Πως Είναι Να Συμμετέχεις Στο Start-Up Chile

startup-chile-01

[Editor's Note: Ακολουθεί ένα guest post από τον Ηλία Μακρόπουλο-Λαλαούνη. Από τον περασμένο Νοέμβριο ο Ηλίας συμμετέχει στο Start-Up Chile, μια πρωτοβουλία της Χιλιανής κυβέρνησης που αποσκοπεί στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα.]

Πριν από περίπου τρεις μήνες πήρα την απόφαση να μετακομίσω από το Λονδίνο στο Σαντιάγο της Χιλής. Σπούδασα Technology Entrepreneurship στο University College of London, όπου γνώρισα τους δυο συνεργάτες μου. Κατά την διάρκεια των σπουδών μας, ο ένας από τους δύο εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τις περιορισμένες και εξαιρετικά ακριβές επιλογές που είχε η οικογενειά του κάθε φορά που ήθελε να του στείλει χρήματα από την Λατινική Αμερική στην Αγγλία.

Η αποστροφή που έχουμε προς το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για τις startups μας οδήγησε στην απόφαση να λύσουμε το πρόβλημα του. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του CurrencyBird.

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μας και το πρώτο MVP στο Λονδίνο, αρχίσαμε να αναλύουμε τις επιλογές μας. Να κάνουμε pitch σε investors για seed funding; Να κάνουμε αιτήσεις σε διεθνή και αναγνωρισμένα incubators; Ή να αυτοσυντηρούμασταν για κάποιο χρονικό διάστημα και να δουλεύαμε το project μόνοι μας; Το γεγονός ότι δεν μας άρεσε η ιδέα να δώσουμε equity τόσο νωρίς, σε συνδυασμό με το πόσο ακριβή ήταν η ζωή στο Λονδίνο μας έκανε να σκεφτούμε την συμμετοχή μας στο Start-Up Chile.

Το Start-Up Chile είναι το accelerator με το μεγαλύτερο δίκτυο στην Λατινική Αμερική. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της χιλιανής κυβέρνησης που αποσκοπεί στη διάδοση της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στην χώρα.

Κάθε 6 μήνες δέχεται περίπου 80 startups, στα οποία προσφέρει $40.000, γραφεία και όλα τα administrative facilities, όπως τράπεζες, νομικά ζητήματα και visas, με μόνη προϋπόθεση η κάθε ομάδα να εκπαιδεύσει ντόπιους φιλόδοξους επιχειρηματίες, οργανώνοντας μικρά events, όπως workshops, hachathons ή startup weekends, δίνοντας διαλέξεις σε κάποια πανεπιστήμια ή καθοδηγώντας κάποια συγκεκριμένη startup εταιρεία. Ακόμα, είναι προϋπόθεση η κάθε ομάδα να προσλάβει έναν Χιλιανό ως intern.

startup-chile-02

Το σημαντικότερο στην περίπτωση μας ήταν ότι κερδίζαμε πάρα πολύ χρόνο για να δουλέψουμε το μοντέλο μας χωρίς να χάσουμε τίποτα. Ακόμη, τα dynamics που δημιουργούνται μεταξύ όλων των εταιριών που συμετέχουν στο πρόγραμμα επιταγχύνουν δραματικά την ανάπτυξη της κάθε μικρής early staged εταιρίας, που σε αυτό το στάδιο βασίζεται στην ποιότητα της δουλειάς και την αποτελεσματικότητα των founders της.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικο διάστημα, η Χιλή έχει εξελιχτεί στο μεγαλύτερο tech hub στην Λατινική Αμερική, με startups από όλο τον κόσμο να πηγαίνουν εκεί κάθε χρόνο. Ένα απο τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των projects είναι οτι όλα ανεξαιρέτως έχουν διεθνή προσανατολισμό.

Ελπίζω η χώρα μας να μελετήσει παρόμοιες προσπαθειες, όπως το SEED της πολιτείας Minas Gerais στη Βραζιλία, να δώσει κίνητρα σε ξένα early staged startups με έμπειρους κατά συρροή επιχειρηματίες και να εκμεταλλευτεί τη ‘δωρεάν’ μόρφωση και βοήθεια που έχουν να κερδίσουν οι νέοι φιλόδοξοι Έλληνες επιχειρηματίες.

[image via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.