Ο νέος βασιλιάς των υπερυπολογιστών ονομάζεται Titan

Πριν από περίπου ένα χρόνο το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αποφάσισε να δώσει $97 εκατομμύρια στην Nvidia και στην Cray, την εταιρεία που ίδρυσε το 1972 ο "πατέρας των υπερυπολογιστών", ο Seymour Cray, για να κατασκευάσουν τον πιο γρήγορο υπερυπολογιστή στον κόσμο. Το εγχείρημα τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού ο Titan, όπως ονομάζεται, βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στην 1η θέση.

Στη θέση του Titan μέχρι πρόσφατα είχαμε τον Jaguar. Μετά την αλλαγή του ονόματος και την αναβάθμιση, ο Titan κατέγραψε 17,59 petaflops* στα LINPACK benchmarks (θεωρητικά μπορεί να φτάσει τα 27,11 petaflops), τα οποία χρησιμοποιούνται για να καθορίζεται ποιοι είναι οι 500 πιο δυνατοί υπερυπολογιστές στον κόσμο. Στη 2η θέση τώρα βρίσκεται ο Sequoia, ο πρώτος στην κατηγορία του που περιλαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο πυρήνες και ο οποίος κατέγραψε στο παρελθόν 16,32 petaflops στις ίδιες δοκιμές.

Ο Titan τρέχει Cray Linux Environment, έχει χωρητικότητα 710.144 GB και κάνει χρήση 560.640 πυρήνων. Ανάμεσα σε αυτούς συναντάμε 18.688 Tesla K20X GPUs, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να εκτελεί περισσότερες πράξεις ταυτόχρονα, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν έναντι των απλών επεξεργαστών. Παρόλο που τα στατιστικά δείχνουν πως το 70% των επεξεργαστών στο TOP500 προέρχονται από την Nvidia, στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστή εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή των GPUs και η AMD αυτή των CPUs.

Οι ομολογουμένως τεράστιες δυνατότητες του Titan θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς σε τομείς όπως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα time-lapse video με το στήσιμο του Titan.

* 1 petaflop = 10^15 πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.