Μπλεξίματα για Apple και AT&T

iphone3g-back

Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε στις ΗΠΑ ένα νέο σήριαλ με πρωταγωνιστές μεγάλες εταιρίες: την Apple, την AT&T και την Google. Αφορμή στάθηκε η απόφαση να αφαιρεθούν από το iPhone κάποιες εφαρμογές, από τρίτες εταιρίες, οι οποίες είχαν την ίδια λειτουργία με κάποιες άλλες εφαρμογές της Apple, και ιδιαίτερα το Google Voice. Η εταιρία δέχθηκε αυστηρή κριτική τόσο από χρήστες όσο κι από developers, ενώ μέρος των... πυρών δέχθηκε και η AT&T, που κατηγορήθηκε πως φέρει και το δικό της μερίδιο ευθύνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι την υπόθεση μελετά και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC).

Αυτό που μελετά η επιτροπή είναι γενικά η αποκλειστικότητα στις συμφωνίες και το πως αυτές επηρρεάζουν το μονοπώλιο. Πολλοί ισχυρίζονται πως αυτό που ξεκίνησε το ντόμινο αλληλογραφίας ανάμεσα σε FCC, Apple και AT&T, ήταν μια επιστολή του Eric Schmidt, CEO της Google που έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Apple, στην FCC.

Δια στόματος Jim Cicconi, από την AT&T τώρα έρχεται η ανακοίνωση πως η εταιρία του δεν είχε καμία ανάμειξη στην απόρριψη του Google Voice για το iPhone. Απάντηση στην FCC έδωσε και με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση η Apple, που ισχυρίζεται πως δεν μπλόκαρε το Google Voice, άλλα απέρριψε συγκεκριμένη έκδοση της εφαρμογής. Ωστόσο όπως φαίνεται και από το post που δημοσίευσε το TechCrunch, πολλά απ' όσα αναφέρει στην επιστολή αυτή δεν ισχύουν: ο αντιπρόεδρος της Apple, για θέματα marketing, Philip Schiller φαίνεται να είπε σε developers της εφαρμογής ότι θα την απέρριπταν ή την είχαν ήδη απορρίψει από τον Ιούλιο, ενώ  το Google Voice δεν αντικαθιστά καμιά λειτουργία του iPhone και με λίγα λόγια μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και όχι "πάνω" από τις βασικές λειτουργίες του iPhone.

Ποια μπορεί να είναι η αλήθεια;

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως εδώ και μήνες η Apple έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια της στο γεγονός ότι ένας μεγάλος σχετικά αριθμός από βασικές εφαρμογές του iPhone, αυτές που αποκαλούμε δηλαδή core applications, υποστήριζονται από την Google. Αναζήτηση, χάρτες και φυσικά το YouTube, αποτελούν δημοφιλείς εφαρμογές και επιπλέον η εταιρία πιστεύει πως κάποιος χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το Google Voice, αφήνωντας στην άκρη τον αριθμό τηλεφώνου του. Πιθανόν λοιπόν η Apple να έβλεπε την Google να αποκτά έναν σημαντικό άτυπο "έλεγχο" πάνω στην συσκευή της, κάτι που προφανώς δεν το θεωρεί και ότι καλύτερο, γι' αυτό και απέρριψε την εφαρμογή.

Πριν κλείσουμε να αναφερθούμε και σε ένα δημοσίευμα της USA Today, που ήθελε την Google αυτή την φορά να απορρίπτει από το Android το Skype. Αν συνέβαινε αυτό θα μιλούσαμε για μια επιεικώς... γελοία κίνηση με δεδομένα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Google και Apple. Η εταιρία όμως δήλωσε πως δεν απέρριψε το Skype, άλλα για τεχνικούς λόγους υπήρχαν περιορισμοί ως προς την χρήση VoIP υπηρεσιών. Το πρόβλημα λύνεται με αναβαθμίσεις του λογισμικού και όπως δήλωσε η Google θα ήθελε οι χρήστες του Android να έχουν την δυνατότητα χρήσης πολλών εφαρμογών. Φυσικά μιλάμε για μια διαφορετική περίπτωση, αφού το Android δεν είναι "κλειστό" λογισμικό και οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν οποιαδήποτε εφαρμογή.

Πηγή πληροφοριών TechCrunch

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Μπλεξίματα για Apple και AT&T”

  1. [...] Away.gr Μοιράσου το με τους φίλους σου!Ρίξτε μία ματιά:App Store for Mac OS is called… Bodega! (0)Εκτός Apple ο CEO της Google! (0)Anti-iphone από τη Sony? (0) [...]