Κάθε Ιστοσελίδα Απέχει Από Οποιαδήποτε Άλλη Το Πολύ 19 Clicks

Web Graph

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως αυτό το χαώδες πράγμα που ονομάζεται Internet περιλαμβάνει περίπου 14 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Ο αριθμός αυτός είναι απλά τεράστιος, όμως ένας ερευνητής από την Ουγγαρία ανακάλυψε κάτι ενδιαφέρον. Αν αρχίσεις από οποιαδήποτε ιστοσελίδα, ας πούμε το Away.gr, μπορείς να φτάσεις σε οποιαδήποτε άλλη κάνοντας το πολύ 19 clicks. Άλλες πολύ λιγότερα, άλλες ακριβώς τόσο. Ποτέ όμως περισσότερα.

Για να ανακαλύψει την παραπάνω ιδιότητα ο Albert-László Barabási δημιούργησε μια προσομοίωση του Internet. Για να πάρεις μια ιδέα του πως μπορεί να μοιάζει αυτή η προσωμοίωση, δες την παραπάνω εικόνα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων έχει ελάχιστα links προς τα έξω, όμως συγκεκριμένες ιστοσελίδες, όπως οι μηχανές αναζήτησης, τα indexes και οι aggregators, περιλαμβάνουν πάρα πολλά links. Ο Barabási χρησιμοποίησε αυτές τις τελευταίες κατηγορίες για να μπορέσει να μεταπηδήσει από μια περιοχή του web σε μία άλλη.

Ο λόγος που ο αριθμός των "19 clicks" είναι τόσο μικρός, είναι γιατί κάθε ιστοσελίδα τείνει να ανήκει σε ένα σύνολο, όπως ακριβώς οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο ανήκουν στα αντίστοιχα δικά τους σύνολα, τις κοινωνίες. Έτσι, όσο μεγάλο κι αν γίνει το Internet στο μέλλον, η ιδιότητα αυτή θα συνεχίσει να ισχύει.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το project του στο opte.org.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.