RIM: Νέος Πρόεδρος και CEO

Το 2011 ήταν ίσως η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων ετών για την RIM, με τα μερίδιά της στην αγορά των smartphones να συρρικνώνονται με γεωμετρική πρόοδο, αδυνατώντας να ακολουθήσει τις πλατφόρμες iOS  και Android. Σε αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε ο νέος Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της RIM, Thorsten Heins, αντικαθιστώντας τους Mike Lazaridis και Jim Balsillie.

Ποιος είναι όμως ο Thorsten Heins; Ο 54χρονος νέος Πρόεδρος της RIM κατάγεται από τη Γερμανία, ο οποίος μετακόμισε στην εταιρεία το 2007, μετά τη θητεία του ως Chief Technology Officer στη Siemens AG. Με εμπειρία στην έρευνα και την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση πελατών, τις πωλήσεις και την ανάπτυξη των προϊόντων, έχει ασχοληθεί με πάρα πολλούς τομείς στο 20χρονο πέρασμά του από τη Siemens. Τα τελευταία χρόνια κατείχε τη θέση του COO  στη RIM με εποπτεία στην ανάπτυξη hardware και software.

Tί σημαίνει όμως για τη RIM  η αλλαγή σκυτάλης στη θέση του Προέδρου; Αποτελεί μόνο ένα «φρεσκάρισμα» προσώπων ή μια αλλαγή στρατηγικής; Σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχωρήθηκε,  ο Heins ανέφερε ότι αποστολή του είναι να φέρει τη RIM  στην «επόμενη φάση», χαιρετίζοντας την καινοτομία, την πρωτοπορία και στοχεύοντας στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της  RIM  με τη νέα πλατφόρμα ΒlackBerry 10. Ως δεύτερο στόχο έθεσε τα ακριβή χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης, αναφέροντας ως τρανταχτό παράδειγμα το διάστημα των 9 μηνών που χρειάστηκε η εταιρεία, προκειμένου να φέρει native email και ημερολόγιο στο BlackBerry Playbook, αλλά και την καθυστέρηση στο λανσάρισμα της νέας γενιάς smartphones με BB10, τα οποία οδήγησαν σε περαιτέρω συρρίκνωση των μεριδίων της εταιρείας.  Χαρακτηριστική είναι η φράση του: «Όταν λες ότι φέρνεις ένα προϊόν στην αγορά, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το εκτελέσεις.»

Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα υπάρξουν αλλαγές, είναι όπως τόνισε το θέμα του marketing, με νέο επικεφαλή, ώστε να γίνεται καλύτερη επικοινωνία για την πρόοδο της Καναδικής εταιρείας. Το BlackBerry όπως ανέφερε, είναι ακόμα δημοφιλές στις επιχειρήσεις, αλλά έχασε έδαφος σε σχέση με τις πλατφόρμες iOS και Android, το οποίο όμως στοχεύει να αναπληρώσει γνωστοποιώντας και επικοινωνώντας  τα προνόμια του νέου λειτουργικού συστήματος BB10, αλλά και Playbook 2.0, τα οποία βασίζονται στο QNX. Τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξη σημείωσε: «Θα εργαστούμε για την αγορά των καταναλωτών, αλλά όχι εις βάρος των επιχειρήσεων. Δεν είμαι εδώ για να υποχωρήσω από την αγορά των ΗΠΑ, είμαι εδώ για φέρω τα μερίδια ξανά σε ανοδική πορεία.»

Από τα σημαντικά επίσης της συνέντευξης, είναι η αναφορά του Heins ότι τα Playbook 2.0 και BlackBerry 10 που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2012, θα έχουν προεγκατεστημένο Android player, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό. Το αν θα καταφέρει η RIM με νέο Πρόεδρο και στρατηγική να δει ξανά τα μερίδιά της να αυξάνονται, μόνο ο χρόνος θα το δείξει και μάλιστα πολύ σύντομα, μέσα στο έτος που διανύουμε.

[via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.