Η Microsoft Διοργανώνει Το AppCampus Και Χτίζει Ένα Οικοσύστημα Γύρω Από Τους Developers

Microsoft AppCampus

Η Microsoft ζει στη σκιά της Apple και της Google. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι που παρακολουθούν τα τεχνολογικά δρώμενα. Την αντιμετωπίζουν ως το "φτωχό συγγενή" των δύο μεγαθηρίων. Θα σκεφτείς "καλά, δεν είναι φτωχός συγγενής μία εταιρεία που έχει penetration 3.3% στην αγορα;".

Δεν έχεις άδικο. Όμως, αν κοιτάξεις τα νούμερα από λίγο πιο μακριά, θα δεις ότι η Microsoft μέσα σε 6 μήνες αύξησε κατά 7.5% το penetration της στην αγορά. Μία αγορά που κυριαρχείται από το iOS και το Android κατά 92%.

Ακόμα, αν δεις τις ενέργειες που κάνει η Microsoft, θα καταλάβεις ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε τα Windows Phone να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο. Η εξαγορά της Nokia είναι μία τέτοια κίνηση. Η πολύ καλή και έντονη δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως ώστε να αναπτυχθεί το οικοσύστημα των developers είναι ακόμα μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τελευταία και πιο πρόσφατη απόδειξη αυτής της νοοτροπίας είναι το AppCampus, έναν διαγωνισμό που διοργανώνει η Microsoft, σε συνεργασία με τη Nokia και το Aalto University, στο Espoo της Φινλανδίας. Ο στόχος αυτού του διαγωνισμού είναι να αναδείξει νέες εφαρμογές που διαφοροποιούνται σημαντικά από τον ανταγωνισμό τους, απεθύνονται σε μεγάλα markets και έχουν δημιουργηθεί από έμπειρους developers. Μάλιστα, οι καλύτερες ιδέες, θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο από την ίδια τη Microsoft από 20.000 έως 70.000. Για να λάβει κάποιος τα χρήματα δεν χρειάζεται να δώσει κάποιο ποσοστό ιδιοκτησίας στη Microsoft αλλά αρκεί να μη βγάλει την εφαρμογή σε κάποιο άλλο, ανταγωνιστικό, App Store για 90 μέρες.

Στα τέλη Νοέμβρη, η Microsoft Hellas διοργάνωσε ένα Mobile App Acceleration Camp  στα γραφεία της έχοντας καλέσει πολλούς Έλληνες developers για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τους δώσει χρήσιμες συμβουλές ώστε να κάνουν το καλύτερο δυνατό submission στο AppCampus και να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο. Όμως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του event ήταν η ύπαρξη των mentors που ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να είχαν οι developers. Μιλώντας μάλιστα με τις ομάδες, μου είπαν ότι η βοήθεια που πήραν για το product development του application τους αλλά και για την προώθηση του.

Οι άνθρωποι της Microsoft έδωσαν και πολλές συμβουλές ώστε οι developers να δημιουργήσουν μία εφαρμογή που θα έχει πραγματικά πιθανότητες να αποσπάσει το χρηματικό έπαθλο. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όσα άκουσα ήταν η προτροπή από τους mentors να εκμεταλλευτούν τις μοναδικές δυνατότητες που διαφοροποιούν τα Windows Phone  από τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα ενώ κατά το submission για το AppCampus, υπήρχε ειδική ερώτηση σχετικά με το λόγο που ο developer θεωρεί ότι η εφαρμογή του πρέπει να βρίσκεται και στο App Store της Microsoft και όχι μόνο στα υπόλοιπα App Stores που, καλώς ή κακώς, έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά.

Φεύγοντας από το Mobile App Acceleration Camp, κατάλαβα ότι η Microsoft δεν "κυνηγάει" applications που θα δημιουργήσουν ένα buzz και μετά οι developers τους θα επικεντρωθούν στα άλλα App Stores. Δεν τους ενδιαφέρει να χρηματοδοτήσουν apps αλλά εταιρείες και ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν σε βάθος χρόνος και να επενδύσουν στα Windows Phone. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε το penetration να ανεβαίνει και η Microsoft να παίζει επί ίσοις όροις με την Apple και την Google.

Σχολιάστε >
161 σχόλια
|
Κατηγορίες:

161 απαντήσεις στο “Η Microsoft Διοργανώνει Το AppCampus Και Χτίζει Ένα Οικοσύστημα Γύρω Από Τους Developers”

  1. Ο/Η DIMITRISK λέει:

    Συμφωνώ μαζί σου Χάρη. Και εγώ θεωρώ ότι η δυναμική του μέχρι πρότινος παραμελημένου λειτουργικού της Microsoft, είναι αξιοσημείωτη. Βλέπω επίσης ότι το app store των WP εμπλουτίζεται σημαντικά. Η εξαγορά της Nokia από την Microsoft, ήταν η κίνηση που θα κάνει την δεύτερη -όπως είπες και εσύ- να 'παίζει' σε βάθος χρόνου επί ίσοις όροις με Apple & Google.

    • Ο/Η D. Kalogeropoulos λέει:

      Η Microsoft κάνει πολλές και καλές κινήσεις τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι πέρασε μία δύσκολη περίοδο (σε πολλά επίπεδα) αλλά πλέον έχει βελτιωθεί σημαντικά και πραγματικά καινοτομεί, παρά το μέγεθος της.