To Google κοστίζει στον πλανήτη

Σύμφωνα με μια μελέτη του καθηγητή Alex Wissner-Gross του πανεπιστημίου του Harvard δύο αναζητήσεις στο Google παράγουν το ίδιο διοξείδιο του άνθρακα με μια κατσαρόλα που βράζει. Η Google σε επίσημη απάντηση για το θέμα υποστήριξε πως έλαβε σοβαρά υπόψη της την συγκεκριμένη μελέτη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι δικές τις μετρήσεις δείχνουν φυσιολογικές ενδείξεις. Σύμφωνα με την μελέτη κάθε αναζήτηση στη γνωστή μηχανή αναζήτησης παράγει επτά γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, τιμή η οποία μπορεί να ακούγεται μικρή, ωστόσο αν αναλογιστεί κάποιος τις εκατομμύρια αναζητήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά τότε καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Google κατά το παρελθόν είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την περιβαλλοντολογική της εικόνα επενδύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

[via], Image [via]

Σχολιάστε >
13 σχόλια
|
Κατηγορίες:

13 απαντήσεις στο “To Google κοστίζει στον πλανήτη”

  1. Ο/Η alexandros λέει:

    Δεν είχαν πει κάποτε ότι θα κάνουν το googleplex να λειτουργεί με φωτοβολταϊκά; Δεν το έκαναν τελικά;

  2. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    Το είχαν ανακοινώσει πριν περίπου ένα χρόνο ωστόσο, όπως φαίνεται, οι ιδέες έμειναν τελικά στα χαρτιά.

  3. Ο/Η alexandros λέει:

    Δημήτρη, έχω την εντύπωση ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο, ίσως να μη μπορεί να καλύψει το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται. Πάντως, όπως και να 'χει, αυτό πρέπει να διορθωθεί!

  4. Ο/Η George A. λέει:

    Η απαντηση στα παραπάνω είναι ένα πολυ ενδιαφέρον project το blackle

    Περισσότερα για αυτο θα βρείτε εδώ
    http://ibisclub.blogspot.com/2008/11/google-ibis-link-of-week.html

  5. Ο/Η Gyromiristis λέει:

    Μέτρησε κανείς την έμμεση περιβαλλοντική ωφέλεια που υπάρχει από την εκμηδένιση της χρήσης χαρτιού, την ελαχιστοποίηση μετακίνησης για την αναζήτηση των ποθούμενων πληροφοριών κλπ κλπ; Πώς μπορεί κάποιος να αναφέρει ΜΟΝΟ την περιβαλλοντική επίπτωση μιας υπηρεσίας χωρίς να υπολογίζει τις έμμεσες ωφέλειες; Δεν θέλω να το παίξω συνήγορος του διαβόλου, αλλά μου μυρίζει λίγο κατευθυνόμενο το πόρισμα...

  6. Ο/Η stathis λέει:

    Θα συμφωνήσω με τον Gyromiristi από πάνω. Υπολόγισε κανείς πόσο έχουμε κερδίσει απ' την ύπαρξη του Google σε όλους τους τομείς, ή μόνο κοιτάμε τα κακά επειδή έχουμε απωθημένα;

  7. Ο/Η alexandros λέει:

    Ρε παιδιά χαλαρώστε, δε μιλάμε μόνο για τα άσχημα. Απλώς και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, δεν είπε κανεις να κλείσει η Google ή να φάει πρόστιμο. Δεν ξέρω γιατί την πήγατε εκεί τη συζήτηση...

  8. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Δεν είναι μόνο οι οθόνες, σκεφτείτε πόσα μηχανήματα δουλεύουν για να μας εξυπηρετούν :P

  9. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @Gyromistis - Stathis
    Κανείς δεν αμφισβήτησε την προσφορά της Google στην τεχνολογία και το Διαδίκτυο, ωστόσο εταιρίες κολοσσοί όπως η συγκεκριμένη πρέπει να επιδεικνύουν και την κοινωνική τους ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση όπως φαίνεται η εταιρία δεν μερίμνησε έτσι ώστε να μειωθούν οι ρύποι οι οποίοι προέρχονται από την υπολογιστική δραστηριότητα της.

  10. Ο/Η Bad Sector λέει:

    Το ερώτημα είναι: γίνεται να διορθωθεί; Αν ναι, καλώς να διορθωθεί και πιθανότατα η Google θα φροντίσει γι'αυτό. Αν όχι όμως;

  11. Ο/Η orck λέει:

    Δημητρη δηλαδη τι θα μπορουσαν να κανουν;
    να κλεινουν εκ περιτροπης τους servers;
    κατα την γνωμη μου προκειται περι μιας μελετης που αξιζει μονο για τις ενημερωτικες εκπομπες του μεσημεριου

  12. Ο/Η Dimitris Kalavros-Gousiou λέει:

    @orck
    Θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν άλλες μορφές ενέργειας, φιλικότερες προς το περιβάλλον καθώς και να μελετήσουν τρόπους της μείωσης της υπολογιστικής ισχύς που απαιτείται για την επεξεργασία των search requests που γίνονται.

    Γιατί πιστεύεις πως η μελέτη είναι για τις μεσημεριανές εκπομπές;

    @Bad Sector
    Δεν νομίζω μια εταιρία με την τεχνολογία και τα χρήματα της Google να μην μπορεί να βρει λύση, ακόμα και δαπανηρή, για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το θέμα είναι κατά πόσο θα λάβουν πραγματικά σοβαρά υπόψη τους την μελέτη.

  13. Ο/Η stathis λέει:

    Να σημειώσω όμως πως οι χιλιάδες αυτοί server δεν κάθονται μη κάνοντας τίποτα ή να περιμένουν για κάποια αίτησή μας, αλλά τρέχουν το λογισμικό Folding@Home, αναλύοντας πρωτεΐνες, επομένως κάνοντας και καλό πέραν της απλής καθημερινής εξυπηρέτησης αναζήτησης κτλ.

    Πάντως, δεν νομίζω να είναι στις πρώτες τους προτεραιότητες η μείωση των ρύπων, ίσως γίνει αν σχεδιάσουν κάνα νέο datacenter.