Τι Είδα Στο TEDxAthens Salon 2013

tedxathens-salon-01

Ένα από τα πράγματα που τρέμω όταν πηγαίνω στο εξωτερικό για κάποιο συνέδριο ή meeting είναι η ερώτηση: “Πώς πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα;”. Ερώτηση που πάντα συνοδεύεται με γύρισμα του κεφαλιού στο πλάι με συμπάθεια. Τρία χρόνια κρίσης τώρα νομίζω οτι έχω δώσει κάθε πιθανή απάντηση.

Πολύ πιο ευχάριστη ερώτηση είναι η: “Τι συμβαίνει στο ελληνικό startup scene;”. Γιατί όχι μόνο συμβαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα χρόνο με το χρόνο, αλλά και πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και γνώση για την πορεία συγκεκριμένων ελληνικών startups - και για την δράση ανθρώπων που κινούνται στο ελληνικό startup scene και πέρα από αυτό.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών στο 2ο TEDxAthens Salon: Startups Beyond Borders, περιείχαν αρκετές φορές αναφορές σε ελληνικά startups. Όχι από υποχρέωση στη χώρα που τους φιλοξενούσε, ούτε από συμπάθεια στα “underdogs” του χώρου, αλλά σαν ικανούς παίκτες στο παγκόσμιο startup scene. Η διαφορά στο κλίμα και ο τρόπος που συγκροτείται το ελληνικό startup ecosystem βέβαια είναι εμφανής, όχι τόσο στις ομιλίες, αλλά στα διαλλείματα για networking. Εκεί εξάλλου είναι το “ζουμί” σε όλα τα events. Αυτό που είδα είναι ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη ούτε από “χειροκρότημα”, ούτε από αυτόγραφα, αλλά ανθρώπους που είναι έτοιμοι να απλώσουν το χέρι σε διεθνής συνεργασιές όχι μόνο για να ζητήσουν αλλά και να δώσουν. Έχοντας γκρεμίσει πλέον το ελληνικό πηγαδάκι στα events, το κοινωνικό δίκτυο των startups μας στο εξωτερικό έχει μεγαλώσει κατά πολύ σε σύκριση με μόλις ένα χρόνο πριν.

tedxathens-salon-02

Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι το σχηματισμό ενός οικοσυστήματος με ισχυρή ταυτότητα. O Paul Papadimitriou έκλεισε την παρουσίαση του για τα πλεονεκτήματα των αναπτυσσόμενων αγορών λέγοντας: “Greece is a startup and that's how you should treat it. Greece has talent.” Τι σημαίνει όμως αυτό; Ο Dave McClure, founding partner στο 500 Startups, ορίζει ένα startup σαν μια εταιρία που είναι μπερδεμένη για το ποιο είναι το προϊόν της, το ποιος είναι ο πελάτης της και το πως θα βγάλει χρήματα. Μόλις ξεκαθαρίσει αυτά τα τρία πράγματα, σταματά να είναι startup και γίνεται μια πραγματική επιχείρηση. Μόνο που τον περισσότερο καιρό αυτό δεν συμβαίνει... Ακριβώς σα μια startup λοιπόν, κι εμείς αναζητάμε απαντήσεις.

Η Ιtxaso del-Palacio, Investment Analyst στο EC1 Capital και καθηγήτρια επιχειρηματικότητας στο UCL, πρότρεψε να ανακαλύψουμε ποιες δεξιότητες και τι ενεργητικό μπορούμε να φέρουμε στο παγκόσμιο δίκτυο των clusters καινοτομίας και όχι να οραματιζόμαστε να γίνουμε μια ρέπλικα της Silicon Valley. Τα startups έχουν όμως και ένα ακόμα χαρακτηριστικό: την γρήγορη ανάπτυξη. Νομίζω αυτό θα είναι η πρόκληση που αντιμετωπίσουν στο σύνολο τους τα ελληνικά startup. Να αγνοήσουν το αρνητικό κλίμα, οπως συμβούλεψε ο Guy Krief. Να μάθουν να διαπραγματεύονται με τους δικούς τους όρους, όπως τόνισε ο Gary Shainberg. Και να εστιάσουν σε αυτό που χτίζουν. Ομοίως και η Ελλάδα.

tedxathens-salon-03

Η Αμαλία Αγάθου (@amalucky) ήταν η παρουσιάστρια του TEDxAthens Salon 2013.

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.