Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους όρους χρήσης του Instagram και τι μπορείς να κάνεις;

Αν έχεις χρησιμοποιήσει το Instagram από χθες, θα έχεις παρατηρήσει το μήνυμα που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης και σε ενημερώνει για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στους όρους χρήσης της υπηρεσίας από τις 16 Ιανουαρίου. Οι αλλαγές αυτές γίνονται μέσα στα πλαίσια της εξαγοράς του Instagram από το Facebook και σύμφωνα με την εταιρεία έχουν ως στόχο να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους χρήστες. Τους χρήστες όμως, φαίνεται πως δεν τους σκέφτηκε στην πραγματικότητα κανείς.

Τόσο το Facebook, όσο και το Instagram, έχουν κάνει αναφορές στις διαφημίσεις που έρχονται σύντομα στο δεύτερο, όμως δε γνωρίζαμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτές οι αλλαγές μας δίνουν μια πρώτη ματιά του τι θέλουν να κάνουν. Με λίγα λόγια, οι νέοι όροι χρήσης μπορούν να συνοψισθούν σε 4 σημεία:

  1. Το Instagram μπορεί να μοιράζεται δεδομένα για σένα (όπως το username ή τα metadata των φωτογραφιών) με το Facebook και τους διαφημιστές.
  2. Είναι πιθανό να συμμετέχεις σε διαφήμιση χωρίς να το γνωρίζεις. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν είσαι μέλος του Instagram, αφού μπορεί κάποιος γνωστός σου να έχει ανεβάσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία στην υπηρεσία.
  3. Οι ανήλικοι δεν εξαιρούνται από την παρουσία σε διαφημίσεις. Μπορεί να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί κάποιος το Instagram αν είναι 13 χρονών, όμως με τους νέους όρους το άτομο αυτό συμφωνεί πως οι γονείς του γνωρίζουν και συμφωνούν με τη φωτογραφία στο profile, το username και όλες τις φωτογραφίες που ανεβάζει.
  4. Δεν έχεις δικαίωμα να εξαιρέσεις τον εαυτό σου από όλα τα παραπάνω.

Θα περίμενε κανείς πως θα υπήρχε κάποια opt-out επιλογή, έτσι ώστε όσοι δε συμφωνούν να έχουν το δικαίωμα της επιλογής να μην εμφανίζονται σε διαφημίσεις. Προς το παρόν, η μόνη λύση, αν διαφωνείς, είναι να διαγράψεις το λογαριασμό σου. Οι νέοι όροι χρήσης θα καλύπτουν όλες τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Instagram από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, οπότε ό,τι τράβηξες πιο πριν είναι προστατευμένο.

Για ακόμα μία φορά, με κινήσεις σαν την παραπάνω χαμένοι βγαίνουν οι χρήστες. Από το πρωί η ενόχληση πολλών χρηστών του Instagram είναι φανερή στα μηνύματα που γράφουν στο Twitter, με κάποιους από αυτούς να δηλώνουν πως αν δεν αλλάξει κάτι, σκοπεύουν να διαγράψουν το λογαριασμό τους στην υπηρεσία και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν άλλες, όπως για παράδειγμα το Flickr, του οποίου η νέα mobile εφαρμογή είναι εξαιρετική.

Αν αποφασίσεις κι εσύ να διαγράψεις το λογαριασμό σου από την υπηρεσία μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  1. Χρησιμοποίησε το Instaport για να κατεβάσεις όλη τη βιβλιοθήκη μέσα σε λίγα λεπτά.
  2. Επιλέγοντας το Delete Your Account στο profile σου για να διαγράψεις το λογαριασμό. Πρέπει να γνωρίζεις πως αν προχωρήσεις, οι φωτογραφίες, τα σχόλια και τα likes που έχεις αφήσει θα διαγραφτούν, χωρίς να είναι δυνατή η επαναφορά τους, ενώ το username που είχες δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Σίγουρα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου αρκετοί θα είναι οι χρήστες που θα φύγουν από την υπηρεσία, όμως το πιο πιθανό είναι ο αριθμός να μην είναι αρκετά μεγάλος για να επηρεάσει σημαντικά το user base του Instagram. Αν όμως δεν αλλάξει κάτι στους όρους χρήσης, αυτή θα είναι η ιδανική ευκαιρία για άλλες, παλιές ή νέες, υπηρεσίες να έρθουν και να κλέψουν τους δυσαρεστημένους χρήστες. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σχεδόν $1 δις που ξόδεψε το Facebook για να αποκτήσει το Instagram θα φαντάζουν ακόμα πιο άσκοπα.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
25 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.