζουν πως λειτουργεί το social.

Μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καλό

Ανεξάρτητα με το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι, το γεγονός είναι πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν φανατικοί χρήστες από τους οποίους θα λείψει το Google Reader. Αυτοί μπορούν μέχρι την 1η Ιουλίου να εξαγάγουν τα feeds τους για να τα προσθέσουν στη συνέχεια κάπου αλλού, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σαν το Google Takeout.

Αλλά ας δούμε και την άλλη πλευρά. Το τέλος του Google Reader μπορεί να είναι κάτι θετικό. Ο ερχομός και η εδραίωση του ως η πρώτη και μοναδική λύση για όποιον έψαχνε έναν RSS reader σταμάτησε την οποιαδήποτε καινοτομία στο χώρο αυτό. Ίσως τώρα που δημιουργείται αυτό το τεράστιο κενό, οι εφαρμογές που θα έρθουν να το καλύψουν έχουν την κατάλληλη ευκαιρία να φέρουν και την ανανέωση που έλειπε.

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “Τέλος Για Το Google Reader Από 1η Ιουλίου”

  1. Ο/Η xrbo λέει:

    Bad news :(
    Ειναι εργαλείο για εμένα και το θέμα ειναι οτι θα επηρρεασει και τους άλλους readers που έκαναν import από αυτόν της google.

  2. Ο/Η Alexandros E λέει:

    Flipboard guys. Just Flipboard.

  3. [...] Ανεξάρτητα με το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι, το γεγονός είναι πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν φανατικοί χρήστες από τους οποίους θα λείψει το Google Reader. Αυτοί μπορούν μέχρι την 1η Ιουλίου να εξαγάγουν τα feeds τους για να τα προσθέσουν στη συνέχεια κάπου αλλού, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σαν το Google Takeout. Αλλά ας δούμε και την άλλη πλευρά. Το τέλος του Google Reader μπορεί να είναι κάτι θετικό. Ο ερχομός και η εδραίωση του ως η πρώτη και μοναδική λύση για όποιον έψαχνε έναν RSS reader σταμάτησε την οποιαδήποτε καινοτομία στο χώρο αυτό. Ίσως τώρα που δημιουργείται αυτό το τεράστιο κενό, οι εφαρμογές που θα έρθουν να το καλύψουν έχουν την κατάλληλη ευκαιρία να φέρουν και την ανανέωση που έλειπε. Πηγή: away.gr [...]