Όλα Όσα Γνωρίζει Το Gmail Για Εσένα Μέσα Από Μία Εικόνα

gmail-01

Κάθε φορά που μια κυβέρνηση ζητάει δεδομένα για σένα από το Gmail, αυτό που παίρνει είναι ένα σύνολο από metadata που περιλαμβάνουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις e-mail από όλα τα άτομα με τα οποία έχεις επικοινωνήσει στο παρελθόν. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα, ψάχνοντας μοτίβα που επαναλαμβάνονται και βρίσκοντας σχέσεις μεταξύ των ατόμων που συναναστρέφεσαι.

Κάποιοι ερευνητές στο MIT έχουν αναπτύξει ένα εργαλείο εξόρυξης δεδομένων που ονομάζουν Immersion. Τι κάνει; Δίνει την ευκαιρία στον καθένα να δει τις σχέσεις που μπορούν να βρουν οι αρχές, όταν αυτές επικοινωνήσουν με τη Google. Παρακάτω βλέπουμε το δικό μου διαδραστικό χάρτη για τα e-mails που έχω ανταλλάξει από τότε που δημιούργησα το λογαριασμό.

immersion-01

Οι πράσινοι κόμβοι είναι οι συνεργάτες στη Nest Media, οι κίτρινοι είναι οι συνεργάτες στο TEDxThessaloniki, οι κόκκινοι είναι οι φίλοι από την πόλη που κατάγομαι, οι πορτοκαλί είναι οι φίλοι που γνώρισα στο πανεπιστήμιο, οι καφέ είναι οι συμφοιτητές και οι μπλε -λίγο πιο κάτω από το κέντρο- είναι οι καθηγητές.

Επιλέγοντας κάθε κόμβο, μπορείς να δεις πληροφορίες για τη συχνότητα των e-mails που ανταλλάσσονται, το άτομο που σε έφερε σε επαφή μαζί του και τα άτομα με τα οποία σε έφερε αργότερα σε επαφή.

immersion-03

Δύο μικρά γραφήματα για το πλήθος των e-mails που έστειλα και πήρα.

Το Immersion μας δείχνει με ένα πολύ παραστατικό τρόπο πόσες πληροφορίες γνωρίζει για εμάς η Google και η κάθε "Google". Παρατηρώντας την πρώτη εικόνα, ανακάλυψα σχέση μεταξύ ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν γνώριζα πως υπήρχε. Φαντάσου λοιπόν πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα metadata για τις κυβερνητικές αρχές που για κάποιο λόγο πραγματοποιούν την έρευνα.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.